Prima pagină > Apusul, Atitudine, Ortodoxie, Ştiri > „Războiul Crăciunului”

„Războiul Crăciunului”

În lumea anglo-saxonă, în special SUA şi Anglia, de vreo 7-8 ani s-a declanşat o dezbatere publică, numită „războiul Crăciunului” (vezi „Cotidianul” din 21 decembrie 2007). Ce înseamnă asta? Pe de o parte, Camera Reprezentanţilor, marile firme comerciale, consiliile unor primării de metropole, oamenii politici, guriştii în vogă pe sticla marilor canale de televiziune, alte persoane publice la modă au decis să nu mai pună pe felicitări „Crăciun fericit”, ci „sărbători fericite”, iar bradul împodobit să nu se mai cheme „pom de Crăciun”, ci „brad de sărbătoare”. Pe de altă parte, unele asociaţii creştine au susţinut intens ca primele expresii, cele care conţin cuvântul Crăciun, să reintre în actualitate. Aşa se face, că, de ani buni, ba se spune una, inclusiv la nivelul oficialităţilor, ba se foloseşte expresia contrarie. Fiecare tabără se bucură, pe rând, unii că au „biruit Crăciunul”, ceilalţi că au învins secularizarea şi „corectitudinea politică”.
Bâlciul acesta, că e una, că e alta, îl veseleşte, de fapt, pe Satana, pentru că nici bradul de Crăciun, nici bradul de sărbătoare nu au legătură cu Naşterea Domnului nostru Iisus Hristos, ci sunt găselniţe ale lumii moderne, secularizate. N-am aflat nicăieri nici o referinţă că, în Biserica primară sau în primul mileniu de creştinism, când toţi eram una în Hristos, dreptcredincioşii să fi împodobit bradul în cinstea Naşterii Domnului. „Datina” cu bradul, mai nou, făcut din bare de fier, cât mai înalt şi cât mai electrificat – seara, de-a dreptul monstruos – ziua, (arată ca un zigurat masonic!, de-a dreptul drăcesc), nu depăşeşte temporar limitele secolului XX. Aşa cum s-au înfiinţat şi lansat „pe piaţă” sărbători care nu au nici o legătură cu creştinismul, nici cu altă religie (8 martie, 1 iunie, 1 mai etc., etc.), cu scopul de a înlocui praznicele creştineşti şi a întoarce lumea la neo-păgânism, la fel s-a petrecut şi cu inventarea unui Moş Crăciun, înveşmântat în pelerină Coca-Cola, cu ciupilică asortată şi cu ho-ho-ho, dragii moşului, care nu poate apărea decât sub un brad împodobit cu globuri de sticlă colorată, ghirlande cu sclipici ţipător, şiraguri de becuri, stive de cadouri. Reclamă, consumism, artificialitate. Nimic despre Hristos! Nimic despre întruparea Lui!
La fel de străină de creştinismul ortodox este şi dezbaterea dintre „crăciunişti” şi „anticrăciunişti”: reclamă, maximum de vânzări, vâlvă mediatică şi un gol imens. În realitate, ambele tabere sunt antihristice, lucrează vârtos la ascunderea sensului praznicului de la 7 ianuarie, care constituie începutul mântuirii noastre. Încet, dar sigur, mentalitatea oamenilor este adusă la un numitor comun, să ne distrăm, să ne împlinim toate plăcerile, să consumăm cât mai mult, să fim fericiţi (adică ghiftuiţi trupeşte), ce importanţă are cum îi spunem bradului de sub care ne luăm cadourile sau Moşului care ni le dă. Totul e un joc (Moşul trebuie să fie bun actor!), o prefăcătorie, mai exact un circ uriaş, amplificat prin televiziuni şi feerii de lumini artificiale, aşa încât să-L uităm definitiv pe Dumnezeu şi să pierdem sensul vieţii noastre, fără nici o şansă de a-l regăsi. Atunci, înseamnă că ne-a biruit diavolul şi e vai şi-amar de sufletele noastre. Dar cine mai stă să cugete la lucrurile astea în vacarmul general? Fraţilor, Domnul se naşte, slăviţi-L, dar nu sub bradul de fier al masonilor, ci la Sfânta Liturghie, în biserică, nu la clacă împreună cu Moş Coca-Cola acela, ci în faţa Sfântului Altar, cu smerenie şi bună cuviinţă!
Reclame
 1. Cristina
  22 februarie 2008 la 0:09

  Am ramas foarte(putin spus) uimita de raspusurile oamenilor la intrebarea”Ce este Craciunul?” din sondaj(dintr-un capitol mai vehi al blogului).Daca cineva mi-ar povesti asa ceva,sincer,nu l-as crede!Oare am ajuns noi la o astfel de degradare?!?Noi,moldovenii,”bogati in traditii si oameni frumosi la chip si suflet”!!!!,cum ne caracterizeaza presa si de fapt de multe ori noi insine,vrind sa ne justificam miile de neajunsuri printr-o parere a altilor si aceea spusa asa…Sau deseori cei care viziteaza tara sfinta,zic ca acolo locurile-s sfinte,iar la noi oamenii-s sfinti…Unde-s oare acesti oameni?!Sau poate ne pare ca intreaga Moldova se va tine pe rugaciunile a citorva parinti??? Vai de capul nosru!
  Ma ierti ca am deviat de la tema de mai sus, dar,m-a intristat mult acel sondaj…Oare daca va fi pusa aceeasi intrebare cu referinta la Paste,se va raspunde la fel?
  Din pacate,Craciunul a devenit o sarbatore comerciala(si nu doar Craciunul),ca sa fie mai evidenta gravitatea situatiei as zice NASTEREA DOMNULUI a devenit un schimb de marfa,chiar asta e esenta ei?Deseori ma intreb :daca n-ar exista tot viltoiul de pregatiri in ajunul sarbatorii,oare as simti-o cu adevarat?…si imi raspund cu o mare mihnire:nu.Cred ca nu sunt unica.Da e o constatare trista,o constatare despre nivelul multora din noi,despre credinta noasrea fragila si neintarita .Sa speram,sa credem si sa ne rugam neincetat .Asa sa ne ajute Dumnezeu…Si sa nu ne lasam amagiti de maruntisurile acestei lumi,care desi maruntisuri fiind adunindu-se putin cite putin in noi,incep sa ne distruga din interior…
  Cu iertare.

 2. 22 februarie 2008 la 0:48

  Cristina,

  Noi, băştinaşii de pe acest plai sîntem, într-adevăr, bogaţi în tradţii, frumoşi la chip şi frumoşi la suflet. NU în zadar se spune asta. Această este o axiomă, tocmai pt. că atestă un adevăr valabil de secole. Cu totul altceva (dar, de fapt, tot aceeaşi) este dezmoldovenizarea noastră care se manifestă printr-o activă lepădare de credinţă (în paralel cu lepădarea de tradiţii, care sînt creştineşti în marea lor majoritate, de limbă şi istorie). Este un fenomen ce se produce în lanţ. Limbă – credinţă – istorie – fiinţă. Însă, este un moment fin aici, la care, cred eu, trebuie de atras atenţie. După cum spune Părintele Arsenie Boca: Numai putregaiul cade din Biserica Ortodoxă – adică doar cei care sînt slabi cu credinţa, şovăielnici şi necontopiţi ontologic cu Hristos (aşă ca mine) pot cădea, se pot lepăda de Ortodoxie. În acelaşi fel stă treaba şi cu românismul nostru (etnia şi credinţa noastră). Doar cei care nu sînt cu adevărat români (creştini şi conştienţi de istorie) se pot dezromâniza. Cei care au gustat (la drept vorbind) din Ortodoxie şi Românism (2 elemente strict necesare pt. dăinuirea noastră) nu au cum (în veci) să se lepede de vreuna din ele, sau de ambele deodată. Oamenii pe care i-am văzut în acest interviu sînt tipare de neo-moldoveni (novîie maldavanî), adică de ne-moldoveni, aşa cum, novîie russkîie nu sînt nici pe departe ruşi. Mi se face milă şi mi se mîhneşte sufletul cînd sînt martor la degradarea băştinaşilor. Să ne rugăm pt. ei, dar ÎNTÎI, pt. noi, că nu sîntem mai brezi ca ei.

  Referitor la pregătirea materială de Crăciun: trebuie să facem diferenţa (iarăşi) între pregătirea (absolut normală, de altfel) de bucate tradiţionale, pregătirea casei (împodobirea şi curăţirea ei) şi pseudo-pregătirea de Crăciun (care numai pregătire de Naşterea Domnului nu este). Acest tip materialist (occidental) de pregătire vădeşte o lipsă de înţelegere a lucrurilor, a cele ce se întîmplă. Naşterea Domnului înseamnă bucurie, care poate fi împărtăşită numai după o pregătire adecvată (sufletească şi oarecum trupească). Şi cei mai săraci, dar şi cei mai bogaţi se pot bucura din plin de Pruncul Iisus (atît timp cît El nu începe să plîngă din cauza lipsei de atenţie din partea noastră). Această forfotă (pe deplin acceptabilă şi necesară cred) este tocmai din cauză că S-A ÎNTÎMPLAT CEVA MINUNAT: s-a născut Hristos. Să dea Domnul ca astfel de forfote să se petreacă mai des în sufletul nostru şi să se termine în faţa Potirului…

  Cu iertare.

 3. Cristina
  25 februarie 2008 la 16:48

  Bine zici: sa ne rugam INTII pentru noi!
  Ma simt atit de stupid recitind cele scrise de mine!!!
  M-am apucat sa-i judec pe acesti oameni din sondaj de parca as avea dreptul sa-i judec,defapt nu sunt macar la picioarele lor…,imi dau seama prea bine de accest lucru:imi cunosc atit de putin istoria,lmba,iar credinta-mi este atit de slaba…Sper, insa si cred,caci mare-i mila Domnului!
  Cer iertare de la acei oameni,iar tie-ti multumesc ca m-ai luminat cu ginduri bune si corecte.
  Cu iertare si numai bine.

 1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: