Prima pagină > Apusul, Atitudine, Gînduri, Istorie, Ştiri > Alegerile din România – prilej de batjocorire a moldovenilor

Alegerile din România – prilej de batjocorire a moldovenilor

Duminică în România vor avea loc alegeri. Campania electorală românească nu se deosebeşte cu nimic de altele de acest fel. Pe de o parte avem grija nemăsurată faţă de soarta ţării şi a poporului milenar, iar pe de altă parte ţinuta morală, intelectuală şi politică a celor care „poartă” această grijă.

Presa românească, printre altele total angajată politic, abundă, se îneacă în dezvăluiri, acuze şi înjurături la adresa celora care vor să ajungă la cîrma României.

Securist, escroc, turnător – acesta este portretul politicanului dîmboviţean.

Fiecare personaj în parte, potrivit unui cotidian bucureştean, are şi particularităţi – „pe Geoană din prostănac nu-l scoate nimeni, Boc este musul politic al Preşedintelui, Tăriceanu – băiatul de cafea al lui Patriciu, iar Voiculescu – hoţ şi escroc care şi-a băgat fiica în ghearele Parchetului ca să scape el basma curată”.

Ce să faci? Asta-i democraţia! Trăim visul european! Cei mai buni trebuie să ajungă în fruntea ţării?!

Mai tragic e că „valoarea” democraţiei nici măcar nu este pusă la îndoială. Sistemul politic care aduce la conducerea ţării tot soiul de nulităţi şi anormalităţi nici nu suferă să i se pună la îndoială aflarea sa în serviciul omului.

Cine ar crede că unul cu un CV în care se scrie negru pe alb că pe parcursul vieţii şi activităţii sale profesionale a furat, a jefuit, a ucis, a violat, a batjocorit bătrîni şi copii, a pus pe drumuri sărmani, etc. etc. poate fi numit la conducerea unei comune, fond de binefacere, unităţi militare, secţii de poliţie sau instituţii economice? Nimeni, nici un om în deplină capacitate mintală!

Atunci cu ce este mai bun un sistem care pune peste noi o cunducere supra-încărcată de toate aceste „calităţi”?

Cu totul altfel se desfăşoară campania electorală „românească” din Republica Moldova. Dacă să-i asculţi pe pretendenţii „noştri” la băncile parlamentului românesc şi să-i compari cu cei din dreapta Prutului, atunci ţi se creează impresia că se aleg două parlamente diferite. Zoile, abjecţiile şi scursurile campaniei româneşti sînt incomparabile cu starea emotivă în care trăiesc candidaţii basarabeni şi care anticipează actul… unirii cu camera legislativă a României.

Care sînt logo-urile candidaţilor din Republica Moldova? „Basarabie! Cetăţenia este dreptul tău!, Să fim cu ţara!, Mai aproape de ţară!” etc. etc. Practic, ni se spune că fericirea a venit, urmează doar să punem mîna pe ea.

Ce-i drept, cineva mai echidistant ar putea să şi întrebe – La ce vă trebuie unire cu o ţară condusă de haimanale, hoţi şi escroci?

Totuşi, cea mai mare diferenţă dintre cele două campanii ţine de atitudine. Dacă pentru candidaţii Panţîru, Dabija, etc. etc., şi pentru cei care intenţionează să meargă duminică la alegeri, România este Ţară, atunci ei pentru România nu prea sînt români.

Potrivit sistemului electoral uninominal, teritoriul României a fost împărţit în colegii electorale. Grija pentru românii din afara graniţei României a făcut să fie creat colegiu Diaspora.

DEX-ul ne spune că diasporă înseamnă Grup etnic aflat în afara ţării de origine!

O atitudine cu totul batjocoritoare nu numai faţă de moldoveni, ci şi faţă de întreaga românime! Într-un asemenea hal gîndesc doar autorităţile separatiste de la Tiraspol şi cei ce li se aseamănă.

Oficialităţile din România au împărţit diaspora în patru colegii de deputaţi (D1-D4) şi 2 colegii de senatori (D1, D2). Colegiul de senatori S1 are în componenţa sa colegiile de deputaţi D1 si D2, iar colegiul de senatori S2 are în componenţa sa colegiile de deputaţi D3 si D4.

Moldova face parte din Diaspora D2 alături de: Albania, Armenia, Azerbaijan, Bangladesh, Belarus, Bhutan, Bosnia şi Herzegovina, Brunei, Cambodgia, Croaţia, Filipine, Gruzia, India, Indonezia, Japonia, Kîrgîstan, Kazahstan, Macedonia, Malaezia, Maldive, Mongolia, Myanmar, Nepal, RPD Coreeana, RPD Laos, Republica Coreea, Republica Muntenegru, Republica Populara Chineza, Rusia, Serbia, Singapore, Şri Lanka, Tadjikistan, Thailanda, Timorul de Est, Turcia, Turkmenistan, Ucraina, Uzbekistan şi Vietnam. Blin!

Chiar nu este vreo diferenţă dintre românii din Moldova, Bucovina, Basarabia de Sud şi cei din Nepal, Laos şi Mongolia?

Oficialităţile româneşti răspund – nici una!

Cineva ar putea spune că este vorba doar de o chestiune tehnică, terminologică. Nu cred. De douăzeci de ani autorităţile române demonstrează că nu este vorba doar de terminologie.

În fine, candidaţii de pe ambele maluri ale Prutului nu sînt chiar aşa de diferiţi. La anumite capitole cei din Republica Moldova chiar îi depăşesc pe cei dîmboviţeni. Ei vor fi „responsabili” de soarta „românilor” din Laos…

de pe situl de monitorizare şi analiză strategică „Moldova Noastră”

Reclame
 1. Student crestin
  28 noiembrie 2008 la 14:11

  Am cateva nedumeriri frate Hristofor…Cum batjocorim noi romanii moldovenii ?Faptul ca in aceeasi circumscriptie voteaza romani din Moldova alaturi de romanii din Rusia ,China,Serbia ,Croatia,Georgia,Muntenegru sau Laos reprezinta pentru d-ta o jignire ?Romanii din Rusia sunt mai putin romani decat cei din Moldova,Serbia sau Brunei ?Nu cumva dumneata incerci sa trasezi o granita imaginara in mentalul colectiv romanesc ?Cum vezi dumneata o alta organizare a alegerilor „nejignitoare” pentru moldoveni?Cat despre „exercitiile’pe care dumneata le faci cu DEX-ul in mana,da-mi voie sa-ti amintesc faptul ca numai o parte dintre romanii moldoveni au avut curajul sa se declare ROMANI,fiind considerati OFICIAL de puterea de la Chisinau MINORITATE ROMANEASCA.Daca la nivel oficial Romania ar fi declarat TOTI moldovenii Romani,s-ar fi iscat o zarva nemaipomenita si acuzatii de amestec grosolan in treburile unei tari suverane-R.Moldova.Sa intelegem ca dumneata ai opta pentru o astfel de pozitie ?Daca DA,astept sa vad o declaratie in acest sens publicata de sfintia ta in Moldova Noastra si in alte ziare din Romania si Moldova !Inchei cu salutari fratesti ,frate Hristofor .

 2. 28 noiembrie 2008 la 15:09

  Multumesc pentru un comentariu sincer. Din capul locului vreau sa subliniez ca acest articol nu-mi apartine dupa cum este indicat la sfirstiul acestuia.

  Eu vad astfel mesajul articolului:

  1. Romanimea de pe teritoriile istorice, de etnogeneza a neamului romanesc nu poate fi considerata nicidecum „diaspora”. Pentru aceasta exista alte formulari – incepind cu minoritate nationala (in cazul Ucrainei, Ungariei, Serbiei, Bulgariei) si terminind cu „bastinasi”, poporul autohton etc. in aceleasi cazuri + RM.

  2. Nu este vina multor moldoveni care nu s-au declarat romani, deoarece (1) operatorii au primit indicatia stricta de a completa chestionarele cu creionul si in cazul in care cineva se declara roman sa fie trecut „moldovean” in Baza de date oficiala. Astfel, au fost inregistrati „doar” 2% de romani, acestia fiind aceia care (1) au insistat sa fie completat chestionarul cu pixul, (2) sa semneze ei insisi chestionarul si (3) unii operatorii, in special cei dintre studenti si invatatori nu au indeplinit in multe cazuri indicatia primita.

  De aici rezulta ca acel recensamint nu este relevant. Mai mult, observatorii straini chiar au facut o declaratie oficiala in acest sens, atentionind autoritatile antinationale care ne guverneaza din 2001 sa nu faca vreo distinctie statistica intre moldoveni si romani, deoarece ei insisi (observatorii) au inregistrat numeroase cazuri cind parintii se declarau romani, iar copiii moldoveni sau invers, sau un frate se declara roman, iar celalalt frate – moldovean.

  3. Potrivit cercetarilor sociologice din august 2007, 47% dintre moldoveni se considera intr-un fel sau altul romani, iar 92% considera ca vorbesc aceeasi limba, iar 78% considera ca sint acelasi popor, desi majoritatea zdrobitoare este constienta de numeroase deosebiri dintre aceste doua feluri de romani – de la est si de la vest de Prut.

  4. Statul Roman, incepind cu 1989, a promovat o politica pe putin spus suparatoare pentru moldoveni. Societatea romaneasca nu ii constientizeaza pe moldovenii nostri ca parte a constiintei lor nationale. Este un fapt comun transformarea practic a tututror studentilor moldoveni in timpul studiilor lor in Romania in antiunionisti fermi ca sa nu spun feroce 🙂

  5. Nu este nevoie ca Romania sa ne declare romani: Statul Roman nu are nici un drept moral sa faca aceasta daca e sa tinem seama de politica Romaniei de dupa 1918 sau, mai exact, de dupa 1859.

  Ar fi suficient sa ne trateze ca pe romani, dar nu ca pe o diaspora sau ca pe niste turco-arabi cum o face din 1989 – sint mai multi arabi cu cetatenie romaneasca decit moldoveni („basarabeni” cum ne poreclesc cei din „Tara”)- nu e „hazliu” ? Sint doar 30 de mii de „basarabeni” care au cetatenie romaneasca, desi majoritatea dintre acestia nu vorbesc romana sau sint de fapt rusi-ucraineni-evrei-bulgari-gagauzi sau pur si simplu nu se considera romani. Cereri de cetatenie sint circa 200 de mii. Iar procedura de primire -redobindire a cetateniei romane este hiperumilitoare. Bunaoara, familia mea a renuntat la ideea de a redobindi cetatenia romana din cauza injosirilor la cre sintem supusi de catre functionarii statului roman, desi din neamul nostru sintem toti romani incepind cu anul 1760 de cind avem genealogia noastra. Procedura propusa de Statul Roman ii descurajeaza pe cei care isi doresc cetatenia din cauza constiintei lor. O asemenea procedura este parcursa doar de cei care au o motivatie economica – sa devina „cetateni” ai UE.

  O asemenea atitudine (fara a mai vorbi de alte actiuni ale Statului Roman care sint mult mai grave, mult mai antiromanesti decit cele mentionate in articol si in acest comentariu) din partea societatii si Statului Roman nu fac decit sa stirneasca si sa dezvolte atitudini antiunioniste printre moldovenii de la est de Prut.

  Granita din mentalul colectiv romanesc nu o trasez eu, ci ea exista fara voia mea sau a d-tale, ci este rodul politicii si moralei Romaniei moderne, Rusiei, liberalismului etc.

  Pozitia mea este: sint impotriva existentei granitei respective, dar nu pot sa o nesocotesc, ca ar fi o utopie.

  P.S. NU sint cleric ca sa fiu numit „sfintia ta”.

 3. Cotiso
  28 noiembrie 2008 la 17:42

  Totusi va contraziceti…Statul Roman nu poate considera romani doar conationalii din R.Moldova.Sa nu uitam ca odata cu Buceagul si Hotinul au ajuns cetateni ucrainieni fara voia lor numerosi romani moldoveni,ca sa nu vorbim de romanii din Bucovina de nord si Herta.Statul ROMAN TREBUIE sa-i trateze pe TOTI ca fiind romani si nu poate sa faca exceptie doar cu fratii din R,Moldova.Pasi pentru unificarea in cuget si simtire s-au facut ,dupa anii indelungati de deznationalizare bolsevica si panslavista.Aici functioneaza subtil o lozinca propagandistica dusmanoasa care a prins la multi …Se minimalizeaza grija noastra pentru voi.Am citit si in Moldova noastra astfel de alegatii,cum ca Romania „nu face nimic”pentru romanii din afara granitelor.Corect ar fi sa se spuna ca nu se face NICIODATA DE AJUNS !Eu am discutat odata la Chisinau cu un functionar de ministewr {prin translator!}care ne ironiza cum ca nu am dat nici macar „un creion”moldovenilor !FALS !Insasi faptul ca mii de tineri moldoveni primesc burse de studiu romanesti e ceva !Sa nu uitam ca alte sute ,daca nu mii de copii moldoveni vin in tabere de vacanta in Romania.Sa nu uitam ca Romania a ajutat si material Moldova in iernile trecute furnizandu-i curent electric in valoare de zeci de milioane de euro,nerambursati pana azi,pentru ca sunt dificultati mai mari acolo.Eu stiu ca sunt organizate actiuni de raspandirea cartii si culturii romanesti atat la nivel guvernamental cat si prin Organiozatii particulare.Chiar eu am trimis in acesti ani sute de volume prin actiuni organizate de unele partide dar si organizatii ale tinerilor studenti patrioti.Acum doua saptamani am raspuns la o actiune studenteasca {zece carti si un CD pentru romanii din Ucraina }trimitand 20 de carti si cinci DVD-uri cu muzica romaneasca }.Sunt gata sa mai trimit in urmatoarea saptamana si la fel fac si prieteni de-ai mei.Mi-aqu venit la urechi in anii trecuti ca autoritatile din Moldova si Ucraina au blocat in multe randuri transporturile sau au confiscat sau distrus cartile.Nu stiu cum e acum…Un var de-al meu a trimis in anii ’90 in Moldova 2 camioane cu materiale de constructie pentru sinistrati .Si mai sunt multe altele ,care nu pot insemna „nici un creion”E intr-adevar putin ,dar mult mai mult decat nimic !E un obicei vechi romanesc acela de a ne autoflagela si minimaliza …Ungurii la noi nu-si critica fratii din Ungaria.Noi suntem mai..latini,mai vorbareti si dam apa la moara dusmanilor.Chiar azi am vazut in Moldova noastra un articol in care d-nii Chirtoaca erau catalogati drept „talhari si ageamii”,pentru ca acelasi ziar sa critice presa romaneasca pentru faptul ca denigreaza si chiar insulta candidatii la deputatie romani .Judecam cu doua masuri ?Eu am multe nedumeriri…Multi studenti de la Cantemir am descoperit Moldova Noastra si blogurile recomandate de ea recent.Articolele de istorie sunt extraordinare.Totusi ,unele articole politice ne apar noua de parca ar fi scrise de propaganda sovietica ,si asta ne doare .Poate mai discutam…Oricum,apreciez frumoasa limba romaneasca in care vorbiti si scrieti .Eu am incredere in steaua noastra ,a romanilor !

 4. Student crestin
  28 noiembrie 2008 la 19:14

  E necesar sa nu uitam un alt aspect esential.Statul Roman este obligat sa tina seama de protestele R.Moldova care nu pierde nici un prilej sa acuze Romania de „subminarea statalitatii moldovenesti”.Se uita cat tapaj s-a facut in legatura cu acordarea cetateniei romanesti pentru cetatenii Moldovei si Ucrainei pe langa forurile internationale ?Eu stiu ca cifra celor care au cetatenie dubla romana si moldoveneasca este in jur de 100000 de persoane,nu 30000.Cifra a fost evocata critic si de ambasadorul Rusiei pe langa NATO,Romania fiind acuzata ca „se amesteca in Moldova”.A uitat sa spuna cator cetateni moldoveni li s-a acordat cetatenia rusa !Recent s-a simplificat legea de acordare a cetateniei pentru moldoveni.Afirmatia conform careia „arabii ar fi mai favorizati in obtinerea cetateniei”este neadevarata .Tot falsa este perceptia ca noi ,cei de dincoace de Prut am fi indiferenti sau ca v-am trata cu superioritate.Nici vorba de asa ceva !E adevarat ca noi suntem iritati cand auzim romani moldoveni vorbind in fata noastra ruseste ,asta da !Nu sunt lamurit ce va face sa credeti ca studentii care invata aici devin „antiunionisti”.Eu vad periodic mari grupuri de studenti basarabeni manifestand pentru Unire si pentru retragerea armatei ruse din Moldova.De ce va spunem „basarabeni”?Foarte simplu,pentru ca sa se inteleaga ca nu e vorba de moldovenii de aici.Se pare ca aici am fost influientati de Rusia care a numit timp de 200 de ani Moldova ocup[ata Basarabia.Scopul lor era sa creeze o departajare intre noi si voi.La noi numele a prins din motivul pe care l-am spus ,desi e nestiintific,Basarabia fiind de fapt doar sudul acestui tinut al Moldovei istorice.Gresesc eu ?Sper si eu sa mai schimbam idei pe acest blog ,si va salut cu prietenie .

 5. Student crestin
  29 noiembrie 2008 la 11:53

  P.S.Cat priveste numarul moldovenilor care au primit cetatenia,sa nu-i uitam pe cei care s-au mutat in Romania.Sa nu uitam nici sutele de mii de moldoveni care muncesc aici.

 6. dardala
  30 noiembrie 2008 la 13:14

  Nouă ni s-a dat loc în parlamentul României, şi o luăm de-am şi pe asta ca batjocură..?
  Evident, este începutul, cu multe imperfecţiuni şi neregularităţi, şi trebuie interpretat adecvat. Într-adevăr în România sânt probleme cu atitudinea faţă de Basarabia, dar crede-mă că nu sânt atât de „neîntemeiate” cum crezi… Ai văzut grup vreodată un grup de basarabeni să cânte în centrul Bucureştiului „Soiuz neruşimii”..? Ap’ la ce reacţie te aştepţi din partea fraţilor de dincolo de Prut..?
  Să criticăm o să putem oricând, acuma că ni se întinde o mână de ajutor, hai să o apucam şi să tindem spre mai bun, e în puterile noastre.

 1. 29 noiembrie 2008 la 0:44

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: