Prima pagină > Atitudine, Cuvînt Bun, Gînduri, Istorie, Ortodoxie > 25 decembrie: Sfîntul Spiridon, cîntarea deşartă, rîvna cea bună şi ruşinarea ereticilor

25 decembrie: Sfîntul Spiridon, cîntarea deşartă, rîvna cea bună şi ruşinarea ereticilor

Astăzi, 25 decembrie după calendarul papistăşesc-mamonic [notă: site-ul original nu funcționează] şi 12 decembrie după cel bisericesc, Biserica Ortodoxă îl prăznuieşte pe cinstitul Ierarh Spiridon al Trimitundei, marele făcător de minuni. În acest sens, ţin să aduc la lumină cîteva fragmente mai puţin cunoscute, dar de mare folos, din slăvita viaţă a acestui mare Părinte al Bisericii lui Hristos, sărbătorit în această zi atît de Biserica Biruitoare din Ceruri, cît şi de Biserica Luptătoare de pe acest pămînt:

 • A cînta cu mîndrie în Biserică este urît Domnului

În insula aceia era un sat care se numea Eritra, departe de mitropolia Constandiei, nu mai mult de treizeci de stadii. Acolo mergînd marele Spiridon pentru oarecare trebuinţă, a intrat în biserică şi a poruncit unui diacon din cei ce erau acolo, să facă o sfîntă rugăciune pe scurt, pentru că sfîntul se ostenise de calea cea îndelungată, mai ales că era vremea secerişului şi era arşiţă mare. Iar diaconul acela cu zăbavă făcea ceea ce i se poruncise şi cu dinadinsul lungea rugăciunea, citind şi cîntînd cu mîndrie şi mărindu-se în deşert cu glasul său.

Deci fericitul, uitîndu-se la el, deşi era bun cu firea, îl ocărî cu asprime, zicîndu-i: „Taci!”. Şi îndată i s-a legat limba, încît nu numai glasul, ci şi vorba şi-a pierdut şi sta mut ca unul fără limbă. Atunci li s-a făcut frică la toţi care erau acolo, apoi s-a auzit despre aceea în tot satul şi s-au adunat toţi să vadă acea minune, iar diaconul a căzut la picioarele sfîntului rugîndu-se în tăcere, ca să i se dezlege limba. Se mai rugară pentru dînsul şi acei prieteni ai lui şi rudenii, încît abia l-au îmblînzit, pentru că sfîntul era aspru cu cei mîndri şi măreţi în deşert. Deci l-a iertat şi, dezlegîndu-i limba, i-a dat şi graiul. Însă a lăsat oarecare semn al cercetării, nelimpezindu-i limba cu totul, pentru că l-a lăsat cu glas mic, zăbavnic la limbă şi poticnindu-se la vorbă, ca să nu se mai mîndrească cu glasul său, nici să se mai mărească în deşert cu vorba sa cea limpede.

 • Cît de importantă este păstrarea întocmai a învăţăturii şi rînduielii bisericeşti ?

Pentru acest sfînt şi mare părinte Spiridon, istoricii bisericeşti Nichifor şi Sozomen pomenesc şi aceasta: „El era foarte sîrguitor în păzirea rînduielii bisericeşti şi spre păstrarea neştirbită a dumnezeieştii Scripturi, neschimbînd nici un cuvînt din cele scrise în sfintele şi cele fără de prihană cărţi. Odată, s-a întîmplat un lucru ca acesta: S-a făcut în Cipru adunarea episcopilor din insula aceia, pentru unele trebuinţe bisericeşti, între care era şi Sfîntul Spiridon şi episcopul Trifilie, cel mai sus pomenit, care era iscusit în înţelepciunea cărţii – pentru că multă vreme în vîrsta tinereţilor sale a petrecut la Virit, învăţînd scriptura şi înţelepciunea; pentru aceasta l-au rugat părinţii ca să spună cuvînt de învăţătură în biserică poporului.

Învăţînd el poporul, s-a întîmplat în biserică, a aduce la mijloc cuvintele lui Hristos cele zise către slăbănog, care sînt scrise la Sfîntul Evanghelist Marcu, adică: Scoală-te şi-ţi ia patul tău. Iar Trifilie n-a zis pat, ci în loc de pat a zis culcuş, adică: „Scoală-te şi-ţi ia culcuşul tău”. Acestea auzind Sfîntul Spiridon, s-a sculat de la locul său, nesuferind să audă schimbarea cuvintelor lui Hristos şi a zis către Trifilie: „Au doară tu eşti mai bun decît cel ce a zis pat, de te ruşinezi de cuvintele Lui?” Acestea zicînd, a ieşit din biserică înaintea tuturor şi n-a făcut un rău cu acestea, deşi era prea simplu cu învăţătura; căci pe Trifilie, care se îngîmfa cu frumuseţea vorbirii sale, ruşinîndu-l puţin, l-a învăţat smerita înţelepciune şi blîndeţea.

 • Cum minunat rînduieşte Dumnezeu ca să fie ruşinaţi tot soiul de eretici

Se mai spune şi despre o altă minune a Sfîntului Spiridon. Mergînd Sfîntul Spiridon la Sfîntul Sinod cel dintîi, a toată lumea de la Niceea (adunat în anul 325) şi, rămînînd la o gazdă oarecare, pizmăreţii arieni au tăiat noaptea în taină capetele celor doi cai ai lui, pe care îi avea cu sine la drum. Făcîndu-se ziuă şi văzînd sluga lui răutatea ce se făcuse de eretici, a spus Sfîntului Spiridon. Iar el, nădăjduind spre Dumnezeu, a poruncit slugii ca să pună capetele tăiate la locul lor şi sluga, făcînd degrabă ceea ce i se poruncise, a lipit capul calului celui alb, din greşeală, la cel negru şi al celui negru la cel alb şi îndată au înviat caii şi au stat pe picioarele lor. Apoi a mers Sfîntul Spiridon cu dînşii pe drumul său. Poporul se mira văzînd un lucru ca acela, cum calul cel negru are cap alb şi calul cel alb are cap negru, de care minune ereticii s-au ruşinat.

Precizare: În unele icoane ale Sfîntului Spiridon, acesta este zugrăvit ţinînd în mîna dreaptă cărămida prin care s-a arătat minunea întîmplată la primul Sinod a Toată Lumea. Ţin să precizez că aceasta este o nepotrivire, întrucît în viaţa Sfîntului citim că acesta a ţinut cărămida în mîna sa cea stîngă, iar cu dreapta a binecuvîntat-o, înainte de a se lucra minunea.

 1. 25 decembrie 2009 la 19:20

  ce nas da ca sf. Sf. Spiridon sa stranga si capetele seci ale celor de la noi de aici din BOR, pe papa de la Roma au tavalit pe el de lau dat jos din picioare, semn ca este ERETICUL sec 21, asa cum spunea sf IUSTIN POPOVICI:,,trei mari caderi sant in istoria omenirii:caderea lui Adam,tradarea lui Iuda si imfailibilitatea Papei,,

 2. 25 decembrie 2009 la 19:21

  Acuma imi dau seama de necanonicitatea stilului nou in care ma aflu, de ceea ce se intampla in lumea aceasta,si sant pentru intoarcerea la ortodoxia adevarata , dar cu ierarhii de aici de la noi e cam greu

 3. Antonio
  25 decembrie 2009 la 23:24

  Ovidiu, unica solutie la problema ta, care defapt e si problema mea e BOSV! Insa ai grija sa nu cazi in „ratacire” la fel cum am cazut si eu; vor aparea tot felu’ de „guru” care’ti vor zice ca schimbarea calendarului a fost necesara, sau ca anatemele date impotriva lui nu sunt valide sau iti vor zice ca „biserica” (adica bor) e condusa de Hristos si nu poate cadea, sau sfinti de pe nou, sau argumentele mincinoase unor duhovnici contemporani s.a.m.d.

  Doamne ajuta!

 4. 26 decembrie 2009 la 13:29

  antonio de sf inchisorilor ai auzit?

 5. niculina
  26 decembrie 2009 la 13:36

  Parintele Iustin Parvu..,(SI IMPREUNA CU EL CRESTINII ORTODOCSI) sarbatoreste Nasterea Mantuitorului lumii, a Domnului Iisus Hristos, Fiul Lui Dumnezeu !

 6. Mihail
  26 decembrie 2009 la 18:29

  „antonio de sf inchisorilor ai auzit?”
  Ovidiu, ca sa fii corect asa cum vrei sa dai impresia, de ce nu le zici „mucenicii inchisorilor”? Dupa aceea mai gandeste-te tu un pic la statutul mucenicilor, si ai sa vezi ca lucrurile se schimba radical.
  Doamne ajuta!

 7. Mihail
  26 decembrie 2009 la 18:33

  Niculina, poti sa mai repeti odata: in ziua Sf Spiridon (zi care cade intotdeauna in post) altii sarbatoresc mincinos Nasterea Domnului (adica mananca de frupt)????

 8. Marius Popescu
  26 decembrie 2009 la 22:30

  Si ce propui Niculina sa ne izolam de biserica, sa ne rugam acasa? Eu iti dau dreptate in sensul ca trebuie sa ne rugam la D-zeu ca Sinodul sa propuna revenirea la vechiul calendar (si sa dea Anatema), dar pana atunci trebuie sa nu ne departam de Biserica, aici este Trupul Lui Hristos, locul unde rugaciunea are o putere deosebita. Sa nu ne impartim de-acum in 2 cete, acum cand trebuie sa fim puternici in fata ereticilor care incearca distrugerea traditiei si adeveratei credinte. Sa actionam cumva in acest sens, sa depunem memorii, sau nu stiu … alte idei?

  Doamne Ajuta

 9. Antonio
  26 decembrie 2009 la 23:32

  Marius, Sfintii Parinti zic sa ne despartim de cei care propovaduiesc erezii, rupand comuniunea cu ei.

  Ce zici tu acolo, a zis si Cuviosul Paisie Aghioritul despre ereticul de Athenagora. Sa asteptam… de 40 de ani circa lumea asteapta dar oficialii se mazgalesc din ce in ce mai mult cu erezia ereziilor, ecumenismul.

  Acelasi discurs insa poate sa’l faca si un romano-catolic. De ce sa se intoarca el la Ortodoxie? Mai bine ramane sub papa si se roaga pentru el. Si uite ca a trecut aproape un mileniu si papa nu da nici un semn de intoarcere la Ortodoxie. Dar sa ramanem sub „vicarul lui Hristos”, poate se va intoarce, cine stie…

  Sau un sectant; de ce sa se intoarca el la Ortodoxie? Mai bine sa se roage pentru pastorul lui, poate, poate, candva Dumnezeu ii va lumina mintea, si va intoarce toata „turma ratacita” la Adevar.

  In Romania, din fericire, exista Adevarata Ortodoxie. Insa nu e’n BOR, nici la Parintele Iustin Parvu, Amfilohie Branza, s.a.m.d.

  Cum zicea si Episcopul Averchie, contemporan cu Sfantul Mitropolit Filaret si Sfantul Ioan Maximovic:

  „Nu tot ceea ce poarta numele sfint si drag de Ortodoxie este si ortodox: exista si falsa ortodoxie de care trebuie sa ne temem si sa fugim ca si de foc. Adevarata Ortodoxie e numai aceea care nu accepta si care nu permite prin nimic, nici in invatatura, nici in practica, nici un fel de inovatie care contrazice Cuvintul lui Dumnezeu si hotaririle Bisericii Sobornicesti!”

  Adevarata Ortodoxie in Romania e Biserica Ortodoxa de Rasarit, care nu s’a manjit cu ecumenismul, serghianismul, nou-calendarismul si alte inovatii, condusa de IPS Mitropolit Vlasie.

  Acum sa nu intelegi ca ierarhii ortodocsi traditionali sunt „sfinti” sau imaculati; in nici un caz vazand ca sunt si ei oameni, supusi pacatelor. Insa e mare diferenta intre a pacatui omeneste si a SCHIMBA SFANTA TRADITIE (SCHIMBAREA CALENDARULUI), CALCAND CANOANELE IN PICIOARE SI AFIRMAND CA TOATE EREZIILE FAC PARTE DIN „UNA SFANTA SOBORNICEASCA SI APOSTOLEASCA BISERICA”! Si nu poti afirma ca sunt doar 2,3 ierarhi care au „idei indraznete! Tot BOR-ul se afla in schizma prin introducerea calendarului papistas si sub anatema. Sa nu mai vorbim de ecumenism (participarea in CMB deci acceptarea teoriei ramurilor, ereziei data anatemei de ROCOR in ’83 si in ’85 parca de mateiti, acordurile cu monofizitii, cu romano-catolicii, s.a.m.d.)

  Adevaratii Ortodocsi s’au despartit de „oficialii masoni” de mult timp. Dar in viitor va fi o noua ruptura in BOR cu siguranta. Si atunci vor simti si ei pe pielea lor ce au simtit „stilistii” timp de 65 de ani.

  Doamne ajuta!

 10. 26 decembrie 2009 la 23:54

  antonio dami si mie idul de messenger

 11. Antonio
  26 decembrie 2009 la 23:56

  Marius, uite ce mai zice Parintele Averchie:

  „Unii vor zice: „Ascultaţi, ce tot vorbiţi, despre ce prăbuşire a Bisericii este vorba, când noi avem legământul hotărât al lui Hristos Care spune: „Voi zidi Biserica Mea şi porţile iadului nu o vor birui” (Mt. 16,18). Foarte adevărat, cuvintele lui Hristos sunt fără îndoială de netăgăduit, însă nu se ştie de ce, uităm că prin aceste cuvinte Hristos nu arată hotarele Bisericii, pe care „porţile iadului nu o vor birui.” Nu se spune care anume Biserică va fi aceea: a Constantinopolului, Rusă, Sârbă, Bulgară, Biserica Rusă din diaspora, sau oricare alta. Se spune simplu – „Biserica”, adică, până la sfârşitul veacului şi cea de A Doua Venire a lui Hristos, adevărata Biserică nu va dispare de pe faţa pământului, ci va subzista. Biserica va rămâne Biserică cu toate înaltele ei legăminte, împuterniciri şi drepturi binecuvântate ce-i aparţin, chiar şi în cazul, când în ea va rămâne un singur episcop şi minimum de credincioşi. Iar restul se va clătina şi va cădea, va fi „biruit de porţile iadului”, chiar dacă va continua să se numească ”biserică”.

  Totusi imi este greu sa privesc actualul BOR ca Trupul lui Hristos. Trupul lui Hristos sfasiat si murdarit de inovatia calendaristica anatemizata, de erezia ecumenismului si ea anatemizata si alte inovatii.

  Buba marilor duhovnici din BOR este ca nu fac legatura intre ecumenism si introducerea noului calendar. Ecumenismul n’a inceput acu’ 10,20 de ani sau in 1960 cand au fost „ridicate” anatemele de P. C.polului di BC ci din 1920!

  Cu siguranta imi vei zice de lupta din interiorul „bisericii”; insa cum se mai poate numi „BISERICA”, adica Trupul lui Hristos, BOR care a adoptat inovatia calendaristica anatemizata? Inovatie draceasca la care s’au supus si „anti-ecumenistii infocati nou-calendaristi” ca Parintele Iustin, Aldea, Amfilohie, s.a.m.d.

  Dar Biserica lui Hristos, Adevarata Biserica, a supravietuit NU prin supunerea neconditionata episcopilor eretici CI PRIN MARTURISIREA DREPTEI CREDINTEI SI RUPEREA COMUNIUNII CU ACESTI INSELATI!

  Vezi Sfantul Maxim Marturisitorul sau Sfantul Marcu al Efesului! Au acceptat acesti Sfinti comuniunea cu ereticii „rugandu-se” pentru ei sau s’au despartit?

 12. 27 decembrie 2009 la 0:03

  chiar eu am auzit din gura par Iustin Parvu ca daca s-ar intoarce bor la calendarul patristic , ar fi pri,ul care ar trece

 13. Antonio
  27 decembrie 2009 la 0:26

  Ovidiu, idu’ este tonyu91

 14. Antonio
  27 decembrie 2009 la 0:36

  Tot Parintele Iustin zicea ca sa ne despartim de ecumenisti daca au acelasi potir. Dar observi ca deja „rugaciunea ecumenica” e tolerata si de anti-ecumenisti? Inainte limita era rugaciunea, acum e potirul… Cine stie ce limita se va impune dupa potir! Poate vor zice ca inca nu s’au unit in scris…

  Tot Parintele Iustin zice sa mentinem unitatea Bisericii. Insa nu inteleg cum poti mentine „unitatea” cu ecumenistii… daca te opui lor te caterisesc si te dau afara din manastire. Asa au facut si cu cei de la Esphigmenou!

  Asa au facut si cu „stilistii” care AU VRUT DOAR SA PASTREZE SFANTA TRADITIE! Dar nu poti avea „unitate” in minciuna…

  E vorba de o viitoare noua fractiune… antiecumenista dar nou-calendarista…

 15. razvan.m
  28 decembrie 2009 la 23:55

  Frate Hristofor,

  Deoarece cel putin unul dintre mesajele postate pe unul dintre blogurile ortodoxe (Saccsiv) in cursul lunii decembrie reprezinta o hula la adresa Duhului Sfant, consider ca pana nu mai fac studiu individual din Sfintele Scripturi si Sfanta Traditie nu mai am ce posta pe net legat de credinta ortodoxa.
  Rog pe fratia ta sa imi dea spam permanent pe blog si sa stearga toate mesajele pe care le-am postat incepand cu data de 1 decembrie a.c. (as fi mai multumit daca nu mi s-ar adresa intrebarila aceasta doleanta a mea. Consider ca asa este spre mai binele tuturor celorlalti useri care posteaza aici pe blog.
  Multumesc pentru intelegere.

  Doamne ajuta!
  Post binecuvantat.

 16. Mos Ioan
  1 ianuarie 2010 la 4:21

  La Multi Ani, Hristofor!

 17. 2 ianuarie 2010 la 2:05

  Multumesc, asemenea!

 1. 9 iunie 2010 la 14:57

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: