Prima pagină > Atitudine, Cuvînt Bun, Gînduri, Ortodoxie > Cu dragoste, un sfat deschis pentru fratele „saccsiv”

Cu dragoste, un sfat deschis pentru fratele „saccsiv”

Hristos a înviat, frate!

Întrucît ştiu că eşti prins cu multe griji (să te lumineze Dumnezeu ca acestea să-ţi fie spre mîntuire şi întărire!), nu te voi încărca cu multe. Vin cu un sfat, ca de la frate la frate ortodox, pe care îl cunosc de mai multă vreme, încă de cînd ţineai cu îndrăzneală blogul vechi. Vedem tulburarea provocată şi susţinută de unii în chip neortodox, de pe o parte şi de pe alta a baricadei. „Sursa” „tulburării” s-a retras demult în rugăciune şi cugetare aducătoare de folos, dar neto-ortodocşii continuă, asemenea unor sadici sau masochişti, să arunce cu noroi (doar-doar se va lipi vreo nouă mizerie de „inculpat”), să provoace, „smerit” şi „justificat” bineînţeles.

Fiecare creştin este responsabil, mai mult sau mai puţin, de cei din jurul său (pe care nu el şi-i alege, ci Domnul, spre învederarea credinţei creştinului). În cazul tău, responsabilitatea este mare. Ştiu că ştii acest lucru mai bine decît mine; dar îţi aduc aminte tocmai pentru că vreau ca sfatul pe care mă încumet să ţi-l dau să fie înţeles aşa cum este, fără pudrări sau răstălmăciri dorite de unii care vor război, întru diversiune. Frate, sînt momente cînd este de folos omului o pauză de cugetare, de cercetare. În acest sens, cred că ţi-ar fi de un real folos să iei o pauză, să ieşi din jocul acestor discuţii deşarte care golesc sufletul, nu-l zidesc. Să ieşi cu scopul cercetării mai profunde a problemei calendarului şi ecumenismului, în contextul general al situaţiei Bisericii lui Hristos în aceste vremuri de apostazie deschisă şi în contextul întregii istorii a Bisericii. Să cercetezi, să te sfătuieşti cu cei care consideri că ţin la adevărul credinţei şi nu la mintea sau prestigiul lumii acesteia. Oricine doreşte cu adevărat să fie fiu credincios al Bisericii lui Hristos, adică al Trupului lui Hristos care ne-a vorbit şi ne vorbeşte prin Sfinţii Săi Apostoli şi Părinţi, prin Sfînta Sa Predanie (Tradiţie) de Duhul insuflată – poate şi este chemat să fie. Nu există 2 adevăruri, aşa cum nu există canoane schimbabile şi canoane neschimbabile. Există minţi şi inimi sincere, însetate de Adevăr şi minţi şi inimi hître, însetate de comoditate psiho-sufletească, nu duhovnicească.

Nu cred că pauza se va dovedi una lungă, pentru că tulburările de acum nu sînt decît nişte picături în mare (ca să fim sinceri, apa nu se tulbură de la sine, tot aşa cum fierbinţeala adevărului nu o simt decît mincinoşii). Important este ca să fie una sinceră, întru Adevăr şi nepărere de sine. Înţelegerea lucrurilor vine atunci cînd inima este odihnită. (nu pretind ceva de la tine, conştientizînd că nu sînt deloc omul potrivit pentru asemenea discuţii; dar îndrăznesc pentru că îmi pasă)

Cînd spun de pauză, mă refer strict la gălăgia din ultimele 2 săptămîni, care este una la nivel duhovnicesc, de viaţă sau moarte a sufletului. Comentariile şi polemicele sînt, în cele mai multe cazuri, pierzătoare pentru cei care îşi pun nădejdea în ele sau le consideră ca făcînd parte din „sfînta datorie” a ortodoxului. Mărgăritarele credinţei nefalsificate continuă să strălucească, chiar şi în offline (şi anume acolo!).

Mulţi vor încerca să ne ciocnească, să ne învrăjbească. Unii deja au şi încercat, pe pagina ta. În zadar însă se trudesc diversioniştii, „sacsiv”-ii ţesuţi în minţile tulburi ale unor nefraţi de credinţă şi duh. Îl rog pe Dumnezeu să te întărească în Adevărul şi Dragostea sa nefăţarnică şi te rog să pui şi tu o rugăciune pentru mine, păcătosul, şi să mă ierţi dacă ţi-am greşit, cu voie sau fără de voie. Şi să nu uităm, frate, că o furtună autentică vine după o linişte părelnică. Tihnă inimii!

De la inimă la inimă,

Hristofor.

 1. oglindavremii
  13 aprilie 2010 la 9:17

  Nu te închina până nu ştii cine-i sfântul. (Proverbele Românilor, Iuliu A. Zanne)

  http://www.axa.info.ro

 2. razvan.m
  13 aprilie 2010 la 9:30

  “Nu analiza faptele oamenilor, nu judeca şi nu spune: „De ce e aşa, pentru ce e aceasta?“ Mai bine spune în sinea ta: „Dar ce treabă am eu cu ei? Nu eu trebuie să răspund pentru ei la Înfricoşătoarea Judecată a Lui Dumnezeu“. Îndepărtează-ţi fiecare gând de la judecarea faptelor oamenilor şi roagă-te cu sârguinţă Lui Dumnezeu, ca El singur să te ajute în acest lucru. Deoarece fără ajutorul Lui Dumnezeu, noi nu putem face nimic bun, după cum Domnul Însuşi ne spune: „Fără de Mine nu puteţi face nimic“. Păzeşte-te de neîncredere ca de foc, pentru că vrăjmaşul aşa îi prinde pe oameni în plasa lui şi se străduieşte să prezinte totul în
  chip denaturat: ce e alb în negru şi ce e negru în alb, aşa cum a procedat şi cu strămoşii Adam şi Eva în rai. A trăi înseamnă să nu fii mâhnit, să nu judeci pe nimeni, să nu superi pe nimeni şi cu toţii să fii respectuos. Pentru mireni (creştinii din lume), rădăcina tuturor relelor este iubirea de argint, iar pentru călugări – iubirea de sine.”

  Sfantul Ambrozie de la Optina

  Dupa cum a spus Sfantul Ambrozie e pacat sa judeci faptele oamenilor.
  Ca urmare ii cer iertare lui Saccsiv pentru acuzele pe care i le-am adus pe blogul lui personal, insa nicaieri nu spune Sfantul Ambrozie sa nu fie judecate fundamentele eronate ale unei credinte (care se bazeaza pe ideea masonica cum ca modificarea calendaristica de la 1923 nu afecteaza in nici un mod Sfanta Traditie, de unde si indaratnicia „activistilor neo-stilisti” de a crea o disputa exclusiv pe problema calendaristica) care se vrea „Ortodoxa”, dar care totusi accepta modificarea unei parti a Sfintei Traditii si prin aceasta nu este 100% Ortodoxa.

  Si tot ceea ce nu este 100% Ortodox este HETERODOX. In consecinta ii vad pe „fratii” stilului nou ca pe niste heterodocsi si le critic ca atare EREZIA/SCHISMA in care s-au afundat/se afunda, a se vedea in acest sens link-urile:

  https://hristofor.wordpress.com/2010/04/12/ce-nu-vor-sa-inteleaga-nou-stilistii-i/ ;
  https://hristofor.wordpress.com/2010/04/12/cu-dragoste-un-sfat-deschis-pentru-fratele-saccsiv/ .

  P.S. Ca sa ma asigur ca nu voi fi cenzurat cu aceasta postare, o voi trimite in acelasi timp si pe blogul „Popas Alternativ” .

 1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: