Prima pagină > Apusul, Atitudine, Cuvînt Bun, Gînduri, Istorie, Ortodoxie > Despre criza mondială – cuvinte tari de la arhiep. Nicolae Velimirovici

Despre criza mondială – cuvinte tari de la arhiep. Nicolae Velimirovici

orthodox_church_02_by_andriy77

„Mă întrebi, omule al lui Dumnezeu, de unde vine criza actuală şi ce înseamnă ea.

Cine sînt eu ca să mă întrebi despre o taină atît de însemnată? „Vorbeşte cînd ai ceva mai bun decît tăcerea”, spune sfîntul Grigorie Teologul. Şi deşi socot că tăcerea este acum mai bună decît orice vorbire, totuşi din dragoste faţă de tine, îţi voi înfăţişa ceea ce cred eu despre problema pe care mi-ai pus-o.

Criză” e un cuvînt grecesc, şi înseamnă „judecată”. În Sfînta Scriptură acest cuvînt este întrebuinţat des. Astfel, psalmistul spune: pentru aceasta, nu vor învia necredincioşii la judecată (Psalmul 1,5), şi în alt loc: milă şi judecată voi cînta (Psalmul 100, 1). Înţeleptul Solomon scrie că de la Domnul se face judecată omului (Pilde 29, 27). Însuşi Mîntuitorul a zis că Tatăl toată judecata a dat-o Fiului, iar ceva mai încolo că acum este judecata lumii acesteia (Ioan 5, 22; 12, 31). Şi apostolul Petru scrie: că vremea este să înceapă judecata de la casa lui Dumnezeu(I Petru 4, 17).

Înlocuieşte cuvîntul judecată cu cel de criză, şi citeşte: pentru aceasta, nu vor învia necredincioşii la criză; milă şi criză voi cînta; Tatăl toată criza a dat-o Fiului; acum este criza lumii acesteia; că vremea este să înceapă criza de la casa lui Dumnezeu.

Pînă să vină vremurile de acum, popoarele europene întrebuinţau cuvîntul „judecată” în loc de criză de cîte ori se abătea asupra lor vreo nenorocire. Acum a fost doar înlocuit cuvîntul vechi cu unul nou şi cel pe înţeles cu unul de neînţeles. Cînd era secetă, se spunea: „Judecata lui Dumnezeu!” Cînd era inundaţie: „Judecata lui Dumnezeu!” Cînd era război sau molimă: „Judecata lui Dumnezeu!” Iar asta înseamnă: criză prin secetă, criză prin inundaţii, criză prin războaie, molimi şi aşa, mai departe. Şi actuala restrişte financiar-economică este privită de popor ca o judecată a lui Dumnezeu, dar nu este numită „judecată”, ci „criză”. Ca restriştea să fie sporită prin neînţelegere! Fiindcă atunci cînd se rosteşte un cuvînt pe înţeles, cum este „judecată”, se ştie şi pricina pentru care a venit restriştea, se ştie şi Judecătorul care a îngăduit-o, se ştie, în fine, şi scopul pentru care a fost îngăduită ea. Iar cînd e folosit cuvîntul „criză”, cuvînt neînţeles de toţi şi de oricine, nimeni nu ştie să lămurească nici de ce, nici de la cine, nici pentru ce. Aceasta este singura deosebire dintre criza actuală şi criza este de la secetă sau inundaţie sau război sau molimă sau omizi sau vreo altă năpastă.

Mă întrebi de cauza crizei actuale, sau de cauza actualei judecăţi a lui Dumnezeu? Cauza este întotdeauna aceeaşi. Cauza secetelor, inundaţiilor, foametelor şi a celorlalte flageluri ale neamului omenesc este şi cauza crizei actuale. Apostazia oamenilor. Prin păcatul apostaziei au provocat oamenii această criză, şi Dumnezeu a îngăduit-o ca să-i trezească, să le deştepte conştiinţa, să-i înduhovnicească şi să-i întoarcă la Sine. La păcate moderne, criză modernă. Şi, cu adevărat, Dumnezeu S-a slujit de mijloace moderne pentru a-i cuminţi pe oamenii moderni: i-a lovit prin bănci, prin burse, prin finanţe, prin valută. A răsturnat casele de schimb valutar din întreaga lume, ca oarecînd mesele schimbătorilor de bani în templul din Ierusalim. A pricinuit o panică nemaipomenită între comercianţi şi schimbătorii de bani. Înalţă, coboară, schimbă, tulbură, înspăimîntă: face totul ca trufaşele căpşoare ale înţelepţilor europeni şi americani să se trezească. Ca cei ancoraţi în limanul siguranţei materiale să îşi aducă aminte de sufletul lor, să îşi recunoască fărădelegile şi să se închine Dumnezeului Preaînalt, Dumnezeului Celui viu.

Cît va ţine criza? Atîta timp cît duhul oamenilor va rămîne neschimbat. Atîta timp cît trufaşii pricinuitori ai acestei crize nu vor capitula în faţa Celui Atotputernic. Atîta timp cît oamenii şi popoarele nu se vor gîndi să traducă neînţelesul cuvînt „criză” pe limba lor şi să strige cu suspinare şi pocăinţă: „Judecata lui Dumnezeu!”

Spune şi tu, cinstite părinte, „judecata lui Dumnezeu ” în loc de „criză”, şi totul o să-ţi fie limpede.

Sănătate şi pace!”

Arhiep. Nicolae Velimirovici a trecut la Domnul în anul 1956.

(extras din carteaRăspunsuri la întrebări ale lumii de astăzi, Sf. Nicolae Velimirovici, Ed. Sofia, Bucureşti 2003)
 1. 21 noiembrie 2008 la 11:31

  criza e urmarea unui mare dezechilibru in lume…multi se lacomesc sa cucereasca resurse si teritorii care nu le apartin ca sa faca averi, in timp ce si mai multi mor zi de zi de boli si de foame…in timp ce un om bogat detine toti banii din care ar putea trai decent 1000 de oameni crunt de saraci, cei 1000 de oameni se sting zi de zi. si bogatului nu-i pasa. de ce? pentru ca atat timp cat lui ii e bine, el crede ca in lume totul e bine. cei care se bucura de pace in tara lor, uita de cei care se ascund zilnic de teama mortii intr-o alta tara de pe aceeasi planeta. cei care iubesc isi daruiesc toata iubirea unei singure persoane in loc sa o daruiasca celor goi care au nevoie de caldura si ajutor ca sa se ridice…egoismul a tulburat echilibrul acestei lumi si inevitabil, s-a ajuns la o criza…una spirituala, apoi una economica, apoi -inevitabil, va urma un razboi. pentru ca oamenii nu mai stiu sa imparta, ci sa posede cu egoism. pentru ca vor sa le fie lor bine in detrimentul celorlalti. de ar intelege mai multi drama prin care trece omenirea chiar acum si de s-ar opri sa asculte cuvantul lui Dumnezeu…si sa se imbratiseze in loc sa se lupte unul cu celalalt…
  sansele sa traiasca asa ceva http://dianadumitru.wordpress.com/2008/11/20/doar-un-exercitiu-de-imaginatie/ ar fi infinit mai mici…
  Domnul fie cu noi toti si sa ne lumineze calea!

 2. pr.Corneliu
  28 noiembrie 2008 la 23:17

  Fraţilor ! Criza sau judecata , este unul din acele semne ale Parusiei ( venirii lui Iisus Hristos ) proorocite fiind nu numai de către Mântuitorul dar şi de casnicii(sfinţiiLui exemplu Sf. Nicolae Velimirovici al Serbiei,Sf.Lavrentii al Cernigovului, Arhim.Antonie din Russia ş.a.sfinţi părinţi care au fost văzători cu duhul, despre cecuri,carduri foi de valori şi alte minunăţii care vor lua locul banului dar la un moment dat toate se vor devaloriza, din cauza apostaziei (lepădării de credinţă) noastre.Fapt care ne va face să ajungem la judecată.Amin.

 3. Tara
  25 ianuarie 2009 la 15:28

  REVOLUTIA bate la usa!!!

  Tara freamata, oamenii vorbesc pretutindeni… Nimeni nu mai crede in minciunile si gogosile parlamentarilor si ale partidelor, fie ele care-ar fi. Masoneria nu mai poate controla situatia cu ritualurile ei nenorocite de anesteziere a romanilor.

  Suntem in pragul unei noi REVOLUTII!!!

  Degeaba mai pompeaza masonii balciuri ieftine prin mass-media ca nimeni nu le mai ia in seama; degeaba incearca disperati masonii sa iste tot felul de diversiuni ca sa distraga atentia romanilor. Si-au pus capete peste tot: in invatamant, medicina, cultura etc. Vor cadea cu totii cat ai zice „peste”!!! Paharul s-a umplut!

  Cele doua tabere vor fi:

  —Cei care cred in Dumnezeu si fac Voia Lui in Romania;
  —materialistii, in primul rand masonii si toti cei care prin viata lor fac jocul acestor nenorociti de masoni.

  Victoria va fi a Neamului Romanesc, sustinut de Dumnezeu si de Sfintele Puteri Ceresti. Romania isi va inchide granitele intr-un scurt timp si se va „rupe” de Fiara masonica, de Uniunea Europeana si de toate celelalte organizatii masonice precum Organizatia Natiunilor Unite etc. Va fi o „rupere” de sistemul demonic de control al oamenilor pe care masonii din toata lumea cauta actualmente sa-l impuna gradat, avand drept „pasi” principali:
  – cardurile bancare si cartile de credit,
  – sitemele RDS, RCS, telefonia mobila, internetul si sistemele GPS etc.
  – codurile de bare si
  – microcipurile RFID, care sunt TINTA lor!!!

  Aveti grija ce faceti si cui slujiti prin faptele voastre, caci vremea a venit!!!

 4. roman
  25 ianuarie 2009 la 15:30

  ROMANIA are un destin spiritual deosebit si amintesc aici doar ceea ce spune Parintele Arsenie Boca: „Mai sa stiti ca multi vor pleca din Tara, dar putini se vor intoarce. Va veni vremea cand ar dori sa se intoarca si n-or mai putea, caci Romania va fi inconjurata de flacari”.
  Pentru a contribui fiecare ROMAN cu adevarat la acest destin cu totul deosebit al ROMANIEI este necesar ca pe langa RUGACIUNE si POST sa cerem cu totii SCOATEREA IN ILEGALITATE a MASONERIEI in ROMANIA, caci de-aici vin toate problemele sociale cu care se confrunta romanii. Deci este necesar SA FIE INITIATA o CAMPANIE de STRANGERE de SEMNATURI pentru SCOATEREA IN ILEGALITATE a MASONERIEI in ROMANIA. RAUL trebuie TAIAT de la RADACINA, ca altfel da din nou lastari, ca o hidra monstruoasa.
  MASONERIA si ACTIVITATILE ei in ROMANIA sunt CAUZA acestor rele cu care ne confruntam: introducerea carţilor de identitate cu cip, introducerea permiselor auto cu cip, campania de vaccinare a fetitelor din ROMANIA, dar si panarama „gripei aviare”, panarama cu sarea iodată bagata pe gat oamenilor prin decret parlamentar, panarama cu soia si alte plante modificate genetic introduse in ROMANIA etc.
  ACTIUNEA INTELEAPTA este de a DISTRUGE CAUZA tuturor acestor probleme, pe de o parte, personal, prin POST si RUGACIUNE, si social, prin SCOATEREA ÎN ILEGALITATE a MASONERIEI în ROMANIA.

 1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: