Prima pagină > Apusul, Atitudine, Gînduri, Ştiri > Ofertă orwelliană: Fă-o pe „Big Brother”

Ofertă orwelliană: Fă-o pe „Big Brother”

Cetăţenilor Marii Britanii li se propune să  se implice activ în păstrarea ordinii publice intrând în rolul “The Big Brother”.  În viitorul apropiat, oricare doritor ar putea avea control asupra câtorva camere de supraveghere, instalate pe străzi şi în locurile publice.

“Pe teritoriul ţării sînt instalate peste 4 milioane de camere de supraveghere, însă sub control continuu se află doar una la zece mii. Schema propusă permite o monitorizare nonstop a rezultatelor înregistrării prin Internet.” – explică Tony Morgan, unul dintre coordonatorii proiectului Internet Eyes.

Fiecare voluntar poate să se înregistreze gratuit pe site-ul Internet Eyes şi să-şi ia sub control până la 4 camere de supraveghere. Proiectul prezintă o derivată a jocului “online”, astfel că jucătorul acţionând corect, obţine un punctaj care se premiază. La identificarea activităţii suspecte, înfăptuirea unei crime sau a unui act de huliganism [doar acestea se consideră „activităţi suspecte” ?] participantului i se solicită pregătirea unei înregistrări statice şi trimiterea ei către posesorul camerei, însoţit de un comentariu scris.

Pentru fiecare mesaj confirmat privind o posibilă crimă, jucătorului vigilent i se acordă un punct. În cazul identificării unei crime reale jucătorului i se acordă 3 puncte. Supraveghetorul va pierde puncte dacă avertizările lui referitoare la încălcarea drepturilor se vor adeveri a fi false. Trei înştiinţări consecutive false duc la blocarea utilizatorului. La finele lunii, supraveghetorul cel mai atent şi cu punctajul cel mai mare va primi o recompensă de 1000 lire sterline.

Pe lângă materialele video, pe site va fi posibilă vizualizarea unei galerii speciale cu portretul criminalilor, precum şi rating-ul jucătorilor, la fel şi infomaţii referitoare la încălcările prevenite prin efortul utilizatorilor. După părerea organizatorilor, jocului i se vor afilia pensionarii, precum şi alte pături sociale  care nu au deficit de timp.

Trebuie de remarcat faptul că proiectul a fost apreciat foarte controversat de către opinia publică, a fost supus chiar unor critici dure din partea apărătorilor drepturilor civile. “Această idee monstruoasă într-un final va transforma societatea noastră într-un rai pentru spioni” – declară Charles Farrier, liderul grupului de activişti No CCTV.

Apărătorii de drepturi sînt îngrijoraţi de faptul că sistemul ar putea fi utilizat de către naţionalişti în scopul de propagandă a viziunilor politice ce le aparţin, de exemplu vor apăsa butonul de alarmă de fiecare dată când în cadru se va afla un om care are culoarea pielii neagră. Unii cetăţeni vor folosi această ocazie chiar pentru rezolvarea problemelor personale cu vecinii-duşmani.

Serviciul Internet Eyes va începe în regim de test din luna viitoare. Testarea sistemului va avea loc în oraşul Stratford-upon-Avon. La reţea vor fi conectate camerele instalate în centrele comerciale şi organizaţii de comerţ.

Din materialele site-ului TimesOnline

Comentariu Hristofor:

Vedem cum are loc crearea unui nou tipaj de „om”: omul Sistemului, recrutat din rîndurile spălaţilor pe creier şi a celor cu „simţ civic” bine dezvoltat. Simţul civic reprezintă, de fapt, instinctul de a proteja Sistemul de orice pericole care-i pun stabilitatea în pericol, de a te simţi trepăduş util în mecanismul Big Brother, care face abstracţie (adică aruncă la gunoi) de sentimentele, convingerile şi ideile oamenilor. Face abstracţie de OM, aşa cum l-a creat Dumnezeul cel în Treime slăvit.

Imaginaţi-vă: Fiind ortodox, vă opriţi lîngă o biserică şi vă închinaţi, însemnîndu-vă cu semnul Crucii. Peste cîteva secunde, sînteţi arestat şi anchetat penal pentru tentativă de subjugare a orînduielii seculare statale. Sînteţi condamnat la 3 ani privaţiune de libertate (cît sens are acest cuvînt în NOM ?), iar fostul dvs. coleg adventist care v-a „prins” în flagrant delict din studioul Big Brother este premiat cu 2 cipuri RFID pentru patriotism şi promovare reuşită a campaniei „Internet Eyes”.

A se citi şi:

  1. 10 noiembrie 2009 la 15:56

    la următoarea etapă aceşti spioni vor primi rolul de călău, adică vor putea biciui „infractorii”, evident primind puncte pentru asta 😀

  2. hooligan
    24 noiembrie 2009 la 19:41

    da…sa lasam cainii de turma sa faca pauza ,in timp ce oile se pazesc singure de ele insasi si se parasc intre ele pt o mana de lire .intre timp ciobanasii mondiali scot „branza” si „lana” cat mai multa vazandu-si de jocul lor de monopoly cu usile inkise si-si vad de treaba impunand cip-uri pt o automonitorizare inconstienta .

  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: