Prima pagină > Apusul, Istorie, Ştiri > SUA a atacat Siria

SUA a atacat Siria

Patru elicoptere militare americane însoţite de forţe terestre au atacat duminică un sat din estul Siriei, în imediata apropiere de graniţa cu Irak, conform informaţiei transmise de agenţia de ştiri siriană Sana şi de martori oculari. Potrivit informaţiilor 8 persoane au fost ucise în urma acestul atac iar alte trei au fost rănite. Atacul a fost lansat în regiunea Dir El-Zur, unde a avut loc în septembrie 2007, potrivit surselor străne, atacul israelian împotriva reactorului nuclear sirian.

Casa Albă a refuzat să facă orice referire la atacul de duminică.

Elicopterele, în care se aflau militari americani, au atacat un teren agricol al localităţii A-Sukria, după care au revenit în Irak. Soldaţii americani debarcaţi din elicoptere au luat cu asalt un imobil civil în construcţie din această localitate şi au tras în interior asupra muncitorilor, făcând opt morţi, printre care şi soţia unuia dintre muncitori.

Este pentru prima dată cînd are loc un atac american în Siria şi se pare că ţinta acţiunii a reprezentat-o un grup de activişti Al QaidaUn purtător de cuvânt al Pentagonului a anunţat că nu a fost informat despre un asemenea atac, urmând să se facă verificări în acest sens.

Guvernul sirian a anunţat că patru copii se află printre victimele militarilor americani.

Drept reacţie, Siria a anunţat în mod oficial că SUA sunt responsabile pentru acest atac şi a cerut guvernului irakian să deschidă imediat o anchetă pentru a se stabili  cine a permis forţelor americane să lanseze un atac împotriva teritoriului sirian.

De remarcat ca atacul american survine la două săptămâni după ce SUA au anunţat că reanalizează politica de izolare a Siriei, ca urmare a apropiatei încheieri a mandatului preşedintelui George W. Bush. Relaţiile dintre cele două state s-au deteriorat în ultimii ani, în special după atentatul din 2005 împotriva fostului premier libanez, Rafic Hariri, atentat în organizarea căruia SUA consideră că este amestecat şi guvernul de la Damasc. Imediat după acest atentat, care l-a costat viaţa pe Hariri, SUA au început politica de izolare a Siriei, concretizată prin o serie de sancţiuni. Damascul este acuzat de asemenea de Casa Albă pentru faptul că permite extremiştilor străini să patrundă în Irak de pe teritoriul sirian şi să acţioneze împotriva forţelor americane aflate în Irak.

mdn.md

Reclame
 1. 27 octombrie 2008 la 20:10

  Crima tipic americana sau israeliana. Niste nenorociti!!

 2. necunoscatorul din oradea
  28 octombrie 2008 la 15:15

  astia sunt americanii si au fost mereu. Experimentul masoneriei britanice, si iata-l realizat cu el poti subjuga lumea. Vai de voi nenorocitilor ca o sa muriti cu totii in iadul vostru dracesc

 3. 22 noiembrie 2008 la 9:36

  Автору респект и уважуха за статьи. Я б тебе пыво проставил 🙂

 4. 22 noiembrie 2008 la 23:55

  Спасибо за коммент! Кстати, я бы не отказалься от пивы 🙂

 1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: