Prima pagină > Cultură, Istorie, Ortodoxie, Ştiri > africa ortodoxă

africa ortodoxă

Partea de nord a continentului african a cunoscut creştinismul de la început. Însuşi Hristos şi Maica Domnului au locuit o vreme în Egipt.  Tot acolo a propovăduit Sfântul Apostol Marcu.
Nordul Africii a dat şi mulţi sfinţi, cum ar fi: Sfântul African, Sfântul Ciprian al Cartaginei, Sfântul Clement Alexandrinul, Sfântul Antonie cel Mare, Sfântul Moise Arapul (adică negrul) şi mulţi alţii.
Invazia arabă din secolul VIII a afectat viaţa bisericii din Africa de Nord, dar Patriarhia Alexandriei a continuat să existe.
Însă în Africa centrală şi de sud nu a propovăduit nimeni, deoarece în timpurile acelea, deşertul Sahara era un obstacol de netrecut.
Abia la sfârşitul secolului XV, navigatorii Bartolomeo Diaz şi Vasco da Gama cu reuşit să facă ocolul Africii, dar nu de dragul africanilor, ci din interese comerciale.
În secolele care au urmat, pe drumul astfel deschis au venit misionari catolici şi apoi protestanţi, care le-au prezentat africanilor Evanghelia, dar în interpretarea lor.
Popoarele ortodoxe se aflau în luptă cu turcii şi tătarii aşa că nu erau preocupate să trimită misionari în Africa.
Multor africani le-a plăcut învăţătura lui Hristos şi s-au convertit la catolicism sau protestantism. Totuşi, inima lor sesiza anumite note false atât în învăţătura catolică, cât şi în cea protestantă.
A început o perioadă de căutări şi, în cele din urmă, în secolul XX, o parte dintre ei au ajuns în Europa, unde au cunoscut ortodoxia (mai ales cea grecească) şi s-au convertit, aducând în ţările lor credinţa ortodoxă.
Tot în Europa au aflat cu surprindere că există o Patriarhie Ortodoxă a Alexandriei şi a întregii Africi, dar care până atunci se limitase la păstorirea creştinilor din Africa de Nord.
Au luat legătura cu această patriarhie şi astfel au fost înfiinţate mitropolii şi episcopii ortodoxe în ţările din Africa centrală şi de sud.
Bisericile ortodoxe astfel înfiinţate au cunoscut o dezvoltare explozivă şi astfel, în numai câteva decenii, s-a ajuns să avem milioane de negri ortodocşi în ţările africane.
Ulterior, au fost trimişi acolo şi câţiva misionari ortodocşi europeni, care să-i înveţe mai bine tradiţia patristică, dar marele merit le revine africanilor înşişi.
Cred că la Judecata de Apoi, negrii din Africa, care cu venit la ortodoxie fără să-i cheme nimeni, vor fi mai presus decât mulţi români care trăiesc într-o ţară ortodoxă, au biserici peste tot, dar nu au şi o viaţă conformă cu învăţătura ortodoxă.
Reclame
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: