Prima pagină > Apusul, Atitudine, Cuvînt Bun, Gînduri, Istorie, Ortodoxie > „Acela care mai are ochi de văzut, acela poate să vadă cum stau lucrurile””

„Acela care mai are ochi de văzut, acela poate să vadă cum stau lucrurile””

Cuvânt al Sfântului Cuvios Ioan Iacob Hozevitul

către cei râvnitori cu adevărat pentru credinţa strămoşească

„Fraţilor şi surorilor întru Hristos,

Aceste rânduri le scriu numai pentru cei care nu s-au amăgit de covrigii roşii şi care se feresc de vântul înşelăciunii. Pentru ceilalţi, care au început să dănţuiască „hora crivăţului”, nu mai am nimic de scris. Cine a avut urechi de auzit, acela a căutat să audă strigătul meu, şi acela care mai are ochi de văzut, acela poate să vadă cum stau lucrurile. Eu am tunat şi am fulgerat către toţi (prin foile mele) ca să vă feriţi de bătaia vântului de miazănoapte.

Iar acum, când a început ploaia cu banii roşii, eu nu mai strig la nimeni. Cei statornici în credinţă îşi păzesc paşii de alunecare, iar cei slabi de fire şi dornici de mărire se poticnesc la vale. Mare este taina credinţei, dar puţini o păzesc astăzi neprihănită. Nu vă miraţi că îndrăznesc să zic vorba aceasta, că mulţi se botează însă Darul puţini îl păstrează. Când vedeţi că pe unii că aleargă singuri spre înşelăciune, atunci să cunoaşteţi că la unii ca aceştia pecetea Darului este ştearsă şi uşor se prăpăstuiesc. Atunci sfaturile nu se mai lipesc de ei şi făgăduinţele se calcă fără milă. Dar noi, fraţilor, să-i lăsăm pe aceştia în „sloboda” lor fericire, să urmăm calea strâmtă şi nu vom greşi.În curtea lui Caiafa de astăzi (adică în mreaja stăpânirii) să nu intrăm, căci slugile cele viclene ne ispitesc şi nu cumva să pătimim ca Sfântul Apostol Petru. Lăsaţi să se încălzească la loc slugile cele năimite, iar noi să urmăm pe Domnul ca şi Sfintele Mironosiţe. În calea noastră stau la pândă vameşii şi fariseii veacului acestuia, dar să nu vă fie frică. „Îndrăzniţi, zice Domnul, eu am biruit lumea”.

Am auzit că unii dintre cei râvnitori au avut ciocniri de cuvinte cu ceata noilor dregători. Nu vă tulburaţi, fraţii mei, căci abia a început ploaia „covrigilor”. Pe mulţi poate să-i „ude”, dacă nu vor fi cu pază, şi cele care se văd astăzi sunt mici faţă de cele ce urmează. Eu, unul, vă sfătuiesc pe voi, cei care urmaţi tradiţiile noastre strămoşeşti, să nu vă tulburaţi şi cu alţii să nu discutaţi. Biruinţa noastră nu se dobândeşte cu sfadă şi cu pleftureală, ci cu blândeţe şi cu dreaptă socoteală. Din sfadă nu iese decât tulburare şi duşmănie. Războiul nostru este nevăzut şi armele noastre trebuie să fie arme duhovniceşti, şi anume: sabia Duhului, care este Cuvântul lui Dumnezeu şi pavăza credinţei, cu care putem stinge toate săgeţile vicleanului cele aprinse, cum ne învaţă Sfântul Apostol Pavel. Pe cei slabi să-i întărim, iar pe cei vicleni (şi aici) să-i ocolim. Pe cei năimiţi şi pe cei urgisiţi să-i lăsăm în pace, căci sunt acum mărişori şi pot pricepe semnele vremii. Dacă nu se învaţă din păţaniile altora, atunci lăsaţi-i să guste singuri „covrigii” stăpânirii roşii. Aceşti covrigi sunt stropiţi cu sângele mucenicesc al fraţilor noştri credincioşi din ţară. Ei pătimesc acum ca robii la muncă silnică, iar din sudoarea şi sângele lor se plămădesc bacşişuri pentru propagandă. Tot ce iese azi din ţară (de după perdeaua roşie) este ca să farmece ochii şi să astupe urechile celor bicisnici şi neştiutori. Nu mai faceţi vorbă cu ei şi nici nu căutaţi să-i pârâţi ori să-i denunţaţi, ci mai vârtos s-ar cădea să-i plângem pe unii ca aceştia, căci nu ştiu sărmanii la care „domnii au slujit şi câtă pagubă vor dobândi”.

Înainte de a încheia rândurile acestea, vă amintesc de cuvântul Scripturii care zice: „Vrăjmaşii omului sunt casnicii lui”, şi iată anume pentru ce: „când fraţii noştri de o credinţă şi de un sânge se fac coadă de topor, adică unelte ale vrăjmaşului credinţei, atunci vătămarea noastră este negrăit de mare”. Zicea Sfântul Apostol Pavel: „Nu vă plecaţi grumazul sub jugul străin”. Să stăm bine, să stăm cu frică întru sfânta credinţă şi să arătăm „mila păcii” către toţi, cu Darul Domnului nostru Iisus Hristos. Amin.”

(fragment din cartea „Istoricul mănăstirii Slătioara”)

A se vedea şi aceste materiale importante:

 1. librariasotir
  26 noiembrie 2009 la 22:31

  Randurile au fost trimise vechilor calendaristi?

 2. 26 noiembrie 2009 la 22:34

  Randurile au fost „trimise” „ravnitorilor cu adevarat pentru credinta stramoseasca”.

 3. Mihaela Constantinescu
  27 noiembrie 2009 la 14:20

  Multumim Hristofor pentru aceste randuri minunate si pline de invatatura!Acest Sfant care s-a nevoit ani si ani in pustiul Hozevei pentru credinta adevarata si pentru Mantuitotul nostru, acest sfant cu care multi dintre credinciosii de astazi au avut marea bucurie sa fie contemporani, ne invata pe multi cum trebuie privita adevarata ravna pentru Domnul Nostru Iisus Hristos.Trebuie ca toti credinciosii sa ne invatam „sus sa avem inimile” pentru ca asa cum spunea Sfantul intr-una din poeziile sale pline de Duh :
  „Toata straduinta lumii
  Este spre a dovedi
  Ca: „Materia e totul,
  Duhul n-are unde fi”!”
  iar noi, cei care vrem sa pastram adevarata credinta neantinata trebuie sa ne luptam cu aceasta straduinta a lumii pentru a dovedi contrariul.Slava lui Dumnezeu pentru toate!

 4. 11 decembrie 2009 la 2:09

  //Războiul nostru este nevăzut şi armele noastre trebuie să fie arme duhovniceşti, şi anume: sabia Duhului, care este Cuvântul lui Dumnezeu//

  acest text trebuie ingrosat ca aici e chintesenta intregului mesaj.

 1. 17 decembrie 2009 la 13:59
 2. 5 aprilie 2010 la 18:51
 3. 24 mai 2010 la 0:16
 4. 24 mai 2010 la 0:21

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: