Prima pagină > Apusul, Atitudine, Gînduri, Istorie, Ortodoxie > Lumina Sfîntă şi ecumeniştii

Lumina Sfîntă şi ecumeniştii

Mulţi ecumenişti nu ezistă să îşi justifice apostazia prin următoarea afirmaţie: “dacă noi suntem eretici şi lipsiţi de har, Lumina Sfîntă nu s-ar coborî la Ierusalim în Săptămâna Patimilor”. Acest argument nu este adevărat cel puţin din următoarele motive.

În primul rând, a fost dintotdeauna acceptat  în Ortodoxie faptul că cele sfinte vor rămâne întotdeauna sfinte, fie că se află în mâinile ortodocşilor, fie că în cele ale necredincioşilor. Ştim aceasta de la moaştele Sfinţilor care lucrează permanent minuni, indiferent de cine le ţine în păstrare. Acelaşi lucru se poate spune şi despre obiectele sfinte pe care Sfinţii le-au purtat sau le-au sfinţit prin vărsarea sângelui lor. Iarăşi se poate spune acelaşi lucru despre locurile sfinte pe care Domnul nostru şi Sfinţii le-au sfinţit cu prezenţa lor sau prin faptele de virtute care au fost săvârşite acolo.

Prin urmare, concluzionăm că Lumina Sfîntă nu vine mulţumită patriarhului Ierusalimului, ci aceasta se coboară în ciuda prezenţei patriarhului Ierusalimului. De ce? În cuvinte simple, pentru că Mormântul Domnului este cel mai sfânt mormânt al Creştinătăţii. Erezia oricărui patriarh, idolatria oricărui patriarh sau necurăţia oricărui patriarh, nu  pot  să năruiască şi nu vor nărui în nici un fel sfinţenia Sfântului Mormânt – locul unde a împlinit Dumnezeu mântuirea omenirii. Deci, dacă patriarhul Ierusalimului (după cum am observat în ultimii ani) este un ecumenist  sau un mason sau un preacurvar, locurile sfinte vor rămâne întotdeauna sfinte.  Mărturia clară a sfinţeniei lor este apariţia unică a Luminii Sfinte.

În al doilea rând, afirmaţia precum că Lumina Sfîntă se coboară datorită sfinţeniei sau ortodoxiei patriarhului, aceasta este o concluzie ilogică şi contrară învăţăturii sănătoase. După cum s-a spus mai sus, patriarhii Ierusalimului au dovedit lumii că nu sunt sfinţi, ci mai degrabă nesfinţi. Aceasta ar putea explica de ce în unii ani Lumina Sfîntă nu se coboară dintîi la patriarh, ci aprinde mai degrabă lumânările celor aflaţi în afara mormântului (kavouklion). Aceasta explică de asemenea şi de ce în cazul unor patriarhi care erau în secret masoni Dumnezeu nu a îngăduit să se coboare deloc la ei Lumina Sfîntă.

Când vorbim despre absenţa sfinţeniei, ne referim la patriarhia însă şi la a sa Frăţie a Sfântului Mormânt care a stimulat descompunerea morală şi spirituală a acestei biserici încă din anii 1500. De când a fost instituită Frăţia Sfântului Mormânt pentru a garanta conducerea etnică a grecilor, nu a mai existat nici un patriarh al Ierusalimului care să fie canonizat ca sfânt. Cu toate acestea, Lumina se pogoară în Biserica Sfântului Mormânt în ziua hotărâtă, în ciuda aflării acolo a patriarhului.

Ultimul lucru care ar trebui menţionat este că Sfânta Lumină este o minune care este unică în Ortodoxie și reprezintă o mângâiere pentru toţi ortodocşii din lume. Noi, cei care suntem Ortodocşi, ne putem într-adevăr mândri spre mângâierea noastră, cu Lumina Sfîntă. Când Lumina coboară, ortodocşii se umplu de bucurie şi se veselesc, fie că sunt adevăraţi ortodocşi, fie că sunt aşa-zişi “ortodocşi” de soi ecumenist. În acelaşi timp, ereticii, jidovii, musulmanii, şi toate celelalte credinţe necredincioase sunt ruşinate de realitatea acestei minuni. Aceştia nu pot explica de ce Dumnezeu îngăduie să se petreacă această minune exclusiv în Sâmbăta Mare, după calendarul ortodox, bisericesc. Ei nu-şi pot explica sau  împăca această minune cu propria lor religie şi sunt astfel ruşinaţi.

traducere de pe http://www.trueorthodoxy.info

A se citi şi: Sfînta Lumină – o minunată mărturie a dragostei lui Dumnezeu faţă de om

 1. Stanca
  14 octombrie 2009 la 19:34

  Nu pot sa nu imi aduc aminte ca in BOR, multi ii confisca pe sfintii inchisorilor si ii iau drept dovada pentru sfintenia BOR. Poate ca ar trebui aprofundat acest subiect. Mi se pare ca nu intamplator exista piedici in calea cinstirii lor cum se cuvine de catre BOR.

 2. gil
  27 noiembrie 2009 la 19:07

  Articolul desi scur este foarte foarte foarte bun,problema este ca oamenii si o tin pe a lor si nu vor sa priceapa ca sant manipulati iar ei accepta cel putin prin faptul ca nu aprofundeaza,nu vor sa gandeasca.. ca sa poate avea o partasie cu cinstea,adevarul..sa mai spun de Hristos si de legile bisericii?Ce preot din Romania a spus ca nu e crestineasca nunta lu Monica columbeanu cu mosneagu,ca nu sant valabile divorturile fotbalistilor fara motive si multiplele lor casnicii?cine s a opus sa cunune actori cand canoanele nu dau voie pana nu se lasa de actorie…

 3. gil
  27 noiembrie 2009 la 19:13

  La fel cu acest articol este minunea cu mirul de la iasi din trupurile celor din inchisorile comuniste:cred si acelasi lucru il cred si prietenii mei ca minunea nu a fost pentru a arata sfintenia la gramada a unor oameni torturati dar fara sa vedem daca au credinta dreapta-hai la canonizari fratilor ca e dezlegare,ce conteaza ce au crezut sant crestini si gata ! Nu noi credem ca minunea a fost pentru a arata acceptarea luptei contra sistemului antihristic:cipuri,panica,crize…

 4. gil
  30 noiembrie 2009 la 13:38

  ma asteptam sa fie droaie de comentarii la acest subiect,la acest articol care ne invata sa analizam,sa cercetam,sa judecam,sa ne folosim creierul…dar iata frate Hristofor ca oamenii se sperie cand trebuie sa aiba discernamant caci au fost dresati sa faca ce li se spune de la guvern,de la presidinte,de la popa,fara sa analizeze daca ce li se spune este de la Dumnezeu sau nu!!Pai si scriptura spune clar ca si preotii rataciti in credinta fac minuni dar asta nu i mantuie!!(Sti articolul in care Cuv Averchie spune despre cei ce vor sa se scuze cu:nu in numele tau am scos draci..pentru ca nu preotul raucredincios scoate dracii,ci Dumnezeu din mila sa!Imi amintesc o minune cand un sfint ii spune la un credincios ca il va ajuta la operatia pe care o va face,omu face operatia ,ii iese bine si isi pune in gand sa multumeasca si la doctor dar vine sfintul si i spune:nu te duce doctorul nu are nici un merit,deci Dumnezeu a lucrat prin doctor total poate chiar contrar ideilor doctorului…TOATE BUNE,mai pune fotografii ale oamenilor innebuniti de acum,da da sant ff tari si alea cu preotii tuturor credintelor,da dar iarasi iti spun nu astepta rasplata de la oameni!!O sa ai rasplata de la oameni daca faci contra lui Hristos!!

 5. costy
  26 august 2010 la 0:29

  LUMINA SFANTA NU SE COBOARA DOAR SFINTENIEI LOCULUI DUPA CUM SE POATE VEDEA IN CELE SPUSE IN ACEST ARTICOL. ESTE O MARE EROARE SI INCERCARE DE A GASI VOI O ALTA EXPLICATIE. PAI CUM SA SE COBOARE SFANTA LUMINA LA CEI DIN BISERICA OFICIALA?!! asa vreti voi sa spuneti. PENTRU A OBSERVA CA SFANTA LUMINA SE COBOARA DATORITA ORTODOXIEI PATRIARHULUI, CI NU DOAR SFINTENIEI LOCULUI, TREBUIE VAZUTA URMATOAREA MARTURIE, PE CARE O STITI, DAR O TRECETI CU VEDEREA. SFANTA LUMINA SE APRINDE NUMAI LA ORTODOCSI. MINUNEA ANULUI 1326.

  In anul 1326 erau trei sultanate turcesti, unul in Damasc, unul in Egipt si unul in Babilon. Ce au zis turcii? Cand vin crestinii la Ierusalim sa serbeze Pastile sa nu le dam voie sa slujeasca, pana ce nu vor plati taxa de 9000 bani de aur, caci turcii nu cred in Hristos.

  Patriarhul ortodox Ioachim n-a avut de unde sa plateasca suma pentru ca crestinii ortodocsi erau putini in Ierusalim si doar 100 de preoti, caci erau religii altele, de tot felul. Dar sunt doua strazi de armeni in Ierusalim, mosieri, bogati mari, ei au zis: Platim noi taxa! Dar turcii i-au intrebat: „De ce iese Sfanta Lumina numai la ortodocsi si nu iese si la voi?” Armenii au zis: „Pentru ca ortodocsii numai ei slujesc la Mormantul lui Hristos si pe noi ne-au dat la o parte”. „Dar, daca veti sluji voi va veni Lumina?” Noi platim si taxa – au zis armenii – Lumina va veni la noi la armeni!

  Turcii au zis: „De nu iese lumina la voi o s-o patiti!” Noi ii scoatem pe ortodocsi din Mormant – si l-au luat pe Patriarhul Ioachim si l-au inchis in Manastirea Sf. Sava, din Ierusalim, cu toti preotii.

  A zis Patriarhul: Daca nu ne lasati sa facem, slujba la Mormantul lui Hristos, o sa facem la Biserica Sf. lacob, care este aproape de Mormant, iar turcii le-au dat voie ortodocsilor la aceasta. Dar, turcii au pus de paza peste ei doi turci, generali de armata, ca sa nu vina vreun crestin la Mormant. Crestinii au inceput a plange si au zis ca s-a suparat Dumnezeu pe ei si I-a indepartat de la Mormantul lui Hristos, dar patriarhul le-a zis: „Nu va temeti, ca are sa se faca minune mare.”

  Armenii ziceau, ca Lumina la ei o sa vina. Iar Patriarhul zicea, ca de va vrea Hristos sa iasa Lumina la ei n-avem noi ortodocsii ce face. Armenii au facut slujba si ziua si noapte-a, dar n-a mai venit Sfanta Lumina. Turcii le-au zis: De ce n-a venit Sfanta Lumina, ca ati platit taxa? In acelasi timp, ortodocsii faceau slujba tocmai a doua zi, pe cand rasarea soarele si cand a zis patriarhul: „Hristos a inviat!” un stalp de marmora din Biserica Sf. Iacob a crapat si a iesit Sfanta Lumina in varful Stalpului. Patriarhul a pus o scara si au luat Sfanta Lumina din varful stalpului si in acest fel Sfanta Lumina a iesit tot la ortodocsi. http://www.sfaturiortodoxe.ro/sfanta_lumina.htm
  DACA AR FI DUPA CUM SPUNETI VOI, CA SFANTA LUMINA SE COBOARA DATORITA SFINTENIEI LOCULUI, AR INSEMNA CA AR TREUBUI SA SE COBOARE SI LA CATOLICI, NU? ori voi nu-i considerati pe cei de pe stil nou si pe cei ce sunt in comuniune cu ei (bisericile oficiale) catolicizati. DECI MARE ATENTIE CE SPUNETI, SI SPUNETI TOTUL FARA OMISIUNI.Sper sa nu fiu cenzurat ca si data trecuta.

 6. Stanca
  18 ianuarie 2011 la 13:09

  Lumina Sfanta, in primul rand, se coboara la data hotarata dupa Pascalia Ortodoxa. Cand ,,Ortodoxia Mondiala” (cea oficiala) isi va desavarsi apostazia si va trece la pascalia gregoriana sau cea hotarata de UE, de noii lor stapani, sigur ca nu vor mai beneficia de Lumina Sfanta.

  Apoi, Lumina vine la ortodocsii care tin inca Traditia, si nu la cei cazuti in erezia ecumenistilor care se afla si ei, intamplator, de fata.

 7. stanislau
  8 martie 2017 la 21:12

  E simplu: fiind un singur Domn Iisus Hristos este si o singura Inviere si corespunzator, o singura Lumina.Ea nu se aptinde la ortodocsi ca avem noi dreptate ci, ca suntem in urma cu calendarul.Dar Sfantul Mormant mai apartine si altora.
  Un ecumenist-unionist.

 1. 30 ianuarie 2010 la 17:31
 2. 3 aprilie 2010 la 14:50
 3. 18 ianuarie 2011 la 12:50

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: