Prima pagină > Articole > Libertatea

Libertatea

0bisomuldespre2novo9tb.jpg

Poate niciodata oamenii nu s-au preocupat de libertate mai mult decât astazi. In vechime, discutiile despre libertate erau o preocupare filozofica. De exemplu grecii, aveau nevoie de o filozofie a libertatii care sa se opuna zeilor dezlantuiti si tirani. Zeii grecilor ii asupreau pe oameni. Atunci când Prometeu, zeul umanist, a vrut sa duca focul oamenilor, Zeus l-a pedepsit, legându-l de o stânca, unde vulturii ii ciupeau ficatul.

Religii care sa se ocupe de libertatea omului sunt prea putine, de fapt, numai una. Când spun “religie”, vreau sa invit la corectitudine terminologica. Religie din latina inseamna “re-legare”, adica restabilirea relatiei dintre om si Dumnezeu, doua persoane. Pentru orientali, ideea unui Dumnezeu-Persoana este vulgara, ei nu o pot concepe. Orientalii nici nu au Dumnezeu, ei au doar invatatori care te invata sa te “eliberezi”. De aceea, obsesia eliberarii la orientali este o filozofie, alaturi de cea greaca sau cea nietzschiana, dar nu o religie. Musulmanii, care cred intr-un Dumnezeu persoana, au o singura zi pe an, in decembrie, de sarbatoarea zisa “noaptea rugaciunii”, când Allah se coboara din al saptelea cer pâna la primul cer si atunci le aude rugaciunile. Niciodata Dumnezeul musulmanilor nu l-a numit pe vreun om prieten al sau, asa ca Hristos.

Desigur, fiecare e liber sa aiba o definitie personala a libertatii. Suprarealistul Salvador Dali, era de parere ca “pentru a fi liber trebuie sa fii putin multimilionar”. Pentru Friedrich Nitzsche, libertatea este puterea de a spune “nu!” Altii pot spune ca a fi liber inseamna a avea tot ce voiesti, atunci când voiesti. Pe de alta parte, un proverb grecesc spune ca “atunci când zeii vor sa-l pedepseasca pe om, ii trimit tot ce vrea”.

Conditia libertatii pe care o propune crestinismul nu presupune nici tehnicile de meditatie ale yoghinilor, nici banii lui Salvador Dali. “Cunoasteti adevarul, spune evanghelistul Ioan, iar Adevarul va va face liberi” (Ioan 8, 32). Acesta este adevarul despre care L-a intrebat Pilat pe Hristos: “Ce este adevarul?”, dar nu a mai asteptat raspunsul, caci “a iesit afara la iudei” (Ioan 18, 38). Pilat, ca si contemporanii sai si ca si cei mai multi dintre oameni, nu a inteles ca adevarul nu este o simpla notiune filozofica, ci este o realitate si, chiar mai mult, este o Persoana. Pilat avea in fata Adevarul, dar nu a inteles.

Din punctul de vedere al crestinismului, libertatea inseamna a nu avea piedici in calea dragostei, luxul de a-ti putea pune oricând sufletul pentru aproapele tau. Libertatea inseamna sa poti raspunde oricând chemarii lui Hristos: “Ia-ti crucea si vino dupa Mine”. Intr-un cuvânt, libertatea inseamna sa nu poti fi santajat de nimeni si nicicând, iar pentru asta e nevoie sa urmezi adevarul, sa iubesti si sa rabzi.

Omul liber este cel care nu-si vinde libertatea nici pe bani, nici pe femei, nici pe vin, nici pe slava. Omul liber este cel care nu se mai teme de moarte, nici pentru sine, nici pentru apropiatii sai. Omul liber, in conceptia crestina, este un om postum.

Omul liber, ca si Ulise al lui Homer, generalul chefalenilor, poate fi aruncat gol intr-un oras strain si nu se pierde, deoarece, in loc de haine, este imbracat cu virtute. El are intotdeauna toata averea sa cu sine, carând-o pe spatele inimii, ca un melc care isi duce casa. Aceasta este o bogatie care nu trezeste invidie, Crucea lui Hristos, povara pe care a dus-o Dumnezeu pe drumul Golgotei, pentru a-l elibera pe om din robia pacatului si a mortii.

Libertatea inseamna sa nu ai motive sa fugi de Dumnezeu.

 

Ieromonah Savatie (Baştovoi)

 1. 26 octombrie 2007 la 0:12

  Bunicel postul. Felicitari! Te-am trecut in catalog .

  http://tonysss.wordpress.com/2007/10/25/libertatea/

 2. Adrian Adasan
  27 octombrie 2007 la 2:44

  Este cel mai bine zis
  ¨Libertatea inseamna sa nu ai motive sa fugi de Dumnezeu¨

 3. 27 octombrie 2007 la 9:31

  Este un fragment din postul de mai sus mentionand sursa la inceput si avand continuarea in partea de jos unde scrie tot textul , care face redirectionare aici.
  Adica nu inteleg ce am cenzurat ?
  Si eu intr-adevar ma joc de-a articolele ca de aia sunt Catalog.

 4. 27 octombrie 2007 la 23:28

  scuză-mă, nu am observat redirecţionarea.

  P.S: Cred că ar fi normal să pui întreg articolul (complet).

 5. 27 octombrie 2007 la 23:49

  WordPressul a depistat linkul meu spre tine la postul respectiv si l-a pus ca instiintare primul coment automat. Si nu vreau sa pun tot textul pentru ca vreau sa se ajunga pe acest blog . Vreau lumea sa te citeasca. 🙂

 6. 28 octombrie 2007 la 0:29

  Mersi că-mi porţi de grijă.

 7. 28 octombrie 2007 la 17:45

  No no, nu scapi asa usor 🙂 5 Euro te costa 🙂

 8. 28 octombrie 2007 la 23:59

  eh, şi eu credeam că nu eşti evreu. 🙂

 9. 3 noiembrie 2007 la 15:25

  Bine spus.

 1. 26 octombrie 2007 la 0:05

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: