Prima pagină > Apusul, Atitudine, Ortodoxie, Video > Cît de ortodox a fost Teoctist

Cît de ortodox a fost Teoctist

Acum cîteva zile s-au împlinit 2 ani de cînd  „patriarhul” Teoctist a plecat din această viaţă. Întîmplarea face ca tot în această perioadă să descopăr pe net un fragment dintr-un interviu acordat de Teoctist în anul 2007 în care acesta îşi exprimă limpede şi fără vreo încordare crezul său ecumenist, adică pan-ereticesc. Ştiam că Teoctist Arăpaşu nu a dus-o prea bine cu credinţa ortodoxă, dar acest interviu confirmă clar că gîndirea şi simţirea predecesorului lui Daniel Ciobotea a fost una absolut străină Ortodoxiei, incompatibilă cu duhul Bisericii lui Hristos şi deci, cu mîntuirea. Să luăm aminte:

partea întîi

partea a 2-a (continuarea lipseşte)

Iată şi răspunsul Bisericii Ortodoxe la o astfel de gîndire şi propovăduire:

Celor ce se ridică împotriva Bisericii lui Hristos învăţînd că ea s’a împărţit în „ramuri” şi care spun că Biserica nu fiinţează în chip văzut, ci din „ramuri” şi schisme, din feluritele slăviri şi credinţe mincinoase se va alcătui în viitor într-un singur trup, ANATEMA.

şi celor care nu deosebesc adevărata Preoţie şi Tainele Bisericii de cele ale ereticilor, ci învaţă precum că botezul şi euharistia ereticilor sînt îndestulătoare pentru mîntuire, ANATEMA.

şi celor ce se află în unire duhovnicească cu aceşti eretici sau îi sprijină pre ei, sau apără noul lor eres ecumenist, închipuindu-l drept dragoste frăţească şi drept unire a creştinilor despărţiţi care, chipurile, se va întîmpla, ANATEMA.

Dată de Sinodul Arhieresc al Bisericii Ortodoxe Ruse din Afara Graniţelor, august 1983, iscălită de toţi episcopii, spre a fi adăugată la sfârşitul anatemelor din Sinodicon, şi pomenită întotdeauna în prima Duminică a Postului Mare, Duminica Biruinţei Ortodoxiei.

A se vedea şi:

 1. 1 august 2009 la 20:46

  Mda, din pacate ai dreptate! Prin urmare, succesiunea la „tron” a fost „fireasca”.

 2. anti UE
  3 august 2009 la 7:58

  Daca nu ar fi avut loc Revolutia din 1989, Ceausescu ar fi demolat toate bisericile ; Teoctist nu ar fi zis nimic. Mafia „din Deal” oare cand s-a constituit ?- nu pe vremea lui Teoctist ? Prin luarile sale de cuvant a sustinut intru-totul fiara UE. Luxul „din Deal” si cultul personalitatii patriarhale oare cand s-a infiintat? Aviz celor care nu-l cunosc, si-l evoca ca pe un mare sfant(vezi Roncea)!

 3. Nicu
  3 august 2009 la 20:12

  CE este in fond ecumenismul ?

 4. george
  3 august 2009 la 20:28

  sunteti limitati de propria suficienta. de ce oare nu ajungeti pe la par Iustin parvu , printre putinii parinti induhovniciti ai Romaniei, care sa va mai deschida putin barierele cladite artificial ? de cate ori ati trait sau ati fost la slujbe tinute de PF Teoctist ? de cate ori i-ati auzit trairea autentica, simpla si plina de modestie ? ce stiti despre el, ca om, altceva decat franturi scrise sau vorbite? de ce va e usoara calea superficiala si nu descoperiti in voi insiva trairea autentica, si necunoascuta, pe care o vrea Domnul de la noi.. sunt crestin ortodox, dar marturisesc cu toata inima ca si par Papa Ioan a fost un mare om sfant prin iertarea si smerenia lui. asemenea calitati unesc sfintii. daca asta e ecumenism, atunci da, au fost ambii ecumenici. Au fost doua personalitati deasupra veacului. veti vedea si veti trai personal, daca veti dori sa fiti mai adanci in cunoastere si deschidere

 5. 4 august 2009 la 17:36

  Nicu, ai epuizat toate resursele ortodoxe de informare şi tot nu ai găsit răspuns la întrebarea aceasta? Orice creştin ştie ce este ecumenismul. O simplă căutare pe google te ajută, încă:

  1. http://ecumenismulincotro.0golf.com/e07.htm
  2. http://www.credo.ro/ecumenism.php

 6. 4 august 2009 la 17:48

  George, mă adresez dracului ecumenist care te-a îndemnat să scrii apostaziile pe care le-ai scris:

  Trec cu vederea că nu aduci nici măcar o umbră de argument relevant care să demonstreze că articolul respectiv şi concluziile pe care le-am făcut sînt greşite. Trec cu vederea că, avînd o gîndire necreştinească (tocmai de asta şi îl placi atît de mult pe apostatul şi sărmanul Teoctist), huleşti şi necinsteşti pe Sfinţii Părinţi, învăţătura ortodoxă a Mîntuitorului Hristos, pe părintele Iustin Pîrvu, de care te foloseşti într-un mod viclean ca să-ţi justifici ideile cosmopolite anti-ortodoxe. Dar să nu vii cu şmecherii sufletiste, flecăreli dulcege caracteristice apostaţilor ecumenişti gen: „trăire autentică”, „bariere clădite artificial”, etc. Interviul respectiv este unul public şi absolut relevant, sută la sută anti-ortodox, ereticesc. Pînă cînd nu va exista din partea persoanei intervievate o pocăinţă publică, în faţa păstoriţilor, orice fel de „argumente” sînt asemenea baloanelor de săpun. Dar, din păcate, o asemenea pocăinţă nu a existat şi nici nu va exista.

  Şi dracul poate mărturisi, pentru a-i pierde pe creştini, că e mare ortodox. La fel e şi în situaţia ta: poţi repeta de cîte ori vrei, cui doreşti, în ce fel doreşti, că eşti „creştin ortodox”; dar ideile tale eretice te trădează din depărtare. Cine îl recunoaşte pe papa catolic ca avînd har (nemaivorbind de sfinţenie) este anatema şi nu are şanse de mîntuire, decît dacă se pocăieşte. Aceasta o spune Biserica Ortodoxă, al cărei hulitor te-ai făcut tu prin acest „smerit” mesaj al tău.

  Mă bucur nespus că m-ai făcut limitat, închistat etc. S-a format deja un obicei ca ecumeniştii antiortodocşi să-i catalogheze astfel pe creştinii ortodocşi. Înapoia mea, Satano!

 7. george
  4 august 2009 la 20:24

  eu spun doar atat: oricat de mult credem ca suntem siguri pe cunoastere,nu e asa, deloc, e bine sa luam si parerea unor valori. Parintele Iustin e un parinte induhovnicit. intreaba-l pe dansul de semnificatia interviului, nu de ce auzi, franturi de cuvinte rastalmacite.
  cand am zis ca sunt ortodox, nu inseamna insa ca am zis ca sunt si sfant : chiar am vrut sa zic ca nu sunt catolic ..ambele biserici au fost apostolice si au avut sfinti comuni ai primelor veacuri..asa a fost..dupa parerea mea, o carte f buna e a par staniloaie ‘ despre Ortodoxie si romanism’, scrisa prin ’40 sesizeaza fin si profund, autenticitatea trairii ortodoxe, si limitele ecumenismului ca si suficientele lui. citeste-o cand ai timp.
  pe bune, aici gresesti tare: smecherii, dulcegarii, viclenie, apostazie, lipsa de pocainta publica, eretic, ecumenist, si restul ..ar mai fi ceva de spus, mai mult decat ai scris? nu prea cred. ca m-ai trimis direct in iad, cu un sac de pacate atat de mare, ca nu are limite…Pe bune, iubirea nu e numai dulcegarie, smerenie si altele…ghinion ca asta e adevarul cu care ams cris si n-ai inteles. de aceea, oricat ai mai vrea sa-mi mai scrii de acum inainte, nu am motivatia sa iti mai raspund. adevarata cale e a dreptei masuri si niciodata, a extremismelor. . trebuie doar traita, nu scrisa. Adio

 8. 24 septembrie 2009 la 18:34

  Draga domn nu va inteleg vehementa .Imi pare rau sa vad ca fanatisml va este noua credinta!!A respecta si recunoaste valorile altor culturi nu inseamna sa renunti la identiate si princiiple si religia in care te-ai nascut.Eliade a avut un profund respect si atentie fata de hindusim si s-a aplecat cu multa sensibilitate fara a imputina din ortdoxia sa. La fel si Nae Ionescu si multi altii. .Ar fi lipsit de smerenia pe care o invocati adesea sa ne credem unici detinatori a adevarului.Din pacate dumneata si alti domni suferiti de o @inflatie de smerenie @prost inteleasa.Respectul fata de celelat si unitatea intre crestini,pastrandus-i identitatile si credintele ,pentru dumnevoastra reprezinta o erezie.Acum vad o lista intreaga de eretici:Dan Puric,fostul Teoctist actualul patriarhsi Doamne fereste pe cine o sa mai adaugati pe lista …Sa va fie rusine modul cum distorsionati adevarul cu fanatisme si credinta ortodoxa o contaminati cu mandria oarba !!!

 9. valeriu
  13 octombrie 2009 la 3:09

  acelasi chestii penibile
  iata ce zice Sfântul Ioan Gură de Aur : De vei vedea preot beat, căzut în şanţ, du-te şi-i sărută mâna şi îndată te-ai umplut de harul lui Dumnezeu ! Că nu se amestecă niciodată păcatele lui cu harul lui Dumnezeu, care l-a luat la hirotonie, că atunci n-ar mai fi har. Preotul nu lucreaza în virtutea sa personala, ci în virtutea harului care l-a primit. Daca n-a fost vrednic, la judecată ia mai mare muncă decat crestinii, că cei tari, tare se vor cerca; căruia i s-a dat mult, mult se va cere; şi mai mult va fi bătută sluga aceea care a ştiut voia, decât cea care n-a ştiut ( Luca 12,48 ). Dar acest lucru este al lui Hristos, nu-i al tău.
  deci nu o lua ca pe o ofensa…dar e jenant sa critici pe un ierarh

 10. siba
  15 octombrie 2009 la 21:54

  @ admin
  Fiti amabil, stiti cumva cand a fost scris articolul „Ecumenismul in BOR” (ieromonah Bretanion Munteanu)?
  L-am citit pe nerasuflate…excelenta marturisire de credinta ortodoxa.
  Daca ar fi de data recenta, ar fi un lucru extraordinar!

 11. neicu
  30 octombrie 2009 la 10:22

  http://traditiaortodoxa.wordpress.com/2007/06/27/%E2%80%9Epentru-prima-data-dupa-1ooo-de-ani%E2%80%9D-vizita-papei-ioan-paul-al-ii-lea-in-romania-7-9-mai-1999/

  „Dacă omul va dăinui în dreptatea cea afirmată la sfintele Soboare, se va mântui, iar dacă va tăgădui sau va greşi în ceva respingând-o cu obrăznicie, va pieri în veci”.
  Sfântul Chiril al Alexandriei

 12. vaska
  17 ianuarie 2010 la 14:18

  pt george si anca: mare pacat ca pentru voi sfintii sunt fanatici si extremisti, iar ereticii zilelor noastre ii considerati sfinti …..curat murdar

 1. 26 septembrie 2009 la 17:11
 2. 29 octombrie 2009 la 17:15
 3. 17 decembrie 2009 la 13:59
 4. 5 aprilie 2010 la 18:51
 5. 24 mai 2010 la 0:21
 6. 27 iunie 2010 la 19:40

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: