Prima pagină > Atitudine, Ortodoxie > Locul unde nu există 8 martie

Locul unde nu există 8 martie

Pentru maicutele de la manastirile din Moldova, ziua de astazi este la fel ca oricare alta, fara martisoare, flori si petreceri.

Ziua de 8 Martie, prilej de sarbatoare pentru toate femeile ancorate in aceasta lume, este doar o zi obisnuita a anului intre zidurile manastirilor de maici din judetul Neamt. Femeile care si-au dedicat viata lui Dumnezeu petrec de 8 martie in post si rugaciune, asa cum fac in toate celelalte zile ale anului.

Departe de aglomeratia si agitatia zgomotoasa a orasului, pentru cele care au ales sa fie „miresele Lui Hristos”, ziua de astazi este fara fast, pentru ca singurele sarbatori pe care au invatat sa le serbeze de cand au imbracat straiele calugaresti raman cele inchinate Domnului.

Duminica Mironositelor, sarbatoarea maicilor

O sarbatoare a femeii exista totusi, dar are conotatie pur religioasa. Este vorba despre „Duminica Mironositelor”, sarbatorita in a treia duminica de dupa Paste. „In canoane nu exista 8 Martie in manastirile de maici. E o zi ca oricare alta. Doar „Duminica Femeii Mironosite”, dupa Invierea Domnului”, ni s-a spus de la cancelaria manastirii Agapiei.

Aici, dupa desteptare, la ora 5.00 incepe slujba de dimineata, care tine pana la 7.30-8.00. Apoi, dupa randuiala, fiecare pleaca la treburile zilnice. „Munca multa este la ateliere. La tesut manual covoare traditionale, la atelierul de tricotaje, de artizanat, de broderie, de croitorie, pentru ca facem straie bisericesti si multe altele. Unele dintre maici robotesc la bucatarie sau la activitati ce tin de gospodaria lacasului”, am mai aflat de la cancelarie.

Ziua la Agapia continua cu vecernia, slujba de amiaza, tinuta iarna la ora 14.00 si vara la ora 15.00, apoi se lucreaza din nou pana la utrenie, slujba de seara. Aceasta incepe la 18.00 sau 19.00 in functie de anotimp si dureaza pana tarziu in noapte. Ne-am desprins din acest tinut indepartat de cele lumesti. De un loc in care smerenia este mai presus de orice. Aici, inceputul primaverii inseamna cu totul altceva: Postul Mare si pregatirile pentru Invierea Domnului.

Origini – Sarbatoare initiata de proteste

Ideea infiintarii unei zile internationale a femeilor a aparut la inceputul secolului al XX-lea, odata cu industrializarea si expansiunea economica, procese care au condus la proteste legate de conditiile de munca. Femeile din fabricile de confectii din New York au protest, pe 8 martie 1857, impotriva conditiilor de munca si a salariilor mici. In 1977, Adunarea Generala a ONU a proclamat ziua de 8 martie „Ziua Natiunilor Unite pentru Drepturile Femeilor si Pace”. O sarbatoare a femeilor, recunoscuta international, dar fara a se preciza o zi anume, a fost hotarata inca din 1910 de catre Internationala Socialista reunita la Copenhaga.

Reclame
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: