Prima pagină > Ştiri > S-A POGORÎT LUMINA SFÎNTĂ ! (2008)

S-A POGORÎT LUMINA SFÎNTĂ ! (2008)

În Biserica „Mormîntului Domnului” s-a pogorît Lumina Sfîntă! După cum relatează presa rusească, evenimentul s-a produs la ora 1404. După ce Patriarhul Teofil al Ierusalimului s-a rugat timp de 10 minute în cuvuclia (camera mică) mormîntului, Focul s-a pogorît momentan, ca de obicei.

REPORTAJ VIDEO (de pe un canal rusesc):

La mormântul Domnului s-a săvîrşit slujba la care au fost prezenţi zeci de mii de pelerini din Ierusalim şi milioane de telespectatori din întreaga lume.

Lumina Sfîntă nu mistuie. Spre exemplu, cei prezenţi astăzi aici au făcut o baie în foc, iar mulţi dintre aceştea, îndeosebi ortodocşii care poartă bărbi, nu şi-au ars bărbile şi nici nu au primit arsuri.

După obicei, slujba de Pogorâre a luminii Sfinte a fost săvîrşită de către patriarhul Teofil. Acesta înalţă rugăciunea în mijlocul capelei Mormântului Domnului, după ce este percheziţionat de către poliţiştii israeliţi şi de către cei armeni (monofiziţi). Aceasta se numeşte „cuvuclia”, anume acolo s-a aflat trupul lui Hristos trei zile, de la răstignire până la înviere.

Patriarhul Teofil intră în paraclisul bisericii împreună cu patriarhul armean, însă Lumina Sfîntă o primeşte anume cel grec, ortodox. Doar la rugăciunile ortodocşilor se pogoară Lumina Sfîntă, ceea ce nu este de mirare.

Înaintea intrării patriarhului în cuvuclie, acesta îşi dezbracă rasa şi odăjdiile, rămînînd doar în stihar, brîu şi mînecuţe. Acest lucru se face intenţionat, pentru ca acesta să nu poată „să strecoare” vreo brichetă, chibrituri sau orice altă sursă de foc. Înainte de slujbă, paraclisul a fost cercetat minuţios de către poliţie, spre a nu fi ascuns aici nimic ce ar putea servi drept sursă de aprindere.

Patriarhul Teofil s-a rugat în cuvuclie aproximativ zece minute, după care prin găurile din pereţii laterali s-a pogorît Lumina – care nu frige şi se pogoară de la însuşi Dumnezeu în ajunul Învierii Domnului, în Sâmbăta Mare.

Aşa cum se întîmplă de obicei, a fost prezentă foarte multă lume. Potrivit unor estimări, astăzi pogorîrea Luminii Sfinte a fost aşteptată de peste 40 de mii de pelerini. Însă doar zece mii au avut posibilitatea să ajungă la mormânt, restul au rămas să aştepte pe străzile din preajmă.

Printre cei prezenţi au fost de asemenea şi reprezentanţii tineretului ortodox arab, care au întâlnit în mod specific lor Lumina Sfîntă. Au bătut în tobe şi au strigat: “Nu există un alt Dumnezeu decât cel Ortodox” şi “Iisus Hristos este Dumnezeul nostru!”. Potrivit unei tradiţii, într-un an acestora nu li s-a permis să facă gălăgie în timpul slujbei şi Lumina nu s-a pogorât pînă acestora nu li s-a permis să intre la Mormânt. Îndată ce aceştia au intrat, Lumina s-a pogorît.

Prima atestare a acestui eveniment dumnezeiesc este din sec. IV.

Dumnezeului nostru slavă, totdeauna acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin!

Reclame
 1. Cristian
  26 aprilie 2008 la 19:47

  Slava lui Dumnezeu! Bucurie!

 2. donea geanina
  6 mai 2008 la 17:11

  Buna ziua…tata este in coma din data de 21.04.2008, a facut un infarct si creierul nu i-a mai fost oxigenat si de aceea acum nu mai reactioneaza…Organele ii sunt sanatoase insa creierul se reface foarte greu…Daca ne puteti ajuta cumva, daca ati trecut sau cunoasteti pe cineva care a fost in aceasta situatie si s-a refacut, va rugam sa ne ajutati cum si cu ce puteti…Daca stiti vreun medicament care sa ii poata reface celule afectate ale creierului va rugam sa ne spuneti si noi vom incerca sa le procuram…Va multumim!!! Familia.

  geanina_first@yahoo.com

 1. 26 aprilie 2008 la 21:35
 2. 30 aprilie 2008 la 18:24
 3. 3 aprilie 2010 la 14:50

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: