Prima pagină > Apusul, Atitudine, Gînduri, Istorie, Ortodoxie > De la catolicism la Antihrist

De la catolicism la Antihrist

Satan'sVicarContinuarea fragmentului precedent

Tragedia este că Mesia pe care îl aşteaptă iudeii are să vină. Acest lucru l-au spus Hristos şi Apostolii; se află scris în cărţile Noului Testament. Mesia iudeilor are să vină. Are să ofere pâinea pe care Hristos a refuzat s-o dea şi, o dată cu aceasta, toate lucrurile materiale pe care El a refuzat să le dea. Are să-i copleşească cu semne şi minuni care îi vor înfricoşa şi îi vor ului pe oameni de la un capăt la celălalt al pământului, şi ei vor veni târându-se să-i cadă la picioare. Are să unească toate naţiunile şi rasele şi împărăţiile lumii într-un singur stat. Are să umple de bucurie inimile cărturarilor legii şi ale fariseilor – inimile fiecărei rase de „evrei”. Da, Mesia iudeilor are să vină. Are să fie ceea ce Hristos nu este, şi nu are să fie ceea ce Hristos este. Are să fie Antihristul. „Copii, este ceasul de pe urmă, şi precum aţi auzit că vine antihrist…” (IIoan 2, 18).[1]

„În privinţa venirii Domnului nostru Iisus Hristos şi a adunării noastre împreună cu El, vă rugăm, fraţilor, să nu vă clintiţi degrabă cu mintea, nici să vă spăimântaţi – nici de vreun duh, nici de vreun cuvânt, nici de vreo scrisoare ca pornită de la noi, cum că ziua Domnului a şi sosit. Să nu vă amăgească nimeni, cu nici un chip; căci ziua Domnului nu va sosi până ce mai întâi nu va veni lepădarea de credinţă şi nu se va da pe faţă omul nelegiuirii, fiul pierzării, potrivnicul, care se înalţă mai presus de tot ce se numeşte Dumnezeu, sau se cinsteşte cu închinare, aşa încât să se aşeze el în templul lui Dumnezeu, dându-se pe sine drept dumnezeu. Nu vă aduceţi aminte că, pe când eram încă la voi, vă spuneam aceste lucruri? Şi acum ştiţi ce-l opreşte, ca să nu se arate decât la vremea lui. Pentru că taina fărădelegii se şi lucrează, până când cel care o împiedică acum va fi dat la o parte. Şi atunci se va arăta cel fără de lege, pe care Domnul Iisus îl va ucide cu suflarea gurii Sale şi-l va nimici cu strălucirea venirii Sale. Iar venirea aceluia va fi prin lucrarea lui satan, însoţită de tot felul de puteri şi de semne şi de minuni mincinoase. Şi de amăgiri nelegiuite, pentru fiii pierzării, fiindcă n-au primit iubirea adevărului, ca ei să se mântuiască. Şi de aceea Dumnezeu le trimite o lucrare de amăgire, ca ei să creadă minciuni. Ca să fie osândiţi toţi cei ce n-au crezut adevărul, ci le-a plăcut nedreptatea” (II Tesaloniceni 2, 1-12).

Antihristul nu îşi va face apariţia în istorie într-un mod înspăimântător şi zguduitor, prin care l-ar putea recunoaşte oricine, nu va avea o înfăţişare respingătoare şi nici nu va săvârşi fărădelegi. Va veni în aşa fel încât foarte puţini îşi vor da seama cine este. Va veni după o pregătire lungă de secole, care a început în zilele dintâi ale Bisericii şi care continuă cu şi mai mare elan în zilele noastre. Omenirea îl va considera cel mai de seamă binefăcător al ei. Atâtea secole de apostazie au cultivat omenirea şi au pregătit-o să-l accepte. Omenirea îl aşteaptă ca stăpânitor ideal al ei. Întreaga evoluţie istorică duce la Antihrist.

* * *

Catolicismul a îngăduit creştinismului apusean să se hrănească din spiritul lumesc. A cufundat gândirea creştină în raţionalism şi în dispoziţia pentru păgânism a grecilor antici, în sfârşit, o dată cu infailibilitatea papei, catolicismul a adus un element mecanic în relaţia dintre Dumnezeu şi om, propovăduind că Dumnezeu a făgăduit să vorbească prin gura unor oameni păcătoşi şi aroganţi, aşa cum au fost mulţi dintre papi. Renaşterea şi umanismul au constituit desăvârşirea turnurii pe care a luat-o lumea creştină apuseană spre idolatrie. În realitate, acestea au fost manifestări ale decepţiei oamenilor faţă de un creştinism falsificat. Astăzi, umanismul a devenit religia epocii, fiind propovăduit, din păcate, chiar şi de aşa-zişii creştini drept o civilizaţie „eleno-creştină”.

Protestantismul a condus raţionalismul romano-catolic la concluziile lui extreme. Protestantismul a respins sfinţenia Bisericii şi călăuzirea acesteia de către Sfântul Duh, întrucât nu a văzut nici sfinţenie, nici adevăr în „Biserica” Apusului. Astfel a desfiinţat Tradiţia şi şi-a lăsat credincioşii fără nici un criteriu al adevărului sau al minciunii, îndepărtând pentru totdeauna harul lui Dumnezeu de împărăţia sa.

De la protestantism la ateism şi apoi la materialism nu a fost o distanţă mare. Diferite filozofii au început să revendice poziţia credinţei creştine în mintea omenească, şi în cele din urmă scientismul a cucerit lumea. A avut o putere specială de a convinge masele, deoarece realizările sale în domeniul tehnologiei evocau uimirea şi încântarea maselor care, ducând lipsă de criterii spirituale, s-au dovedit a fi o pradă uşoară pentru materialism. În plus, ştiinţa a dat umanităţii sensul fals al cunoaşterii. Putea să-şi schimbe concepţiile şi teoriile oricât de des, dar de fiecare dată aceste concepţii şi teorii se bucurau de „sanctitatea” cunoaşterii dovedite empiric, şi acest lucru influenţează gândirea oamenilor într-un mod magic.

În cele din urmă, când umanitatea, coborând astfel de trepte, s-a aservit pasiunii materialismului, a apărut comunismul. Când oamenii au ajuns chiar să creadă că singurul bun autentic este banul, era ceva firesc să pretindă distribuirea echitabilă a acestuia din partea unor guverne indiferente la durerea oamenilor sărăciţi. Această solicitare i-a umplut de ură şi răutate si i-a făcut şi mai nefericiţi, deschizând prăpăstii de netrecut între oameni şi făcându-i pe mulţi să urască la fel ca şi Cain (aceasta nu înseamnă că distribuirea corectă a banilor nu este o obligaţie, şi una fundamentală chiar, a guvernului). Aşa a început războiul între capitalism şi comunism, care sunt de fapt două sisteme înrudite, la fel de materialiste şi care idolatrizează banul, separându-le doar propriile interese şi bătălia pentru distribuirea banilor. Programul amândurora este de a preface pietrele în pâine, de a uni lumea sub influenţa lor şi de a o uimi prin realizări pe care omul nici măcar nu şi le-ar putea închipui. Astfel, omenirea a ajuns treptat la porţile exterioare ale împărăţiei Antihristului. A ajuns în punctul în care are nu numai voinţa, ci şi putinţa de a răspunde pozitiv la cele trei ispitiri ale lui Lucifer. În scurtă vreme, tot ce va rămâne de făcut va fi ca Antihristul să preia conducerea generală a statului universal, să pună capăt pentru totdeauna foametei şi sărăciei şi să-i îndestuleze pe oameni cu bunuri materiale, astfel încât în inimile lor, aduse la saţietate de plăcere şi de confort, să nu mai rămână loc pentru Dumnezeu.

Alexandru KALOMIROS (extras din cartea „Împotriva falsei uniri bisericeşti”)


[1] Autorul exprimă în aceste cuvinte tradiţia ortodoxă şi credinţa sfinilor. A se vedea Antihristica. Semnele venirii lui Antihrist şi sfârşitul lumii din dumnezeieştile Scripturi şi din scrierile Sfinţilor Părinţi, Editura Cartea Ortodoxă, Alexandria, 2004, 160 pagini, lucrarea Zosima Pascal, Sfârşitul omului cules din Sfintele Scripturi, Editura Tehnopress, Iaşi, 2004, 180 pagini. Ambele lucrări au cunoscut mai multe reeditări în decursul secolului XX. (Nota Apologeticum)

  1. † marturisitor ortodox
    25 iunie 2009 la 4:10

    Multumim pentru articol. De aceea dupa cum spune si parintele Iustin Parvu trebuie sa ne curatim de pacate si sa ne impartasim cat mai des deoarece in curand o sa se impartaseasca unii de la altii ceea ce e blasfemie impotriva Duhului Sfant. Cum iti merge cu postitul frate Hristofor? Dar cu rugaciunea? Ma tem frate sa nu ne prinda apostazia asta generala nepregatiti ca eu unu nu sunt un om de rugaciune sau de asceza. Banuiesc ca daca o sa fim intemnitati si torturati trebuie macar sa invatam cred eu niste psalmi macar cei alesi si cateva rugaciuni, paraclise etc. Asta pt. ca sunt sigur ca nu o sa ne lase carti de rugaciune in celula. Ce parere ai? Am gasit blogul tau cu ceva vreme in urma si mai citesc din cand in cand atunci cand am timp. Sa sti ca si daca macar o persoana ajuti prin acest blog este lucru mare. Char daca multi nu citesc macar cei care citesc sa se trezeasca si sa inceapa sa se pregateasca pt. prigoana. Doamne ajuta si mai vb 🙂

  2. 27 iunie 2009 la 12:04

    Cu rugaciunile tale, mergem inainte, spre Ierusalimul Ceresc.

  1. 27 iunie 2009 la 13:01
  2. 12 iulie 2009 la 18:58

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: