Prima pagină > Apusul, Ştiri > NATO & Tinerii chişinăuieni

NATO & Tinerii chişinăuieni

Astăzi, 13 februarie 2008, la ora 13, un grup de tineri şi tinere, majoritatea studenţi la USM, în frunte cu păstorul lor iubit, dl. Anatol Petrencu (Preşedintele tinerei Mişcări „Acţiunea Europeană” şi profesor de istorie la USM) au organizat o manifestaţie pentru aderarea RM la NATO, peste drum de Preşedinţie, ca să existe acea mult-discutată distanţă de 50 de m. Înarmaţi (de cineva sau ceva) cu steaguri care mai de care mai pestriţe (se flutura în aer şi mult-cunoscutul drapel UE, şi drapelul Mişcării „Acţiunea Europeană”, şi, rătăcit, din greşeală se pare, în marea de culori albăstrii-liberaste, demnul steag al Ţării), cu fluiere şi pancarte, pe care se puteau citi diferite mesaje foarte la temă gen: „Jos mîna de pe Mitropolia Basarabiei” (cred că libertatea mB ar fi o condiţie pentru aderarea la NATO), „NATO e salvarea noastră”, „Doar cu NATO în UE !” (să fim atenţi că, atît timp cît nu ne lepădăm de Ortodoxie şi Neam, n-avem şanse să ne „integrăm în marea familie europeană”). Demonstranţii au demonstrat cît sînt de inventivi la crearea mesajelor anti-româneşti. În caz că simţiţi o dorinţă nebună de a vă bate joc de Neam şi Credinţă – adresaţi-vă tinereilor de la MAE (Mişcarea lui Petrencu).

După primele cîteva minute de protest (sau manifestaţie, căci natura evenimentului stradal a fost foarte neclară, datorită „coerenţei” mesajelor ţipate sau fluierate), un grup mic de creştini-ortodocşi (ce pleonasm ! promit să mă debarasez de el), aflat la cîţiva metri de gruparea tinerilor liberali (suficient pentru a fi vizibil despărţiţi de ei) au afişat o pancartă pe care se putea citi mesajul: „NU NATO!”, ce-i drept, vreme de cîteva secunde, căci poliţia a avut grijă ca manifestaţia liberală să nu fie perturbată de vreo idee străină, non-comformistă, „kgb-istă”. Pancartul rupt, cei cîţiva protestatari – luaţi pe sus în duba poliţiei: aşa a fost înăbuşită „răscoala anti-NATO”. Şi cine spunea că-i uşor să fii rebel, într-o mare de oameni apostaţi şi spălaţi pe creier?

Cele în jur de 50-60 de persoane adunate la eveniment, în majoritatea lor – tineri, energizaţi de propaganda pro-NATO, nu s-au obosit să explice celor cîţiva sceptici care s-au întîmplat pe acolo că: „În UE ne aşteaptă o viaţă mai bună”, „Cu NATO problema transnistreană se rezolvă”, „NATO este bun”, „NATO este necesar”, „UE şi NATO – scopul RM” şi alte învăţăminte „ziditoare” şi pline de logică, ce exprimă dorinţa „milenară” a neamului românesc. Pentru un viitor în UE şi NATO s-au nevoit un Ştefan, un Vasile, un Alexandru, un Constantin …

Un scurt rezumat al activităţii pacifiste a NATO:

 • Agresiunea impotriva fostei Iugoslavii, stat suveran, pînă şi după 1999, agresiune rămasă pînă în ziua de astăzi nepedepsită. Tribunalul Penal Internaţional, structură artificială şi fără legitimitate, continuă să judece, în cadrul unor simulacre de procese, foşti lideri şi militari sîrbi, în timp ce adevăraţii agresori, în frunte cu generalul american Wesley Clark şi cu fostul secretar general al NATO Javier Solana, se bucură de imunitate.

 • Agresiunea împotriva Irakului, întemeiată pe falsul motiv că această ţară ar deţine arme de distrugere în masă, acuzaţie nedovedită, mai precis, dovedită a fi falsă chiar din momentul pronunţării ei. Războiul împotriva Irakului, avînd ca scop real extinderea dominaţiei euro-americane în Orientul Mijlociu, s-a soldat cu numeroase victime şi cu instaurarea unui climat de instabilitate în intreaga regiune. Mai mult decît atît, atrocităţile comise în închisoarea Abu Ghraib din Baghdad de militarii americani sub directa coordonare a unor înalţi funcţionari de la Pentagon sînt o dovadă vie a modului în care conducerea Statelor Unite înţelege să răspîndească “civilizaţia” şi “democraţia” în lume. Eh, pigmeii de orientali şi est-europeni, nu înţeleg ce înseamnă Democraţia (scuzaţi-mă de expresie). Nu ştiu ce pierd…

 • Transformarea NATO într-o organizaţie de tip ofensiv. Născută în 1949 ca o alianţă defensivă, menită să apere statele Europei occidentale împotriva unei agresiuni sovietice (liberalii pro-NATO-işti au cam rămas în acea perioadă roz, continuînd să invoce pacifismul acestui monstru militar, ori de cîte ori este nevoie de a prosti pe cineva), NATO a devenit o organizaţie anacronică după prăbuşirea Uniunii Sovietice, un colos militar al cărui singur inamic încetase să mai existe. În aceste condiţii, NATO a căutat un pretext care să-i legitimeze existenţa şi l-a gasit în cel mai nefericit mod cu putinţă, în sintagma-fetiş “apărarea drepturilor omului”. Aceasta nouă orientare s-a concretizat in esecul intervenţiei în Kosovo, unde trupele NATO au „asistat” neputincioase la crimele şi distrugerile provocate de gruparea teroristă albaneză UCK.

 • Încercarea de a transforma Curtea Penală Internaţională într-un tribunal aservit intereselor americane, menit să acorde imunitate în faţa legii pentru crimele de război săvîrşite de militarii euro-americani.

Şi cum rămîne, dragi tineri NATO-işti cu atrocităţile comise de NATO în Kosovo, Croaţia, Bosnia, Irak, Kraina, Afganistan etc. ? Ah, uitasem… Scopul scuză mijloacele…

Cîteva imagini de la manifestaţia respectivă:

Reclame
 1. jjbo
  14 februarie 2008 la 15:42

  Înainte de a posta acest (prim) mesaj, sub articol scria „No comments”. Aceasta relata exact starea.
  După părerea mea, în faţa Preşedenţiei s-a jucat un spectacol mai ceva ca la „Satiricus”. Participanţii: Tinerii lui Petrencu cu „Nato e salvarea noastră” şi partidele politice din R.M. (inclusiv PCRM), doi actori care se iubesc mult de fapt, dar ascund aceasta de noi… Astfel, de cum au intervenit participanţii adevăraţi (tinerii anti-nato), care nu au nimic cu spectacolul organizat acolo, – atunci poliţia i-a îmbarcat în camioane, „Show must go on!”….

  Mulţumesc, frate, pentru articol.

 2. mihai L.
  5 aprilie 2008 la 15:12

  Super de acord. Ca roman nu pot sa spun decat ca sunt de acord. NATO nu mai este necesar .. pentru ca nu mai este o alianta defensiva de mult iar motivul pentru care a fost creat (URSS) nu mai exista.

 3. haiduc
  8 iunie 2009 la 10:00

  Desteptilor daca nato nu este necesar cum putem elimina influenta ruseasca in basarabia se pare ca voi la sta nu va ginditi securitatea ruseasca este si in structurile de stat deoarece multi functionari sunt membri ai securitatii rusesti, deasemenea cine ne asigura o verticalitate in pokitica externa daca nu nato si fiind doar in nato ca transnistria este o baza militara ruseasca sunt multe de spus dar pentru asa tipi nu face sa irosesti ideile

 1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: