Prima pagină > Apusul, Gînduri, Ortodoxie > Ce înseamnă să fii ecumenist

Ce înseamnă să fii ecumenist

 

 • A crede si a spune ca nu conteaza „biserica”, religia, credinta din care faci parte, ca toate sunt bune, ca toti avem acelasi „dumnezeu”, dar numit in diferite chipuri, dupa „traditii”.
 • A crede si a spune ca Vechiul si Noul Testament sunt schimbate, rastalmacite, falsificate, gresit scrise ori traduse de Sfintii Parinti si de istoricii Bisericii, cu sau fara intentia de a ascunde adevarul inseland pe credinciosi.
 • A crede si a spune ca Biserica nu are, nu cunoaste si nu vesteste: adevarul, mila, pacea, dragostea, dreptatea etc., asa cum au fost acestea aratate si lasate noua de Hristos la vremea sa, ci ca dimpotriva, ele sunt nesigure si relative in Biserica Ortodoxa.
 • A citi publicatii ocultist-eretice-sataniste, care popularizeaza cele de mai sus: Formula AS, Barbatul AS, Femeia AS, Magazin, Paranormal , Revista fenomenelor paranormale, Lumea misterelor, Revista misterelor, Dracula;Precum si carti de felul acestora: Gandirea pozitiva, Programul Terra, Apocalipsa decodificata , Metode sfinte si ceresti de vindecare si sfant tratat de medicina, Calea spre desavarsire, OZN-uri de pe celalalt taram, Fenomenul Valentina, Puterile gandului , Programati-va succesul , Divina iubire, Bioritmuri, Indeparteaza frica, Rezolvarea conflictelor, Reiki traditional, Yin-yang: secrete si retete, Dezvaluirea aurei, Fenomenul psi – spirit si destin , Psihometria – capacitate paranormala, Fenomene parapsihologice, Hipnoza, Terapia destinului, Reincarnarea intr-o noua perspectiva, Calatorii astrale etc.;Carti de demonizare a copiilor. Colectsiile: Pokemon, Harry Potter, Micul vampir, Strumfii si seria Aventurilor baronului Munchausen , Broscutele ninja, etc.;

  Carti fals ortodoxe: Epistolia, Visul Maicii Domnului, Talismanul, evangheliile apocrife: dupa Toma, dupa Iuda, cea Eseniana, Cartea apocrifa a lui Enoh.

  A viziona filme de felul: Highlander, Stapanul inelelor, Frankenstein, Secrete si dezvaluiri , Extraterestri, Vrajitoarele din Salem, Dracula, Cei sapte gladiatori , Un inger pentru May, Formula mortala, Intoarcerea mortilor, Zombi, Godzilla, Evadare imposibila etc;

  Si desene animate: Omul de tinichea, Omul paianjen, Batman, Frumoasa si bestia, Broscute ninja , Vrajitorul din Oz, Strumfii etc.

 • A crede si a admira „puterile” marilor vrajitori contemporani: Gregorian Bivolaru, Mihai Dogaru, Valeriu Popa, „fenomenul” Mudava, Ana Pricop, Desanca, Valentina, Ioan Negrea, Marian Zidaru, Vasile Andru, Mario Vasilescu; autori de manuale dracesti: Rudolf Steiner, Alistair Crowley, Alina Simina, Vasile Constantinescu, Lidia Slesar, Vera Pfeiffer, Maria Kobrileanski, Ion Tugui, Toni Victor Moldovanu, Vanga, Lazarev, Ion Mamulas, Ruth Berger, Uri Geler, Ted Andrews, doctor Sorin Modreanu-Banat, Dan D. Farcas, Florin Gheorghita, Ion Hobana, Paramahansa Yogananda, Omraam Mikhael Aivanhov, Wendy Grant.
 • A crede si a spune ca Biserica inca nu exista (si ca Biserica Ortodoxa e doar o parte a „bisericii adevarate” ce va fi „candva”), ci se formeaza in timp, incepand de acum, inaintand spre viitor, prin unirea tuturor credintelor si religiilor lumii, crestine si pagane, ramanand insa fiecare cu credinta sa, ca si pana acum, dar sub o conducere mondiala unica.
 • A crede si a spune ca Biserica nu e numai una, ci mai sunt si altele, „surori”: catolica, greco-catolica, protestanta, anglicana, baptista, adventista, etc., uitand ca, precum un singur Hristos exista, o singura Biserica avem.
 • A te ruga, a sluji, a te impartasi la un loc cu ereticii crestini (chiar avand porunca de la duhovnic, staret, episcop).
 • A moderniza Biserica si legile ei (dogme, canoane, traditii, pravile si randuieli administrative, juridice, morale), prin reforme innoitoare hotarate de instante civile si bisericesti, dupa mintea lumii si impotriva randuielilor ortodoxe lasate noua de Sfintii Parinti ai Bisericii.
 • A crede si a spune ca important e sa „crezi”, sa ai „credinta” – fara a preciza cum sa crezi, ce sa crezi, in cine sa crezi, ce credinta sa ai – sa fii „bun”, „linistit”, „pasnic”, „cuminte”, „cinstit”, „harnic”, „muncitor”, etc., nestiind ca atat ereticii crestini, cat si paganii au in chip firesc aceste virtuti, fara a fi insa ortodocsi, botezati in Biserica lui Hristos.
 • A crede, a sustine, a propovadui urmatoarele inselari dracesti: spiritism (vorbirea cu mortii), yoga, reiki, zen, siatsu, ki-kong, intemeiate pe credinta in reincarnare, nirvana, karma, suflet cosmic, lumi paralele, civilizatii extraterestre, spatii astrale, puterea horoscopului (zodiac), bioenergie si radiestezie.
 • A crede si a practica felurite autovindecari: mantre, energia palmelor, antrenarea reflexelor, folosirea cristalelor, pietrelor, culorilor, sunetelor, muzicii, rasului, hipnozei, stimularea imaginatiei, a gandirii pozitive, educarea mintii / sinelui / constiintei, sacroterapiei.
 • A crede si a spune ca toate cele pomenite nu sunt erezii, nici inselari, ci doar: „adevar privit din mai multe unghiuri”, „parti ale aceluiasi adevar”, „noi moduri de a percepe adevarul”, „mosteniri culturale si etnice diferite”.
Etichete:
 1. Chiril
  21 noiembrie 2007 la 16:18

  Hristofor, nu inteleg ce citesc. Explica-mi te rog.
  De ce nu e ortodox sa privesti desene animate ca „Broscutele ninja” si altele citate mai sus?
  La fel e si cu filmele : „Evadare imposibila” de exemplu.

  In fond intrebarea e un protest fatza de maniera absoluta de a prezenta informatia, adevarul. Or, adevarul poate si trebuie inteles. Dar cum sa inteleg eu de exemplu adevarul despre desenul animat „Broscutele ninja”, daca el nu-mi este explicat?! Unica ce mi se spune e ca „esti ecumenist daca il privesti”.
  Cum dupa asa pozitie absoluta, ultradogmatica, se vrea ca tinerii sa vina la Biserica?

  Cu respect,

 2. 21 noiembrie 2007 la 21:51

  Chirile, chiar mă întrebam pe unde te-ai pierdut.

  Înţeleg că e nespus de greu să fii creştin în zilele de acum. E chiar o cruce de mucenic. Şi aşa şi trebuie să fie. Înţeleg şi faptul că e deranjant şi incomod duşurile reci la care te supune Ortodoxia, ori de cîte ori te intersectezi cu ea. Însă cu Ea nu trebuie să te intersectezi, în Ea trebuie să exişti. Fericiţi sînt cei care vor răbda pînă la urmă. Şi răsplata le va fi după credinţa şi vieţuirea lor. Nu aici. Ci acolo, în ceruri, în Fericirea Veşnică.

  Repet: e un act de mare curaj să gîndeşti creştineşte în marea asta de oameni apostaţi (pe care trebuie să-i iubim şi ajutăm să conştientizeze că drumul pe care merg duce spre un hău adînc). Este non-comformist să fii creştin. Este un mod de viaţă rebel. Dar oare nu toţi sfinţii erau non-comformişti, rebeli şi urîţi de lume ? Noi sîntem sarea lumii, după cum spune Mîntuitorul.

  Mă întrebi de ce nu e ortodox să priveşti desenele animate „Broaştele ninja”. Ştii cum îţi răspund: E oare ortodox să priveşti desenele animate „Broaştele ninja” ? Ca să nu zici că fug de un răspuns îţi zic: Aceste desene animate (şi multe altele, care ni se bagă pe gît de către Occidentul anti-creştin) nu numai că nu aduc nimic folositor sufletului nostru, minţii noastre, ci şi ne distrug duhovniceşte. Chiar dacă nu ne simţim distruşi. Privitul acestor desene animate este, în primul rînd o pierdere de timp (chiar şi pt. un necreştin), timp pe care-l putem folosi de o mie de ori mai raţional şi eficient. Cred că ştii cum. Au privit oare sfinţii sau creştinii cu viaţă bineplăcută desene animate de acest tip ? Bineînţeles că nu. Fiindcă le pasă de mîntuirea lor. Îţi atrag atenţia: nu mă refer aici la desenele animate autentice, pline de voioşie şi bunătate, care educă în copil calităţi demne de urmat. Însă astfel de animaţii se împuţinează vizibil şi repede.

  Personal, cînd am de gînd să văd vreun film, mă întreb: Ştiu eu oare ce voi privi ? Am idee despre ce voi vedea cu ochii mei ? Îmi ajută cumva la dezvoltarea mea sufletească lucrurile pe care le voi vedea ? De cine e făcut filmul şi cu ce scop ? Voi pierde mult dacă nu voi vedea acest film ? Iată care sînt întrebările elementare pe care mi le pun (am început să mi le pun de ceva timp, ori de cîte ori vreau să văd un film, însă pînă nu demult mă bălăceam în orice „film” care îmi nimerea la mînă, şi îţi zic sincer, îmi pare rău de cît timp am pierdut şi de ce efect dăunător au avut aceste „filme” asupra sufletului meu, şi aşa stricat).

  Încearcă să te educi astfel, încît să-ţi formezi un sistem de valori, un sistem de coordonate care să te ajute să mergi pe calea cea bună. Un sistem format pe concepţia ortodoxă, că de alta nici nu merge vorba. Şi vei vedea cît de mult se va schimba atitudinea ta faţă de cele lumeşti. Nici nu vei avea nevoie să te gîndeşti la cele trecătoare (să nu mă înţelegi greşit, crezînd că eu am ajuns la culmile isihasmului şi sînt tare ca piatra în faţa filmelor şi altor momeli). Abia mă dezmeticesc.

  Îţi recomand să citeşti ce zice un scriitor creştin despre muzică, filme şi alte lucruri de acest gen. Uite aici . Eu încurajez privirea filmelor cu adevărat bune, care au un mesaj de folos pt. suflet, care lasă o urmă ziditoare în mintea celui ce a privit. Am acasă o întreagă colecţie (care este, evident, depăşită de miliardele de gunoaie comerciale, numite, convenţional „filme”, de care o bună parte a lumii se excită şi saltă de bucurie la răs-vizionarea lor). Îţi ziceam de ceva filme bune. Cred că ai văzut deja, dar dacă nu ai reuşit, îţi recomand să vezi (în caz că ai ceva timp liber, însă bineînţeles nu din contul pravilei de seară) Braveheart (de Mel Gibson), Patimile lui Hristos, Ultimul Samurai, Zbor deasupra unui cuib de cuci, La vita e bella, etc.

  Vreau să-ţi precizez un lucru: Poate am greşit, punînd pe acelaşi blog (că mai multe nu am, din păcate sau din fericire) hrană tare amestecată cu hrană moale. Adică să amestec articolele destinate celor mai sporiţi în viaţa duhovnicească cu articole destinate neofiţilor sau celor din afara Bisericii. Voi avea în vedere să fiu mai atent cu ce şi cui se este destinat. Ai dreptate cînd zici că adevărul trebuie înţeles. Însă acest articol, după cum cred că ţi-ai dat seama este adresat doar celor care înţeleg şi ştiu ce e aia „ecumenism” şi nu poate fi nicidecum înţeles sau digerat de cei care încă nu cunosc sau au neclarităţi cu privirea la această pan-erezie, numită ecumenism.

  Intenţionez să postez aici cîteva articole profunde în care se explică şi analizează erezia ecumenistă, după citirea cărora, sper eu, vei înţelege cum stau lucrurile. Amin.

  Cu iertare.

 3. Zero
  17 ianuarie 2008 la 0:08

  E cam târziu cu raspunsul meu, dar doar azi am dat de Domniile voastre.
  Eu sunt total de acord cu Hristofor, nu stiu daca trebuie sa-i spun Parinte, dar asa simt ca ar trebui.
  Eu la rândul meu, nu numai ca de-abia ma dezmeticesc, dar am trait o viata intr-o „iarna sufleteasca” si acum de câtiva (+~ zece ani), Marit fie Dumnezeul nostru, încerc pe cât pot sa fac Voia Domnului…
  Si sa trec la raspunsul meu.
  Traiesc de ceva vreme în strainatate, si ca sa ajung la biserica , imi trebuie ceva zeci de kilometri. La Lille sunt trei biserici ortodoxe, din care una românesca. Se organizeaza prin primaria orasului o serie de manisfestari ecumenice. Biserica noastra de acolo , din câte stiu nu participa. Suntem invitati, persoanele cu toata gentiletea si sustinerea la activitati. Ni se ofera chiar sali pentru expozitii, persoanelor private. Au o sala, intr-un imens centru comercial, o sala Passarelle, denumita Sala ecumenica
  Toate bune si frumoase. Doar ca sala cea mare are o incinta mai mica, de „reculegere” unde pot veni sa „se roage” oameni de toate religiile: protestanti, catolici, reformati, islamisti, ortodoxi, toata lumea de-a valma.
  Doar ca eu NU vreau sa ma rog asa, de-a valma. Eu(noi)CRESTINII ORTODOXI avem un Crez, o Sfânta Treime, DISERICA, Crucea, Sfânta Traditie, o avem pe Maica Domnului fara de care întruparea Dumnezeului revelat nu s-ar fi facut, avem Apostolii si Sfintii si toata ceata de nevoitori pentru Hristos.
  Iar Domnul nostru IIsus Hristos, care mi-a îngaduit chiar aseara sa citesc din evenghelia dupa Ioan 17 scrie clar aceasta:
  ” 8. Pentru ca cuvintele pe care Mi le-ai dat le-am dat lor, iar ei le-au primit si au cunoscut cu adevarat ca de la Tine am iesit, si au crezut ca Tu M-ai trimis.
  9. Eu pentru acestia Ma rog; nu pentru lume Ma rog, ci pentru cei pe care Mi i-ai dat, ca ai Tai sunt.
  10. Si toate ale Mele sunt ale Tale, si ale Tale sunt ale Mele si M-am preaslavit intru ei.”

  DECI cum Domnul IIsus Hristos nu se roaga pentru lume si pentru CEI PE CARE I-A DAT TATAL;
  Cum putem sa ne rugam noi pacatosii cu toata lumea daca nici IIsus Hristos nu s-a rugat decât pentru CEI CARE AU CREZUT CA EL E TRIMIS DE LA TATAL ?!
  Poate ne ajuta cei mai înduhovniciti la aceasta întrebare…..
  Iertati de îndrazneala

  Mai ar fi ceva, imi cer iertare lui Chiril
  Dar doar in Hristos este: ADEVARUL CALEA SI VIATA,
  Altfel de adevar, l-au cercetat filozofii tuturor timpurilor, chiar si noi intelectualii români, si n-am gasit nimic altceva decât desertaciune si moarte;
  Ce fel de adevar ne mai trebuie, daca pentru ACESTA au luptat si murit mii de martiri, sute de mii, eu stiu câti or fi fost , TIMP de 2000 de ani, sacrificati de cei dintotdeuuna ALT FEL de inchinatori la dumnezei de-ai lor. Ca daca nu s-ar fi sacrificat ei, martirii CRESTINI, acum am fi fost toti pagâni, deja gata ecumenizati, fara atâta efort.
  Mare lucrare e asta….
  Stiati, ca de ceva timp încoace fractiuni din evrei, se autodenumesc „ortodoxi” -adica pastratori ai dreptei religii ebraice [sic!].
  La fel si fractiuni de musulmani se autodenumesc tot „ortodoxi” idem, pastartori ai dreptei religii de-alor[sic!].
  Apar mereu la Tv in occident despre acestia.

  De unde au adoptata limbile ebraica si araba, denumirea de ortodox, din limba greaca? Caci ei sunt destul de conservatori.
  Nu credeti ca e o mare viclenie sa se faca mai intai învalmaseala ca lumea sa nu mai stie ce si cum cu ORTODOXIA?
  Si referitor la aceasta tot prin pronie cereasca am gasit si urmatoarele, ca eu de la mine, fara Har de Sus, sunt ZERO:

  „1. Adevarat, adevarat zic voua: Cel ce nu intra pe usa, in staulul oilor, ci sare pe aiurea, acela este fur si talhar.” Ioan 10.1 ( continuarea este si mai relevanta pt acest verset, dar nu verau sa abuzez) http://www.biblia-ortodoxa.ro/noul-testament/sfanta-evanghelie-dupa-ioan/

  Multumesc pe acesta cale celor care au pus Biblia si toate scrierile Sfintilor Parinti pe internet sa ne fie si noua usor sa intram cate o data in „Gradina Raiului” si sa nu ne pierdem.
  Pomeneste-i Doamne când vei veni în Împaratia Ta.
  Si nu lasa Doamne mostenirea ta…
  Doamne ajuta!

  PS PS
  Broscute ninja care se tot bat între ele, si tot felul de aberatii de filme, nu, nu mi-as dori acum pentru copilaria mea care e deja departe…. Si sângerez când vad bietii copilasi lipiti de TV, la toate violentele si aberatiile, amoralitatile…
  LA CE FOLOSESC ? ca nici macar frumoase nu sunt, ca mii de alte filme asemanatoare, cu fiinte dizgratioase, parca dezumanizate

 4. Chiril
  1 februarie 2008 la 16:30

  Merci dl din Lille, si lui Hristofor merci,
  nu pot sa nu fiu „de acord” cu voi, cu ce spuneti.

  NU ca sa ma justific doar, vreau sa precizez ca „protestam” contra „manierei absolute” de prezentare a adevarului. ¨Pina la urma Hristofor a spus ca exista hrana tare si hrana moale.

  IN privintza ecumenismului e o erezie a sec. nostru asa cum afirma si Marii Duhovnici români, dle din Lille, ati vizionat deacum montajul de pe youtube.com cu parerile lor? Chiar aici la Hristofor e un link direct la acest video, de aici si eu l’am gasit.

  …Vreau sa lansez o intrebare, cum ar trebui corect privit eventualul rol de marturisire a cuvintului lui Dumnezeu in cadrul intrunirilor ecumenice?
  De exemplu Biserica Serbiei, a Georgiei si inca una au iesit cu totul din ecumenism. Dar altele mai ramân din cate stiu si inteleg anume pentru a marturisi.

  NB : la nivel personal ideile ecumenice ma perturba si „sunt contra” ecumenismului. Dar pe parcurs apar anumite intrebari, ceea ce e normal eu cred.

 5. Eugen Serea
  1 aprilie 2008 la 13:13

  Frate Hristofor,
  Am dat un search din Google ptr. numele „Ghelasie Gheorghe“ si asa am ajuns sa citesc si cele scrise aici.
  Am descoperit uimit cartea „Medicina Isihasta“ la sub-categoria „publicatii ocultist-eretice-sataniste“! Va intreb: ati citit macar aceasta carte, ca s-o puteti categorisi in vreun fel?
  Am vazut numele ieromonahului Ghelasie Gheorghe la categoria „inselatilor din Biserica“! Dar ati stat de vorba personal cu parintele macar o data in viata?
  Intre timp, parintele a trecut la cele vesnice iar staretul de la acea vreme, pr.Neonil Stefan nu stiu daca mai traieste. Credeti ca pr.staret nu stia ce se intampla in Manastirea sa cu randuiala athonita? Credeti ca pr.Ghelasie scria si publica fara binecuvantarea staretului sau? Sau fara binecuvantare de la duhovnic? Eu l-am vazut pe pr.Neonil si m-a impresionat: in afara de momentele cand slujea Sf.Liturghie, nu puteai sa-l deosebesti dupa imbracaminte si purtare de un monah obisnuit! Un om calm, cumpatat si intelept, un om al lui Dumnezeu! Dupa masa de obste de la pranz, statea cam 1 ora pe o banca afara, langa trapeza si vorbea cu oricine ii cerea sfat si binecuvantare. La slujbele de miezonoptica era nelipsit de la strana din dreapta, imbracat ca un monah de rand si fara vreun aer de superioritate. La masa manca putin, asteptandu-i si pe ceilalti ca sa termine de mancat. In vorbe si in fapte se manifesta ca un adevarat calugar! Credeti ca un astfel de om nu stia ce face pr. Ghelasie?

  L-am intrebat odata pe parintele Sofronie, un zdrahon de calugar, vesnic vioi si optimist, care nu stiu cand dormea sau se odihnea pentru ca era prezent la toate slujbele Bisericii:
  – Parinte Sofronie, ce fel de lucrare are parintele Ghelasie?
  – Suntem prea mici, fiule, ca sa putem intelege vietuirea si scrierile parintelui Ghelasie…
  – Dar are binecuvantare de la parintele staret?
  – Daca nu ar fi avut binecuvantare de la parintele staret, de mult ar fi fost „zburat“ de aici!

  In alta ordine de idei: stiti pe cati intelectuali a intors parintele Ghelasie la ortodoxie, de la ratacirea demonica a credintelor orientale? Iata modul minunat in care facea acest lucru: le arata fisurile sistemului pe care-l credeau perfect, apoi le oferea alternativa Otrodoxiei ca traire vie a unei relatii cu Hristos! Nu vreau sa judec pe nimeni, dar cati dintre marii nostri preoti duhovnici (atatia cati au mai ramas…) au capacitatea de a calauzi astfel pe cineva? De obicei nu auzi decat reprosuri si condamnari, nu si o explicatie clara a erorilor in care ai cazut! Stiti ca si pentru oamenii simpli, fara prea multa cunostinta de carte, parintele a fost un calauzitor spiritual prin canoanele sale care functionau ca medicamente si prin sfaturile practice de vietuire? Stiti ca la slujbele de exorcizare pana si demonii dadeau marturie despre el, desi parintele le interzicea cu strasnicie acest lucru? Stiti oare ca avea lucrarea rara a rugaciunii inimii, fiind un parinte isihast, ucenic al parintelui Arsenie Praja, pustnicul de pe Cheile Rametului? Stiti ca avea o cultura generala uriasa si citea in original in cateva limbi straine? Stiti ca rugaciunile sale aveau putere vindecatoare de suflet si de trup? Stiti ca avea harisma de a vedea sau intui gandurile si intentiile celor care veneau la el? Stiti ca desi era afectat de o boala genetica, care l-a chinuit mai ales catre sfarsitul vietii, nu s-a vaicarit si si-a vazut mai departe de lucrarea incredintata lui de catre Dumnezeu?
  Parintele Ghelasie ecumenist? Ma faceti sa rad, frate! Daca mai sunt in Ortodoxie, daca am citit Filocaliile si alte scrieri ale Sf.Parinti, daca particip la viata Bisericii, toate acestea sunt si pentru ca Iisus Hristos m-a luminat prin pr.Ghelasie!
  Parintele Ghelasie „inselat din Biserica“?! Masurati-va cuvintele, frate, si cereti iertare de la Hristos pentru pangarirea numelui unui rob al Sau!
  In privinta cartii „Medicina Isihasta“ sa stiti ca este prima carte a pr.Ghelasie pe care am citit-o, multumita ei mi-am pus intrebari si am primit raspunsuri! „Publicatii ocultist-eretice-sataniste“?!… Am citit si alte carti de-ale parintelui, l-am cunoscut personal si am lepadat cu scarba invataturile orientale in care credeam pana atunci, revenind la dreapta credinta in care m-am nascut!
  Oare chiar trebuie ca Dumnezeu sa preaslaveasca ramasitele pamantesti ale cuiva ca noi sa-l vedem ca sfant? Oare chiar este obligatorie uciderea proorocilor si apoi zidirea de altare lor? „Ca noi ca niste oameni le-am gresit, dar ei ca niste sfinti, ne iarta!“…

  Pentru orice cuvant rostit in desert, oamenii vor da socoteala in ziua Judecatii…

  Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ne pe noi, pacatosii!

  P.S.

  Astazi este ziua mea de nastere. Ieri am compus o poezie in memoria parintelui Ghelasie. Este o marturie a mea despre intalnirea cu un om deosebit, pe drept purtator al numelui de crestin!

  Mi-e dor…

  Mi-e dor adânc de tine, Părintele meu drag…
  Tu te-ai întors Acasă, eu am rămas în tină:
  Tu eşti ascuns cu duhul în Harica Lumină,
  Eu sunt ascuns în Noapte şi stelele m-atrag…

  Mi-aduc aminte, Avva, şi văd de-abia acum:
  Venisem de departe şi m-ai primit cu bine,
  Găseai în rugăciune timp sfânt şi pentru mine
  Şi „fiu“ mi-ai spus, Părinte!… Eu – mi-am vazut de drum…

  Ce dulci inimii mele cuvintele-ţi erau:
  Ca mierea de albine din sfânta-ţi ascultare!
  Prin binecuvântarea ’nainte de culcare
  Poruncile divine în cuget mă-nfierau…

  Mă vindecai cu-ncetul, mă atrăgeai în sus
  Şi-mi dăruiai ca hrană când lapte, când cer tare;
  Nu-nţelegeam prea multe şi-mi cer acum iertare:
  Prin glasul tău, Părinte, mă învăţa Iisus…

  Sunt fericit, o, Avva, c-am mers şi te-am văzut,
  Deşi ţi-am fost în preajmă doar de 3 ori în viaţă…
  Cuvântul tău de Soare m-a scos atunci din ceaţă
  Şi-a strălucit Lumina în mine, cel căzut…

  Te roagă pentru mine, de-acolo, din Etern
  Şi cel mai de pe urmă din fiii-ţi mă socoate,
  Ca-n sfânta liniştire, Hristos să-mi fie toate:
  ’Naintea Lui voinţa cu dragoste-mi aştern…
  luni, 31 martie 2008

  Părintelui Ghelasie Gheorghe
  de la Sf.Mânăstire Frăsinei.

  Prin el, Hristos mi-arătat diferenţele
  dintre demonicele învăţături orientale
  şi dumnezeiasca învăţătură ortodoxă.

  Puţini dintre contemporanii săi l-au înţeles,
  dar Dumnezeu îi va face dreptate…

 6. 1 aprilie 2008 la 21:31

  Eugen,

  Mă rog de mă iartă dacă te-am smintit. Cred că cele zise de tine sînt adevărate, aşa că îmi voi repara greşeala chiar acum. Nu locuiesc în România şi nu am avut bucuria să-l cunosc pe părinte. Cred că am făcut o mare greşeală în a mă încredinţa prea mult în sursa acestui articol (pe care nu l-am scris eu, asta ar fi fost culmea: necunoscînd situaţia să aiurez virtual spre dauna fraţilor mei creştini). Încă o dată îmi cer iertare şi Doamne, ajută întru lupta cea bună !

 7. Eugen Serea
  1 aprilie 2008 la 22:33

  Te iert, dragul meu frate, si Dumnezeu sa ne ierte pe noi, pe toti!
  Nu este obligatoriu sa crezi cele scrise de mine aici, cerceteaza si vei afla opiniile unor oameni in comparatie cu care eu chiar nu am nici cea mai mica valoare umana si spirituala (teologi, calugari, medici, profesori, ingineri, actori, artisti plastici, etc. plus o multime de oameni necarturari, simpli la minte dar curati la inima)…
  Interventia mea a fost doar o marturie adusa memoriei unui om al lui Dumnezeu pe langa care am trecut „ca gasca prin apa”, cum se spune…
  Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ne pe noi, pacatosii!

 8. Eugen Serea
  3 aprilie 2008 la 22:09

  Iarta-ma, te rog, frate Hristofor, ca intervin din nou: care este sursa de unde ai preluat informatia despre pr.Ghelasie Gheorghe si cartea sa „Medicina Isihasta”?
  Multumesc pentru promptitudinea cu care ai reactionat, scotandu-l pe pr.Ghelasie.
  Dumnezeu sa te binecuvanteze!
  Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ne pe noi, pacatosii!

 9. 4 aprilie 2008 la 21:38

  Eugen, sursa este http://bisericasecreta.wordpress.com/. Am observat că acest blog a căzut în mai multe înşelări, de ordin să primejduiască mîntuirea celui căruia îi aparţine. Să-l lumineze Domnul!

 10. buna
  6 iunie 2008 la 15:51

  te rog frumos!defineste si fanatismul.ok?

 11. 14 iunie 2008 la 14:15

  O alta sursa:

  P.I (P.Ioanichie Balan).: – De miscarea Parintelui Ghelasie de la Frasinei ce ne spuneti? Se amesteca Ortodoxia cu ideile budhiste, cu reîncarnarea, cu plante, cu radacini, cu buruieni…
  P.A. (P.Arsenie Papacioc) : – Cu pâine harica (parintele râde).
  P.I.: – Iei faina, o înmoi si usuci la soare, apoi la umbra, o manânci si zice ca dupa aceea ai har în tine.
  P.A.: – Felix e împotriva lor.
  P.I.: – Si eu sunt împotriva lor. Eu am vazut o carte a lor, o am în casa, dar nu o mai gasesc. „Isihasm” se numeste. El are multe carti.
  P.A.: – E scrisa marunt, nu se poate citi.
  P.I.: – Nu numai ca marunt, dar nu întelegi ideile. Totul e pus cu litera mare si, sus, numele lui, apoi titlul cartii: „Isihasm”; mai jos: „Dialog în absolut”, si mai jos: „Editura Axis Mundi”. Asta înseamna „Editura masonica mondiala”. Ca sa stiti. Noi suntem informati în privinta aceasta. Si el colaboreaza cu ei, iar cartea înauntru e plina de însemne budhiste si yoghine: yin si yang, idei de reîncarnare, nici un citat din Biblie, si o semneaza „Ghelasie”. Ati auzit de carti din acestea? Iar pe coperta cartii, culmea, pe coperta mare a cartii, apare steaua lui David si semnul masonic pus ca un blazon, ca o sigla, peste Duhul Sfânt. Deci Duhul Sfânt este cenzurat de sigla masonica.
  P.A.: – E ceva amestecat, parinte.
  P.I.: – Ceva… Doamne! Si erau cei doi de la Râmnicu Vâlcea, iertati, am vorbit cu ei – eu sunt îndraznet. N-a facut nimic! Am vorbit si cu Înaltul de la Iasi.
  P.A.: – Steaua lui David, sa zic asa ca sa fiu înteles, este adoptata de evrei. E „crucea” lor.
  P.I.: – O fi de evrei, dar nu trebuie sa o pui peste Duhul Sfânt.

  P.I.: – Deci, cu Ghelasie, stiti ceva anume? Nu cumva este înrudit cu cazul de la Pucioasa? Eu vad ceva dubios. A spus Parintele Staniloae – va spun ca sa nu uit-, înainte de a muri cu vreo câteva luni ceva: fusesem pe la el, si printre altele spunea si aceasta: „Parinte, avem, în Biserica Ortodoxa Româna sapte cazuri grave care ne îndeparteaza de Ortodoxie”. „Care sunt aceste cazuri, parinte profesor?” „Vladimirestiul, cu toata miscarea lor; al doilea, miscarea de la Mânastirea Recea (a pus-o separat); miscarea cu tatal, fiul si cu duhul sfânt, cu aceia, Gherasim si Arsenie de la Cocosu; Visarion, visarionistii, despre care ati vorbit; Ghelasie de la Frasinei; si Pucioasa. V-am spus, sunt sapte cazuri în care Biserica trebuie sa ia niste masuri. Noi nu putem sa lasam asa.”
  …P.I.: – Eu m-am mirat tare de cazul Frasinei: cica vin sute de studenti, si-i hraneste cu turta uscata la umbra. Staretul tace…
  P.A.: – A atacat un student, odata, problema: am citit un articol foarte frumos, si-l acuza pe Ghelasie de multe lucruri. Eu am niste studenti la Constanta, care i-au fost ucenici: mi-au adus si mie o turta: sta pe masa, acolo si se usuca degeaba. Si i-am întrebat: „De ce o numiti turta harica? Hristos a facut Sfânta Împartasanie cu «artos», cu pâine, care este pâine dospita, dupa Legea Noua, nu «azimos», dupa Legea Veche. Legea Noua e cea cu pâinea desavârsita, care era Hristos”.
  P.I.: – Hristos a mâncat pâine, cu peste si cu fagure de miere, si a mâncat pâine normala, nu turta jidoveasca.
  P.A.: – „Si de ce veniti cu elemente de-astea? De ce semanati confuzie cu «pâinea harica»? N-avem destule? Ne-au zis ceva Sfintele Sinoade despre astea? De ce inventati?”
  P.I.: – Nu pune accent pe Sfânta Împartasanie. Nici nu pomeneste”.

  Din Ne vorbeste Pr. Arsenie Papacioc – vol. 2, Ed. Man. Sihastria, de gasit pe net la:
  http://www.scribd.com/doc/2450518/Ne-vorbeste-Pr1-Arsenie-Papacioc-vol-2

 12. 14 iunie 2008 la 14:33

  Alte elemente (cel putin) ciudate, controversate, pe langa marturiile parintilor Arsenie Papacioc, Ioanichie Balan, Dumitru Staniloae (citat de parintele Ioanichie, de a carui buna-credinta nu cred ca se poate indoi cineva) si parintele Iustin Parvu (la a carui manastire – Petru-Voda – veti gasi afisata lista de inselari publicata aici si despre care pot da personal marturie ca este impotriva scrierilor parintelui Ghelasie Gheorghe si ca a calificat drept „yoga crestina” revista SINAPSA, editata acum de Platytera, fiind mahnit de susutinerea pe care i-o acorda Dan Puric, fara sa se sfatuiasca cu Sfintia sa!):

  Altădată mi-a povestit despre un tânăr medic din Germania, care avea un cabinet particular într-o clinică situată în mijlocul unei păduri. În ultimul timp tânărul era epuizat, şi s-a plâns Părintelui. Dânsul l-a sfătuit să îşi pună pe perete în cabinet o icoană şi o cruce. Tânărul îi spune: „Cum Părinte, atunci îmi pierd pacienţii. Acolo mulţi sunt protestanţi şi nu vor icoane sau cruci pe pereţi.” Atunci Părintele l-a sfătuit să facă nişte puncte pe perete, care să marcheze nevăzut semnul sfintei cruci, să se stropească cu apă sfinţită şi astfel să „atragă” harul asupra lui. Acest tânăr nu era ortodox şi trata prin bioenergie. Pierdea multă energie prin tratamentul care-l aplica, şi trebuia pus în legătură cu un izvor de energie divină – harul dumnezeiesc. Şi ceva nostim: îl întreabă Părintele ce face când e epuizat? Îi răspunde că stă cu spatele la copaci şi se încarcă de la energia lor. Şi îi spune Părintele: „Săracii copaci, îi omori”. La care tânărul certifică: „Chiar aveţi dreptate, se ofilesc”. (din cartea PĂRINTELE GHELASIE de la FRĂSINEI, ICONARUL IUBIRII DUMNEZEIEŞTI, Ed. Platytera);

  „Pe lângă ritualul propriu-zis al Bisericii, practicat de cei religioşi, Părintele menţionează câteva gesturi ritualice ce rememorează sacrul divin, gesturi care au ca model pe cel liturgic, de unde şi legătura şi asemănarea lor:
  1. ridicarea mâinilor în sus cu rugăciune către Dumnezeu din Care „curge” viaţa lumii
  2. plecarea capului în închinare, prin care recunoaştem pe Dumnezeu ca Dătătorul vieţii
  3. punerea mâinilor pe piept în dreptul inimii, făcându ne altar propriu pe care să vină şi Dumnezeu la noi
  4. mâinile la piept cu palmele în sus, ca un vas ce întruchipează un potir în care să se toarne „sângele vieţii”, ce pentru creştini este Sângele lui Hristos
  5. desfacerea braţelor în lateral, ce preînchipuie că Divinul se întrupează în fiinţa noastră, că ne facem trup al Divinului, ce pentru creştin e Trupul lui Hristos, cel liturgic
  6. unirea palmelor la piept, ca o împărtăşire a noastră cu Divinul
  7. mâinile în sus şi capul plecat, zicând rugăciunea „Tatăl nostru”, la care şi diavolii cad în genunchi
  Mintea bolnavului e atinsă şi incapabilă de efort, de aceea se recomandă un sacru direct; memoriile sacre se vor „trezi” în suflet şi în corp
  .” (din cartea “Ghelasie isihastul, iubitorul de Dumnezeu”).

  Eu nu văd o contradicţie între alte mistici şi cea creştină. Dacă misticile necreştine, în efortul lor, merg într-un mod real ajung la nişte realităţi. Toate însă până la un punct… Nu cum zic alţii că toate sunt de la diavol. Nu sunt toate de la diavol. Alte mistici au totuşi o stare de inerţie, adică merg până la un punct. Trebuie realizat cum creştinismul vine cu un pas înainte” (idem).

  Fiecare este chemat la prudenta si discernamant.

 13. florin caragiu
  1 iulie 2008 la 1:43

  Modul tendentios si decontextuat de a interpreta cuvintele parintelui Ghelasie e regretabil si poate fi numit calomnie, inselare. Daca parintele Ghelasie e la Domnul, cum au avut mai multi parinti Duhovnicesti chiar descoperiri, a huli un om al lui Dumnezeu e un pacat de moarte. Nu poti interpreta dupa mintea ta ce a scris alt om daca nu patrunzi in universul lui de gandire si nu intelegi ce vrea sa spuna. Dialogul de mai sus e un dat cu parerea despre lucruri care nu au fost cercetate, parintii respectivi nu l-au citit pe Parintele Ghelasie, nu l-au cercetat pe cand era in viata, au preluat din zbor niste lucruri si vorbesc despre ce cred ei ca zice pr Ghelasie, nu despre ce zice Pr. Ghelasie in realitate. Dau un singur exemplu de rastalmacire. Simbolurile din Vechiul Testament se cer interpretate in lumina Noului Testament, in lumina Intruparii. Parintele Ghelasie arata undeva ca Steaua lui David se cere interpretata in lumina intruparii lui Hristos, ca prefigurare a tainei marturisite de Sf. Atanasie cel mare: (Fiul lui) Dumnezeu S-a intrupat (triunghiul cu varful in jos fiind semn al inmomenirii, coborarii sau chenozei divine) pentru ca omul sa se indumnezeiasca (triunghiul cu varful in sus). Nu e nimic ezoteric, nimic masonic, ci o vedere pur ortodoxa. pacat ca mari parinti, increzandu-se in sfaturile unor oameni „de buna credinta” rastalmacesc ceea ce spune parintele.
  Un alt lucru binestiut e ca sfaturile unui parinte duhovnicesc ion conditii particulare sunt atipice, el pleaca de la masura omului, pentru a-l orienta si aduce catre Hristos, proces care uneori nu se realizeaza instantaneu, tinand cont de rezistentele posibile.
  Daca cereti de la altii cercetare si discernamant, dar nu faceti voi insiva ceea ce cereti, nu e bine. Aveti grija ca nu cumva silindu-va sa fiti ravnitori sa nu va faceti luptatori impotriva lui Dumnezeu.
  Dumnezeu sa ne lumineze si sa ne miluiasca. Nu doresc sa fac nicio disputa, dar e pacat ca loviti cu piciorul in tepusa.

 14. Eugen Serea
  17 iulie 2008 la 12:27

  In Numele Tatalui, al Fiului si-al Sf.Duh! Amin!
  Draga Andi,
  Iubitul meu frate in Hristos:
  Cu ce ti-a gresit, tie personal, Parintele Ghelasie de esti atat de impotrivitor?
  Daca exista ceva personal intre tine si dumnealui, oare nu il poti ierta nici acuma, la 5 ani de la trecerea sa in Vesnicie?
  Dar daca nu l-ai cunoscut personal si nu te-a intristat cu ceva, de ce ai atitudinea aceasta, fara macar sa-l fi cunoscut?
  Poate te bazezi doar pe spusele unor mari oameni ai lui Dumnezeu si spui: acestia nu aveau cum sa se insele, sunt oameni duhovnicesti, nu ca noi, ceilalti, muritorii de rand! Fratele meu drag: orice om care vietuieste in trup se poate insela, inclusiv pr.Ghelasie, pr.Staniloae, pr.Amfilohie, pr.Ioanichie Balan, pr.Arsenie Papacioc, pr.Iustin Parvu, pr.Cleopa, sau cine mai vrei tu,lista e deschisa! Intelege ca numai Domnul Iisus Hristos si cu Sfintii din ceruri nu se inseala! Cei citati de catre tine (e adevarat, mari oameni ai lui Dumnezeu si cu o traire la care nu stiu cati dintre noi ne vom ridica vreodata, daca ne vom ridica) nu l-au citit si aprofundat pe pr.Ghelasie! Ce anume i-a oprit: faptul ca e „scrisul prea marunt” sau intelesul prea inalt?… Nu au cazut inaintea Domnului cu lacrimi si post, cerandu-I: „-Nu te las, Doamne, pana nu imi arati clar ce e cu acest Parinte Ghelasie!”… De unde stiu toate aste? Uite de unde: Nimeni dintre ei nu face o analiza clara, detaliata, pe text, a operei scrise a Parintelui! Nimeni nu relateaza o convorbire de cateva ceasuri cu Parintele! Nimeni nu marturiseste ca dupa zile si saptamani de post si rugaciune, Dumnezeu i-a descoperit cine e cu adevarat Parintele! Doar opinii personale, subiective, izvorate dintr-o cunoastere superficiala bazata pe aspecte exterioare si pe barfe … Daca exista simboluri mai ciudate in cartile Parintelui, unele sunt in scop ilustrativ, altele au explicatie luata din scrierile Sf.Parinti. Dar e mai usor sa le atribui conotatii yoghine, buddhiste sau iudeo-masonice decat sa analizezi in profunzime si apoi sa-ti exprimi opinia in cunostinta de cauza…
  Exercitiile pe care le recomanda Parintele sunt simple exercitii fizice, nu le mai conferiti aura de asane yoghine, pentru ca le lipseste concentrarea mentala de tip yoga (meditatia cu sau fara suport, cine a citit sau practicat yoga, intelege ce spun)! Aceste exercitii sunt tot atat de „asane” sau „posturi ale corpului” pe cat sunt inchinaciunile si metaniile crestine, mici sau mari! Apropo: pe vremea cand eram fascinat de yoga, am citit despre o cale „inalta” sau „mare”, asa numita Mahayana: acolo se descria o postura de meditatie yoghina (asana sau postura diamantului) care se transmitea din generatie in generatie, de secole, doar de la maestru la cel mai bun ucenic si pana de curand, de cateva decenii, nici nu putea fi gasita in carti! Am incercat si eu, dupa descrierea din carte si am ramas uimit: este clasica pozitie de rugaciune crestina in genunchi, cu capul plecat, cu palmele lipite in dreptul pieptului, cu spatele drept si cu talpile orientate in sus! Iata ca marea taina initiatica yoghina era cunoscuta celui mai simplu si neinvatat crestin, inca din copilarie! Probabil ca asa L-au vazut ucenicii Domnului rugandu-se de atatea ori si asa a ajuns pana la noi aceasta pozitie de rugaciune sau poate este o descoperire a Sf.Duh, la fel ca insemnarea cu semnul Sf.Cruci! Dar oare asta inseamna ca si crestinii fac yoga, si inca Mahayana?!
  Iarta-ma, frate Andi, dar eu nu am auzit de vreun crestin ca ar fi parasit Sf.Biserica si s-a apucat de yoga sau s-a facut mason ptr. ca l-a cunoscut pe pr.Ghelasie si i-a citit cartile… Daca stii pe cineva, te rog sa ii faci public numele, ca sa il intrebam cum a fost influentat… sper ca ai sesizat nota de umor!
  Nu este adevarat ca Parintele nu vorbea despre Sf.Impartasanie si nu cita din Scripturi sau din Sf.Parinti! Cine nu crede, sa se apuce sa-i citeasca scrierile. Parintele nu a confundat niciodata Sf.Impartasanie cu painea aceea pustniceasca, numita „paine harica”… Nu i-a spus asa ptr ca daca ai manca-o, chipurile, te-ai umple brusc de Har (asa cum, nefericit se amuza parintii citati de tine aici) ci pentru ca „haric”, din punctul de vedere al Parintelui Ghelasie, inseamna natural, patruns de Har, nedistrus prin prefacere chimica, termica, etc. Frate drag, daca ceva este viu in Creatie, este pentru ca e patruns de Har… Prin interventie omeneasca se produc niste prefaceri in Creatia lui Dumnezeu, si cum omul nu mai poate adauga la ceea ce a creat Domnul, rezulta niste negativitati, niste goluri de Har, la urma urmei…
  Faptul ca Parintele a publicat la inceput la Editura Axis Mundi? Cinste lui si slava lui Dumnezeu, ca altfel nici un yoghin sau mason sau ocultist, sau ce vrei tu, nu ar mai fi citit despre Ortodoxie! De ce? Simplu! Pentru ca acele carti care au pe coperta binecuvantarea Sf.Sinod sau a vreunui Mitropolit sa Episcop sunt evitate din start! Pricepi? Parintele a dus Ortodoxia acolo unde nimeni pana la el nu a mai dus-o! Oamenii il citeau, convinsi fiind ca e „de-al lor”, ca doar de aia e publicat acolo, si descopereau cu surprindere o Ortodoxie uluitoare, de o mare forta si frumusete si lepadau vechile incredintari, revenind Acasa, in Sfanta Biserica Ortodoxa!
  „Tine minte, mai taticule” – mi-a zis odata Parintele – „ca Ortodoxia nu e fum de tamaie, lumanari aprinse si bolboroseala de popa!”
  Am o veste proasta ptr cei ce se raliaza opiniei pr.Ioanichie (Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!): Iisus Hristos a fost „jidov” si a mancat mancare „jidoveasca”, fie ca va convine, fie ca nu! Au fost evrei si El si Sfanta Sa Maica si Sfintii Sai Ucenici! La fel si Proorocii si dreptii Vechiului Testament! Domnul a trait ca un evreu, a mancat ca un evreu, s-a imbracat ca un evreu, s-a rugat cu rugaciunile unui evreu! Si tot El a fost si Cel Dintai si Marele Crestin! Clar?
  Daca esti interesat de mai multe, am scris pe „Razboi intru Cuvant” unde ai fost citat.
  http://www.razbointrucuvant.ro/2008/06/24/si/#comment-6661
  Daca vrei sa comunicam pe e-mail si/sau mess, adresa mea e filidav2004@yahoo.com
  Dumnezeu sa te binecuvanteze, frate Andi!
  Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ne pe noi, pacatosii!

  P.S.
  Atasez si o poezie aici, pentru Parintele meu drag…

  Scrisoare către cer

  Te-am întâlnit pe vremea când trăiam
  Un cer mai gol de sfinţi decât pământul;
  Rostogolisem piatra pe mormântul
  Cuvântului: în duh nu mai grăiam…

  Mă rătacisem, dus pe alte căi
  Decât a Adevărului şi-a Vieţii:
  Cu spirit nestatornic, tinereţii
  Îi închinasem partea celor răi…

  Nu m-aşteptam să te găsesc curând
  Şi nu te-am cunoscut de prima oară…
  Fiinţa mea trăgea încet să moară,
  Arareori vreo rază mai furând…

  „Oare-am bătut degeab-atâta drum?…
  E doar un om ca orişicare altul!…
  Mi-o lumina Adâncul sau Înaltul?…
  Voi învia ca Phoenix-ul din scrum?…“

  ………………………………

  Tu m-ai primit… O, taină minunată
  A Avvei de-a se recunoaşte-n fiu!…
  Mi-ai dat puterea-n duh de-a fi iar viu
  Şi-am plâns spre cer întâia oară: „– Tată!“…

  În preajma ta simţeam Sfânta Lumină
  Ca pace nevisând la alte zări…
  Inima mea, Celestei Aşezări,
  Liturghisea Iubirea-n dar, deplină…

  Mi-ai insuflat curaj şi libertate
  Şi înţelesuri tainice, adânci:
  „– Pe cei ce te urăsc să nu-i vezi stânci
  Ci doar Potire Sfinte, deşertate!“…

  Zâmbetul tău, privirea ta cea caldă
  Mă ridicau în zbor din Iad în Rai:
  Atât de dulce, Avva, îmi erai
  Ca ochiului o Lacrimă ce-l scaldă!…

  De ce nu te-am ştiut păstra aproape?
  De ce nu ţi-am îngenuncheat mai des?!
  Dorul de tine-n piept când îmi da ghes,
  Uitarea a ştiut să mi te-ngroape…

  „Ne vom mai întâlni, e vreme lungă…“
  Gândeam, de vinul Lumii ameţit…
  Dar vântul iernii când s-a înteţit,
  Au început păcate să m-ajungă…

  În Apa Veşniciei luminoase
  Aflat-am, nu demult, că te-ai topit
  Şi lacrimile, brusc, m-au potopit:
  Altarului din inimă – prinoase…

  „Ce singur sunt, Iisuse!… Ce durere
  Îmi sfâşie vremelnicul meu cort!…
  Eu însă ştiu că Avva nu e mort:
  E-n Mâna Ta, în Slavă şi Putere!“

  Mă ’nalţ spre cer, întreg o rugăciune,
  Ca fumul de tămâie din căţui:
  În noaptea rece-a tristei cetăţui
  Păstrează-mă al lui Iisus tăciune!

  Metanie punând, cer iertăciune…
  sâmbătă, 12 aprilie 2008

  Părintelui Ghelasie,
  după 13 ani de nedreaptă despărţire,
  din partea celui mai mic dintre fii…

 15. Lavinia
  19 septembrie 2008 la 22:54

  Ghelasie ratacea si este evident. Trebuia lasat pe lista, si eu am citit aceasta lista, se gaseste la sfarsitul cartii ” Profetii despre Antihrist”, la care consilier editorial este Par. Nicolae Tanase. Am vazut si o filmare cu Ghelasie, este cel putin confuz in ceea ce a spus, eu nici nu m-am uitat la tot filmul, era fara noima. Am incredere foarte mare in acesti Parinti, nu pot gresi toti!

  Doamne ajuta!

  P.S.Cred ca, cartile lui Ghelasie stimuleaza pacatul mandriei, de aceea cei mandri ard ca arsi daca zici ceva de el, de fapt duhurile din ei.

 16. Eugen Serea
  20 septembrie 2008 la 1:15

  In Numele Tatalui si-al Fiului si-al Sfantului Duh! Amin!
  Sora Lavinia,
  Prin ce anume este evident pentru tine ca Pr.Ghelasie ratacea?
  Te intreb la fel ca si pe fr.Andi: l-ai cunoscut, ti-a gresit tie personal cu ceva?
  Cu ce autoritate spui ca trebuia lasat pe lista, daca administratorul de site l-a scos? Pentru ca ai vazut o lista la sfarsitul unei carti? Pentru ca Pr.Nicolae Tanase este consilier editorial al acelei carti?
  Sau se mai adauga si faptul ca ai vazut o filmare in care Pr.Ghelasie este cel putin confuz in ce a spus? Nici la filmul „Calauza” al lui Andrei Tarkovsky nu s-au uitat multi pana la sfarsit: era fara noima!
  Acuma, lasand gluma la o parte:
  Oricine poate scrie orice despre oricine intr-o carte. Este suficienta semnatura unei autoritati teologice ca sa aibe si suportul nostru emotional, urmat de cel rational. Nu-i asa? Dar atunci ce sa mai zicem despre disputele dintre Sfintii Parinti ai perioadei Scrierilor Patristice? Pana cand Dumnezeu a aratat clar de partea cui erau dreptatea si adevarul, cuvantul cui cantarea mai mult? Desigur, al Parintelui de care erau atasati o grupare sau alta! Hai sa-L mai lasam si pe Bunul Dumnezeu sa faca lumina la vremea randuita de EL si sa nu ne mai repezim sa ne dam cu presupusul, doar pentru ca asa a spus X sau Y. Repet: Nimeni nu s-a aplecat in amanunt asupra vietii si scrierilor Pr.Ghelasie! Nu exista un studiu dataliat, pe text, cu contra-argumente biblice si patristice! Parintele Ghelasie a cerut toata viata sa i se arate clar unde se inseala, nu doar acuze fara suport!
  Orice om al carui limbaj nu i-l intelegi, ti se poate parea confuz. Ia un om de pe strada si pune-l sa asculte o predica de-a oricarui preot dintr-o Biserica: va zice ca preotul acela e cel putin confuz si ca spusele lui nu au nici o noima! La fel si cu orice categorie sociala sau profesionala, care are un limbaj propriu: pana cand nu esti familiarizat cu mediul si cu limbajul, totul iti pare confuz si fara noima… Parintele era deosebit in scrierile sale si folosea un limbaj mai aparte, dar daca treci peste grafia atipica, il poti intelege, fie si macar in parte… Iar in viata de zi cu zi era un crestin de mare exceptie, un om al lui Dumnezeu: sunt destui cei care l-au cunoscut si care pot depune marturie in acest sens. Nu lipsita de interes ar fi si consultarea obstei Manastirii Frasinei, inainte de a emite judecati de valoare, sora Lavinia.
  Si poate cazi in genunchi inaintea Sfantului Calinic de la Cernica (intemeietorul lavrei de randuiala athonita Frasinei) si il intrebi de ce a dormit 30 de ani si nu a luat nici o masura cu „acest Ghelasie”… Cum iti imaginezi ca nu exista femeie care sa fi trecut acel hotar cu legatura de blestem si gestul ei sa nu aiba urmari chiar mortale, iar Pr.Ghelasie sa se lafaie bine mersi in ereziile lui antihristice 30 de ani?! Tare mi-e teama, sora draga, ca in duh, tocmai ai trecut acel hotar… Dumnezeu sa te binecuvanteze si sa aiba mila de tine!
  De ce nu pot gresi toti, draga Lavinia? Sunt „infailibili” ca Papa de la Roma? Uite, eu sunt de acord ca Pr.Ghelasie s-a inselat in destule lucruri, ca doar era om ca fiecare dintre noi, nu Dumnezeu Intrupat sau Sfanta Sa Maica! Tie de ce ti se pare imposibil ca acei parinti sa se fi inselat? Dar daca exista marturii de preoti mireni si calugari, care spun ca Pr.Ghelasie nu a fost in ratacire? Aaaa, doar aceia sunt in inselare, nu-i asa?
  P.S.
  De unde stii ca scrierile Parintelui Ghelasie stimuleaza pacatul mandriei? Le-ai citit si te-ai mandrit?
  Cred ca ai vrut sa scrii „de aceea cei mandri sar ca arsi”, ca „ard ca arsi” e exprimare pleonastica (sau licenta poetica, dar nu e cazul)…
  Multumesc ca m-ai facut demonizat, la fel si pe toti ucenicii parintelui, ca tare rau ne mai chinuie duhurile mandriei atunci cand ne aparam parintele duhovnic care ne-a adus in Sfanta Biserica! Tu ce ai face, sora draga, ai tace malc si l-ai pune la „40 de zile” pe acuzatorul duhovnicului tau (asa cum se mai practica pe ici pe colo) sau ti-ai da numele intreg pe un forum de discutii si l-ai apara asa cum stii tu pe cel ce te-a nascut in Hristos?
  Si apropo, se spune Parintele Ghelasie, nu Ghelasie, asta doar asa, de dragul discutiei despre smerenia mireanului atunci cand aduce vorba despre un preot…

 17. Eugen Serea
  20 septembrie 2008 la 1:27

  Sora Lavinia,
  Imi cer iertare pentru ca pe alocuri tonul meu a iesit din cadrul dragostei crestine!
  Ia te rog, doar ce consideri ca e bun din ce am scris!
  Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiste-ne pe noi, pacatosii!

 18. Lavinia
  21 septembrie 2008 la 14:30

  Tonul tau nu a iesit doar pe alocuri din cadrul dragostei crestine, dar nu ma deranjeaza, se vede ca esti patimas, „te-am vazut” pe mai multe forumuri cum sari in sus si o iei in nume personal daca cineva zice ceva de Ghelasie. Nu stiu de ce tot intrebi pe cei care zic ceva contra: „Ti-a facut tie personal ceva ?”. De fapt de aici se vede ca pentru TINE e personal, si nu ar trebui sa fie asa, ar trebui sa primeze adevarul. Or, cand citesc aberatiil alea… Ma, omule nu are nimeni nimic in mod personal cu idolul tau, dar invatatura lui e gresita si o pot sesiza toti cei care au discernamant. La fel au facut-o si marii nostri parinti, dar tu consideri ca ei au gresit cu totii. In alta ordine de idei nu e nevoie sa citesc tot ce a scris Ghelasie, mi-e foarte graitor pasajul postat mai sus, relevant fiind si faptul ca publica carti la edituri masonice!!!
  Te rog sa nu ma faci sa-mi pierd timpul mai mult, oricum n-o sa-ti mai raspund! Intelege, daca vrei, ca nu e nimic personal, ai vazut doar ca Adm. a lasat dupa aceea celelalte comentarii, care nu erau favorabile lui Ghelasie, daca tot simti nevoia sa iti iei aparator pe Admn. Sau tie ti se pare ca daca sunteti mai multi, aveti neaparat dreptate?! Cum zicea Parintele Dan Badulescu,” ce e prea mult strica!”.

 19. Dana Marathias
  21 septembrie 2008 la 19:34

  Dragii mei,

  Imi doream de foarte mult sa scriu si eu cateva randuri dar de felul meu sunt cam lenesa si las de azi pe maine, mai ales cand sunt atat de multe de spus. Am plecat din Romania acum doi ani de zile spre America de unde va scriu acum. Am venit aici pentru sotul meu care este grec-ortodox, un sot foarte bun dar care este impatimit de filme SF. Degeaba ii exlplic eu ca aceste filme nu sunt bune, el rade de mine. De multe ori are cosmaruri noaptea si ma sperie foarte tare. El singur recunoste ca viseaza urat dar nici ca se lasa de privit. De mic a vazut tot felul de filme, are colectii cu roboti , cu godzilla , spiderman si alte minunatii la moda aici.
  A trebuit sa cumpar o jucarie pentru un copil caruia ii place f mult spiderman si mergand asa prin magazin vad o jucarie spiderman care arata „cornitele” semn care se stie este satanist si te intrebi ce rau poate face spiderman ca doar sare de pe cladire pe alta si salveaza pe cei aflati in primejdie. Nepoteii mei sunt si ei impatimiti de astfel de filme. Ori de cate ori merg in vizita, ei vor sa se joace de-a spiderman , ori Star Wars. De multe ori se lovesc si o data am primit si eu o sabie in burta ca vezi eram un inamic care trebuia terminat. Parintii nu inteleg nici ei pericolul in care se afla copiii lor si o data am auzit cand ziceau ca le e frica sa ii lase singuri pentru ca au tot felul de ganduri nastrusnice, unul dintre ei a vrut sa sara pe geam intocmai ca spiderman.
  Sunt multe de spus… Eu sunt foarte dezamagita de ce vad aici si sper din tot sufletul sa nu vad copilul meu asa.

  Va doresc toate cele bune si Doamne Ajuta!

 20. Eugen Serea
  22 septembrie 2008 la 14:42

  In Numele Tatalui si-al Fiului si-al Sf.Duh! Amin!
  Draga Lavinia,
  Sora mea in Hristos!
  Asa cum ai observat, pentru tonul meu mi-am cerut deja iertare. In Numele Domnului, orice parere ai avea despre mine, ca si crestina, trebuia sa imi acorzi iertarea, asa cum ne invata Iisus ca trebuie sa facem chiar si pentru dusmani (si in plus, sa-i si iubim si sa ne rugam pentru ei, binecuvantandu-i).
  Asa ca eu imi cer inca o data iertare, in Numele Mantuitorului Iisus Hristos prin care toti suntem frati si surori. Nu doar in parte, pe alocuri, ci pentru tot.
  Ce inseamna ca sunt patimas? Ca pun suflet in apararea parintelui care m-a scos din incredintarile orientale si m-a adus in Sfanta Biserica a lui Hristos? Stii cati tineri ai anilor ’90 a adus Parintele Ghelasie la Ortodoxie? Stii cat de puternica este vraja demonica yoghina si cat de bine argumentata pare teoretic si cata aplicabilitate practica are? Cum crezi ca ii intorci pe astfel de oameni: numindu-i spurcati si blestemati, sau aratandu-L viu si superior pe Hristos (teoretic si practic) asa cum facea parintele?
  Simteam ca deja este ceva in neregula cu religiile orientale dar nu gaseam putere sa ma desprind si nici argumentatie: in Parintele Ghelasie L-am vazut Viu pe Hristos, ca pe un mod de viata, nu ca pe o teorie scolastica frumoasa! Este singurul parinte din Ortodoxie (cel putin din cate stiu eu) care a demontat esafodajul orientalist atat cu argumentatiile religiilor respective (aratandu-le ca se contrazic in sine) cat si prin argumente biblice si patristice. Ce usor este sa spui unui penticostal “vorbitor in limbi” sau unui bioenergetician masurator de energii cu ansa sau unui yoghin care leviteaza ca sunt posedati si ca vor ajunge in iad…. Dar sa vedem la rugaciunile cui “vorbitul in limbi” inceteaza, ansa nu mai masoara, iar yoghinul zburator cade la pamant! Este o mare diferenta intre a vorbi despre Hristos si a vorbi cu Hristos!
  Eu am intrat pe forumuri pentru a-mi apara parintele care m-a adus in genunchi la picioarele lui Hristos! Nu am intrat ca sa-l laud asa netam-nesam doar ca sa ma bag in seama! Tu pentru ce ai intrat?
  Aaa, o iau in nume personal? Pai chiar si este ceva personal, sora draga! Cum sa nu iei in nume personal cand zice cineva ceva despre mama ta sau despre copilul tau, de exemplu?! E drept ca trebuie sa primeze Adevarul, dar atunci cand ne aparam parintele o facem chiar in numele Adevarului! Oricum, indiferent de locul in care se afla parintele acum, nu i se mai poate face nici rau, nici bine…
  Ii intreb astfel pe cei ce sunt contra parintelui pentru ca de cele mai multe ori acei oameni chiar vorbesc ca sa se afle in treaba, nu l-au cunoscut personal pe Parintele Ghelasie si abia daca i-au frunzarit 2-3 carti, dar isi permit sa fie fermi pe pozitie ca niste cunoscatori! O singura data am intalnit un teolog tanar, cu blog, care chiar i-a citit cateva carti de-ale parintele si s-a si intalnit cu el. E singurul cu care am putut sa am un dialog argumentat, nu doar dari cu presupusul in baza a ceea ce au zis altii… Si crede-ma ca am ramas in relatii cordiale, fara sa ne bagam pe gat unul altuia incredintarile proprii, dar respectandu-le pe ale celuilalt!
  Prin ceea ce tie ti se par aberatii, sa stii ca multi ne-am intors la Hristos. Se vede treaba ca nu ai trecut prin inselari yoghine, paranormale, ocultiste, etc. si drumul tau catre Dumnezeu a fost binecuvantat de la inceput… Daca ai fi trecut prin ce am trecut noi, ai fi multumit cu lacrimi Domnului si Maicii Sale ca te-au scos din strafundurile iadului prin acest parinte…
  Parintele Ghelasie nu este idolul nimanui, citeste cartile sale si cele care dau marturie despre el si ai sa vezi cat de aspru era cu cei care incercau sa-l idolatrizeze in cel mai marunt mod cu putinta!!! Noi, cei care l-am cunoscut, ii respectam aceasta dorinta pentru ca izvoraste din porunca biblica de a nu-ti face chip cioplit, dar nici nu putem sta indiferenti la acuzele nefondate aduse memoriei sale! Chiar acceptam ca parintele s-a inselat, pentru ca era doar un om, ca fiecare dintre noi. Cati dintre ucenicii marilor duhovnici, atatia cati mai sunt, au aceasta atitudine? Uite-te pe bloguri si vezi-i cum se impauneaza cu descendenta duhovniceasca dupa un mare om al lui Dumnezeu sau altul! Pentru noi, ca ucenici ai Parintelui Ghelasie, descendenta spirituala din el este o responsabilitate enorma, nu o medalie de agatat la piept!
  Invatatura lui este gresita? Argumenteaza, te rog, pe text, cu citate biblice si patristice! Ia o invatatura de-a lui, la intamplare si contracareaz-o!
  Si cei care nu sesizeaza invatatura gresita inseamna ca nu au discernamant? Dar tu ai discernamant, pentru ca sesizezi? Ajuta-ma sa inteleg, te rog…
  “La fel au facut-o si marii nostri parinti, dar tu consideri ca ei au gresit cu totii.”
  Draga Lavinia, te prefaci ca nu pricepi sau chiar nu pricepi? Arata-mi clar un studiu teologic pe text, argumentat biblic si patristic de catre marii nostri parinti!
  Daca nu esti in cunostinta de cauza despre viata si invatatura unui om, cum iti permiti sa emiti judecati de valoare? Dintr-un singur pasaj postat pe un forum?
  In ce sens e “relevant si faptul ca publica carti la edituri masonice”? Sora draga, parintele a publicat doar la inceput la Editura Axis Mundi, ulterior a publicat la alte edituri. Ce facem, le taxam pe toate ca fiind edituri masonice? Eu personal nu am dovezi nici macar pentru Axis Mundi, daramite pentru alte edituri! Tu ce dovezi ai in acest sens?
  In alta ordine de idei, cine crezi ca va citi o carte care are binecuvantarea Sf.Sinod sau a unui Episcop sau a unui Mitropolit, daca mintea lui e virusata de ideea ca Ortodoxia (Crestinismul, in general) nu e altceva decat o secta iudaica, un instrument bun de indobitocit masele iar Biblia o carte re-scrisa de popi ca s-o duca bine? Atata timp cat ei cred in reincarnare, nirvana, Buddha, paranormal, bioenergii, “cunoastere”, meditatie, asceza de tip yoga, etc. cum sa vina la Hristos, Calea, Adevarul si Viata?! Repet ce-am mai postat si in alte randuri: Parintele Ghelasie a dus Ortodoxia in locuri in care nimeni nu s-a priceput sau nu a vrut sa o duca! Eu personal am citit intr-o revista Arhetip de la inceputul anilor ’90, si pot sa marturisesc cu mana pe inima ca scrisul parintelui stralucea in marasmul de idei si notiuni de acolo! Chiar m-am intrebat cum de nu s-au prins cei de la revista ca parintele nu le canta in struna ci ii dinamiteaza din interior cu Arma Cuvantului lui Dumnezeu!
  Sora mea, de ce crezi ca pierzi timpul dialogand pe argumente? Nu asta este si ideea de forum? Sau forum inseamna sa-ti iei un pseudonim si la adapostul lui sa-ti versi tot ce-ai acumulat rau de la viata, ca doar nu te trage nimeni la raspundere! Uite, eu sunt Eugen Serea, am id de mess filidav2004 (si adresa de e-mail: filidav2004@yahoo.com) si conversez cu oricine poate sa si sustina niste afirmatii! Tu cine esti?
  Inteleg ca nu ai nimic personal contra parintelui, deci daca scrii in numele Adevarului, vino cu argumente! Discutam oriunde: aici, pe mess sau pe e-mail.
  Faptul ca Admin. a lasat si celelalte mesaje, care nu erau favorabile Parintelui Ghelasie? Cinste lui si Slava Domnului! Nu si-a facut decat datoria de a lasa pe toata lumea sa se exprime liber! Nu mi-l iau ca aparator, orice decizie pe care o va lua ii apartine, este stapanul propriului sau blog! Mai mult decat sa ma rog pentru el, ce pot sa fac? Ca si pentru tine, de altfel.
  De unde stii ca suntem multi sau putini? Si dreptatea nu sta in numar, oricum…
  Nu stiu in ce context a facut Parintele Dan Badulescu afirmatia cu “ ce e prea mult strica!” dar nu e o zicere exclusiva a sfintiei sale, ea exista in toate culturile si civilizatiile lumii!
  Dumnezeu sa te binecuvanteze cu sanatate trupului si mantuire sufletului!
  Cu dragoste,
  al tau frate in Hristos,
  Eugen.
  Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ne pe noi, pacatosii!

 21. Lavinia
  22 septembrie 2008 la 23:30

  Pentru Eugen,

  Am spus ca nu mai are rost sa-ti raspund, fiindca daca acesti parinti nu te conving, cu atat mai putin voi putea sa o fac eu. De aceea nu vreau sa ne pierdem vremea in dispute. Lavinia este numele meu, nu e un pseudonim, si nu am ajuns cum crezi tu la Dumnezeu, nu-ti mai da tu cu presupusul, te rog, ca ajungi sa judeci faptele si oamenii fara sa ai nici o baza. Si nu mai analiza punct cu punct ce zice fiecare ca n-are rost.
  De ex., te-ai pus sa-mi analizezi postarea cuvant cu cuvant, din toate punctele de vedere. Nu ma deranjeaza, doar ca aici e vorba despre altceva, nu despre un cuvant sau o litera gresita, care nici macar nu sunt relevante: ce am vrut sa zic cu ” ard ca arsi?” Era evident ca am gresit, dar nu cred ca merita timpul si efortul sa te legi de asta, doar ca ai tu o boala, din cate se vede: sa ai intotdeauna dreptate, chiar daca ti-o dai singur!
  Asta e, eu am incredere in Parintii Iustin Parvu, Arsenie Papacioc, Ioanichie Balan, Dumitru Staniloaie, asa ca….nu-mi trebuie alte dovezi, argumentari etc. Pe aceasta cale le multumesc Parintilor ca iau si sarcinile noastre pe umerii lor osteniti.
  Si nu te mai obosi sa-mi atragi atentia daca ai observat cumva o alta greseala in textul meu. Stiu ca o faci doar ca sa iti afirmi superioritatea… ups, am ajuns iar la mandrie.

  Doamne ajuta, si sa ne rugam pentru luminarea tuturor.

 22. Eugen Serea
  23 septembrie 2008 la 22:39

  Draga Lavinia,
  Dumnezeu sa-ti dea bucuria prezentei Sale nemijlocite si neincetate in inima ta, pentru ca aceasta bucurie nu se va lua de la tine de catre nimeni, niciodata!
  Dumnezeu sa ne ierte si sa ne miluiasca pe noi toti!

 23. Eugen Serea
  25 septembrie 2008 la 13:41

  Parintele Ghelasie a fost a treia generatia de preoti (dupa mama) si a patra (dupa tata). A fost strain de tot ceea ce inseamna ecumenism, desi avea dragoste fata de orice om, indiferent de religia de care apartinea. A trait Ortodoxia precum o flacara vie. Pentru ca sa nu para cuiva ca sunt subiectiv (si e doar cuvantul meu impotriva cuvantului cuiva care spune ceva despre Parintele Ghelasie) redau mai jos un fragment din convorbirea Parintelui Mina Dobzeu cu Parintele Ghelasie Gheorghe. Convorbirea completa se gaseste in cartea „Ghelasie Isihastul – Iubitorul de Dumnezeu”.
  G.G. = Ghelasie Gheorghe
  M.D. = Mina Dobzeu

  G.G. Mă bucur că aţi venit.
  M.D. Suntem împreună lucrători. Dar ia spune matale despre o biserică a noastră şi a tuturor, în mod confesional, aşa, ce puteţi spune, aşa, Bisericii de astăzi?

  ……………………………………………………………………………………………

  G.G. Eu sunt convins de un singur lucru: Dacă catolicismul, atât cât am văzut eu, e vulnerabil, a rămas Ortodoxia care nu poate fi falsificată de nimic. Cum zic unii, că nu sunt prea entuziast, prea… Ortodoxia nu poate fi falsificată. Erau într-o biserică, ecumenică, de care vorbesc acuma, toate bisericile, adică nici ortodoxă, nici catolică, nici protestantă, ci o biserică ecumenică. Domnule, nu ştiu cum… dar Biserica creştină nu poate fi decât Biserica Ortodoxă. Dacă sunt în privinţa asta poate prea încuiat, dar după părerea mea…
  M.D. Ei, referiţi-vă la o Biserică universală creştină.
  G.G. Ca să zic aşa, o Biserică universală creştină, după părerea mea, este fără să facem acuma o erezie, să credem că ne întoarcem la origini, să ne întoarcem împreună… însă, dacă vrem să vorbim de un creştinism propriu-zis, unic şi universal, eu, aşa, personal, pentru mine, Biserica universală o evaluez cu Biserica Ortodoxă. Iar ceilalţi, dacă vor să se numească Biserica universală, treaba lor. Dar pentru mine, personal, şi pentru mulţi dintre noi ca identitate, să zicem aşa, putem să fim şi în Europa, putem să fim şi în America, nu contează, dar de român, tot român rămâi, tot ortodox. Nu poţi să zici că avem aceeaşi… nu se poate.

 24. Paul
  7 iulie 2010 la 8:14

  sincer, mai bine tac, numi pun mintea cu odihnitii de rangul celui care a scris aceste lucruri

 1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: