Prima pagină > Apusul, Atitudine, Ortodoxie, Ştiri > Doamne, nu ne lăsa ! Fraţilor, nu vă lasaţi !

Doamne, nu ne lăsa ! Fraţilor, nu vă lasaţi !

“Vai de părinţii care pierd şi împrăştie oile turmei Mele, zice Domnul” (Ieremia 23, 1). Ce mai putem spune insa despre pastorii care nu doar ca pierd si imprastie oile turmei lui Hristos, ci chiar deschid deliberat staulul – ramas oricum de mult fara caini de paza – si cheama lupii sa se infrupte din oile incredintate siesi?! Ce poate fi mai grav si mai infricosator de atat? Ce poate fi mai rau decat un lup ajuns nu doar paznic, ci arhi-pastor al oilor cuvantatoare si care, de decenii intregi lucreaza sistematic si premeditat, ba chiar – in vremea comunismului cel putin – bine remunerat IMPOTRIVA BISERICII, sapand cu un zel neobosit si nerusinat la temeliile acesteia?! Nu era de ajuns ca nu mai avem voie sa socotim pe niciunii dintre sectari sau eretici, nu era de ajuns ca facem fara jena rugaciuni de parada impreuna cu acestia, acum trebuia facut ceva si in plus, pentru a pecetlui apostazia si a pune bomboana pe coliva ortodoxiei: sa-i rugam chiar noi, de bunavoie si nesiliti decat de ticalosia noastra, pe sectarii cei mai influenti si agresivi sa vina aici, acasa la noi, sa ne “evanghelizeze”, sa faca prozelitism printre ortodocsi! Si nu oricum, ci ii chemam sa sustina o astfel de campanie gigantica, pe stadion, o “cruciada”.Faptul ca nu e – pare-se – prima data cand se intampla o asemenea nenorocire in “staulul” BOR – in care s-au infilitrat de multisor o haita intreaga de dusmani ai Ortodoxiei si ai lui Dumnezeu, o clica de securisti si de masoni care raspund la comenzi din alte parti – nu poate fi decat o circumstanta agravanta in plus. Strategia aceasta este cu adevarat cea mai eficienta: sa surpi, sa subminezi Biserica din interiorul ei, sa aduni in jurul tau suflete pe care sa le dai “plocon” satanei, cand tocmai le fagaduiesti izbavirea… Acestia sunt cei despre care Hristos a spus: “Vai voua, carturarilor si fariseilor fatarnici! Ca inchideti imparatia cerurilor inaintea oamenilor; ca voi nu intrati, si nici pe cei ce vor sa intre nu-i lasati” (Matei 23, 13). Nu ne pasa ca puii de lupi si de vipere oportunisti si servili vor sari ca de fiecare data, “la datorie” in slujba stapanilor lor lumesti, sa ne numeasca extremisti, razvratiti, fundamentalisti sau cum le mai vine la gura… Mincinosii vor mai minti si nedreptii vor continua sa strambe Adevarul ! Dar acesta trebuie spus in gura mare, pentru ca deja s-a ajuns la blestematii strigatoare la cer, pentru care toti dimpreuna, vom suferi amara urgie de la Dumnezeul pe care L-am batjocorit…

Reproduc deci aici articolul de ieri de pe blogul lui Laurentiu Dumitru, care relateaza si comenteaza stirea terifianta despre noua “isprava” a Mitropolitului Banatului Nicolae Corneanu pe frontul de lupta impotriva Bisericii, dupa care puteti (re)citi, dintr-un articol de anul trecut, din octombrie, despre “faptele de vitejie” comise de acesta in slujba Securitatii vreme de nu mai putin 40 de ani in scopul prigonirii si distrugerii vietii duhovnicesti!!! Se vede din documentele Securitatii in ce masura inca de pe atunci credea ierarhul nostru in Biserica si in dogmele sale: “Mai mult, Corneanu „se manifesta ca unul ce nu crede in preceptele si dogmele bisericesti, fiind convins ca Biserica a fost intotdeauna un mijloc de inselare a maselor populare… A rezultat ca s-a preocupat de studiul stiintei marxist-leniniste si de insusirea ei, ce l-au facut sa fie convins de netemeinicia dogmelor pe care inca mai trebuie sa le «apere» si in acelasi timp sa isi dea seama perfect ca viitorul nu poate apartine decit comunismului“. Q.E.D.

“Va invit să susţineţi o cruciadă evanghelistică!”
Ştirea pe care o veţi citi mai jos din păcate nu e o glumă proastă. Billy Graham, charismatic evanghelist şi predicator neoprotestant (baptist) , mai pe scurt – eretic, este invitat (şi) de către IPS Nicolae Corneanu, Mitropolitul Banatului, să susţină “o cruciadă evanghelistică (sic!) în luna iulie 2008″ şi pe la noi, în Timişoara, pe stadion, pentru încreştinare zic ei, prozelitism spun eu. De pe site-ul wikipedia mai putem afla că renumitul predicator american a mai efectuat o vizită de 11 zile în România în 1985 la invitaţia mitropolitului Antonie Plămădeală, pe atunci şeful Biroului de Relaţii externe al BOR, ocazie cu care Graham a predicat în Catedrala Mitropolitană “Sfânta Treime” din Sibiu. Din alte surse aflăm că atunci, în 85, Billy a avut vizite memorabile şi a ţinut predici fulminante nu doar în Sibiu, ci şi în Suceava, Cluj-Napoca, Oradea, Arad, Timisoara şi Bucureşti. “La serviciul divin din Timisoara, care s-a tinut la Catedrala Ortodoxă (!!, nn.), au participat aproximativ 150 000 de oameni (!? nn)” (vezi link). Autorităţile de atunci au aprobat vizita, mai spune wikipedia, dorind să arate astfel că “România comunistă respectă şi chiar promovează liberatatea religioasă”. Dar despre răposatul Antonie să nu mai vorbim, faptul e consumat, Domnul să-l ierte! Despre cât de mare e gafa vlădicului octogenar, care pe vremuri trecea drept un patrolog aşezat, las pe alţii să se pronunţe. Vă asigur că nu există temei dogmatic, canonic (spuneti-i cum vreţi) care să justifice o astfel de atitudine “irenică” faţă de un eretic (şi încă nu un neica-nimeni de pe stradă pe care vrei, să zicem, să-l recuperezi, ci faţă de un pastor evanghelic cu faimă mondială). Trăim, fără doar şi poate, într-o epocă a unei relaxări canonice fără precedent. Nu ne mai pasă de ce ne-au învăţat Părinţii, facem doar ce-i political correct. Important e să fii “open minded”… Arhanghelul, care a oprit odinioară căderea îngerilor, strigă cu tărie: „Să stăm bine, să stăm cu frică, să luăm aminte!“.
Închei întrebând şi eu cu gând smerit pe cei ce au urechi de auzit şi pot schimba în bine lucrurile: Ce ar fi spus oare Sfântul Ioan Gură de Aur, Patriarhul, dacă unul din episcopii lui ar fi invitat un eretic (de talia lui Arie, Macedonie sau Nestorie) să facă prozelitism printre oile sale?!
HEY EVERYBODY, PUT YOUR HANDS IN DA’ AIR…. LET ME SEE’EM! C’M’ON…
Laurenţiu Dumitru
***Ştire: Între 4 şi 6 iulie a.c., la Timişoara se va desfăşura Festivalul Speranţei, o cruciadă evanghelistică organizată de organizaţia lui Billy Graham, în colaborare cu bisericile evanghelice din România. Se pare că acest eveniment va reprezenta cea mai amplă acţiune întreprinsă vreodată de către evanghelicii români. Extrem de interesant, lucru care numai la Timişoara îl putem vedea deocamdată, printre cei care i-au scris lui Franklin (Billy) Graham(*) pentru a-l invita la acest eveniment s-a numărat chiar Mitropolitul Banatului, Nicolae Corneanu: “Acum, când ne-am câştigat libertatea prin sacrificii şi sânge vărsat, împreună cu fraţii din bisericile evanghelice, mă alătur creştinilor ortodocşi din ţara noastră şi vă adresez invitaţia să susţineţi o cruciadă evanghelistică în luna iulie 2008.” Festivalul se va desfăşura pe stadionul Dan Păltinişan din localitate şi va implica eforturi uriaşe de organizare. Un singur exemplu: corul care va cânta va avea în componenţă nu mai puţin de 3000 de persoane.
Pentru cei care spun că o ştire trebuie verificată din mai multe surse, pun mai jos şi alte linkuri care vorbesc despre invitaţia făcută lui Billy Graham de către Mitropolitul Nicolae:
“Mitropolitul Banatului, IPS Nicolae Corneanu, a semnat angajamentul cu Securitatea in 3 ianuarie 1950 si de atunci pina in 1988, cu doua scurte intreruperi, a oferit informatii atit despre „dusmanii poporului” din tara, cit si despre cei fugiti in strainatate. A avut mai multe nume de cod – „Popa Vasile”, „Popescu Ion/Ioan” si „Munteanu Ioan”.Caracterizarile facute de ofiterii de legatura sint elogioase si justifica banii si ajutorul discret dat pentru promovarea lui Corneanu in BOR. Ele demonstreaza ca Securitatea l-a ajutat pe Corneanu sa promoveze in ierarhia bisericeasca. Intr-o adresa din 1953, ofiterul de legatura le recomanda mai-marilor sai sa-si dea avizul pentru numirea lui Corneanu ca vicar al Episcopiei Aradului „deoarece este cunoscut ca un element atasat care a sprijinit in diverse probleme organele noastre. Fata de aceasta situatie rugam, daca este posibil, sa interveniti pe linga Departamentul Cultelor ca acesta sa fie numit in functia respectiva”. Rezolutia este afirmativa: „S-a vorbit cu Departamentul in acest sens si a promis ca va rezolva problema…”.

Tot Securitatea l-a ajutat sa ajunga si mitropolit al Banatului, in 1962, asa cum rezulta din alta caracterizare, din 1963. Ofiterul vorbeste despre „dragostea ce a dovedit-o (Corneanu – n.r.) in munca informativa si fata de organele noastre, precum si atasamentul ce l-a dovedit fata de regimul democrat popular din RPR”. Iar ca „urmare a atitudinii sale pozitive atit cu organele Securitatii, cit si cu organele Departamentului Cultelor, precum si cele administrative locale (regiunea Banat), in anul 1962, Corneanu a fost promovat in functia de mitropolit al Banatului”, se mai spune in caracterizarea din ‘63. Mai mult, Corneanu „se manifesta ca unul ce nu crede in preceptele si dogmele bisericesti, fiind convins ca Biserica a fost intotdeauna un mijloc de inselare a maselor populare… A rezultat ca s-a preocupat de studiul stiintei marxist-leniniste si de insusirea ei, ce l-au facut sa fie convins de netemeinicia dogmelor pe care inca mai trebuie sa le «apere» si in acelasi timp sa isi dea seama perfect ca viitorul nu poate apartine decit comunismului”. In 1965, o alta caracterizare enumera cele mai importante momente din cariera de turnator a mitropolitului. In principal, Corneanu „a fost folosit pentru reducerea activitatii religioase in eparhia Banatului, indicindu-i-se si luind o serie de masuri in acest sens”. Masurile la care face trimitere ofiterul de Securitate se refera la „comasarea unor parohii si reducerea numarului de preoti, reducerea numarului de studenti ai Seminarului Teologic Caransebes, combaterea si anihilarea sectelor ilegale si limitarea activitatii celor legale”, printre care si a preotilor greco-catolici. Mai mult, respectivul document mentioneaza un numar de 32 de persoane aflate in atentia Securitatii si pe care le-ar fi turnat Corneanu.

Din notele aflate la dosar reiese ca mitropolitul si-a turnat mai multi colegi preoti, precum cel din Maureni, judetul Caras-Severin, si cel din Visag, judetul Timis. Ambii se faceau vinovati in ochii regimului fiindca erau de partea preotului Gheorghe Calciu-Dumitreasa, in acea vreme detinut politic. Dintr-o alta nota, data in 1982, reiese ca Nicolae Corneanu a ajutat Securitatea sa-i „depisteze” si sa-i „neutralizeze”. Corneanu il toarna pe unul dintre acesti preoti ca vrea sa fuga in SUA fiindca era nemultumit de fariseismul unor inalte fete bisericesti care nu au luat niciodata atitudine in fata represiunii comuniste. Cel dat pe mina Securitatii era nemultumit ca „Biserica Ortodoxa Romana nu isi indeplineste misiunea de a lupta contra ateismului, iar preotimea este decazuta, interesata doar de cistig banesc si inconstienta… Nici chiar Patriarhul nu s-a ridicat in apararea preotului martir Calciu si nu a protestat la adresa darimarii Bisericii Enei din Bucuresti”. In finalul notei date despre acest preot de tara, Corneanu mentioneaza ca, desi a avut o discutie cu impricinatul, „convorbirea s-a incheiat fara nici o perspectiva de recuperare” a acestuia.

O alta caracterizare, din 1963, dovedeste ca Nicolae Corneanu a avut si misiunea de a-l spiona si de a-l influenta pe Patriarhul Iustinian Marina: „Totodata, agentul a mai fost folosit pentru influentarea directa a sefului Bisericii Ortodoxe in contactele pe care le are cu acesta si de a ne sesiza toate aspectele care se desprind din comportarea pe care o are Patriarhul”.

Cit priveste activitatea sa externa, Corneanu a dat declaratii despre membrii delegatiilor bisericesti care se deplasau in strainatate, a fost folosit pentru discreditarea preotului Calciu Dumitreasa si a cules informatii despre strainii pe care i-a cunoscut in timpul vizitelor.

In dosar exista si informatii despre sumele primite de Corneanu pentru notele date. Astfel, intre 1951 si 1959, el a incasat 44.375 de lei”.

Reclame
 1. 31 ianuarie 2008 la 17:00

  Măi oameni buni, din tot ce trăim se vede treaba că „repaos nu mai e” , „timpul nu mai are răbdare”; dar într-o lume debusolată cu totul , dacă şi tonul nostru este imperativ, zguduitor, nu vom fi auziţi decât de persoanele iniţiate în creştinism; mulşi ne vor ocoli cu sfială şi unde vor găsi pacea sufletească, să zicem şi falsă dacă ar fi ea, acolo se vor refugia. hai să anunţă nepătimaş, hai să ne rugăm mai mult pentru propăşirea noastră şi prin noi va lucra Dumnezeu fără să ne stârnească în vre un fel. bine zis că e rău de noi, dar nu cred că Dumnezeu ne vrea aprinşi, speriaţi sau derutaţi. cred că Dumnezeu e optimist!

 2. sandu
  13 februarie 2008 la 19:32

  e tare baaaaaaaaaaaaaaaaaa dar Dumnezeu NU NE INTREABA CE FAPTE SAU PACATE A FACUT PS CORNEANU CI DOAR CE AM FACUT NOI FIECARE IN PARTE ACEASTA ESTE BUNA CA UN EXEMPLU CARE NU TREBUE URMAT DE CATRE NOI DAR DIN PACATE ESTE URMAT DE MAI MARII NOSTRII ASTA E VOR DA RASPUNS CU VIRF SI INDESAT TOTUSI SE SMINTESC FOARTE MULTI CREDINCIOSI.

 3. 28 martie 2008 la 10:42

  does anyone knows if there is any other information about this subject in other languages?

 4. 28 martie 2008 la 18:15

  Yaz Okulu,

  Unfortunately, i don’t know if you can find what you are looking for. I don’t know if it exists such information in other language. Try searching more. Sorry and with Lord’s help !

 5. sofia i
  8 iunie 2008 la 18:44

  vai de noi daca lupii rapitori sfisie turma si oile lui HRISTOS!!SA STAM BINE SA STAM CU FRICA ,SA LUAM AMINTE ,caci asa a zis si arhanghelul Mihail la caderea lui lucifer din ceruri .Si noi sa stam bine ,sa stam cu frica ,vazind caderea unora din ierarhi ,iar Dumnezeu sa ii judece ,nu noi…

 1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: