Prima pagină > Istorie, Ortodoxie > De ce s-a înşelat tînărul Iacov

De ce s-a înşelat tînărul Iacov

Biserica îl prăznuieşte pe 26 iunie (după calendarul ortodox) pe Cuviosul Iacov. Iată ce întîmplare de folos putem găsi în viaţa acestuia, descrisă în Mineiul lunii iunie:

Acest fericit Iacov, fiindcă a iubit pe Hristos, a urât lumea, şi a părăsit toată averea sa, fără a întrebuinţa ceva din aceasta.

Însă după acestea, prin lucrarea urâtorului de om, diavolul, atâta s-a mândrit, încât a îndrăznit şi zicea: „Cine altul ştie mai bine decât mine mântuirea mea?” Pentru aceasta a întrebuinţat multe şi mari nevoinţe, însă fără întrebare de cei socotitori, după cum învaţă dumnezeieştii părinţi. Ci cu însăşi voia şi bună plăcerea sa, pentru aceasta a şi fost înşelat de către diavolul, căci venind la dânsul un înger viclean, adică un demon, prefăcut în chip de înger al luminii, i-a zis:

„Curăţeşte-ţi chilia ta, şi să aprinzi candele şi făclii, şi să o afumi cu miruri şi tămâieri, bine împodobindu-te pe tine însuţi, pentru ca, plăcându-i nevoinţa ta, Hristos vine în noaptea aceasta pentru ca să-ţi dea multe daruri”.

Iar nepriceputul Iacov, prin mândrie fiind înşelat, a făcut toate acestea. Şi aşa a venit la el antihrist cu mărire şi nălucire multă, la miezul nopţii. Iar Iacov deschizând uşa chiliei sale s-a închinat lui; iar diavolul lovind pe Iacov în frunte, după dumnezeiască iconomie, n-a stat, ci s-a întors înapoi şi a fugit. A doua zi, dimineaţa, Iacov plângând a mers la un bătrân; iar bătrânul mai înainte de a auzi de la Iacov vreun cuvânt, a zis către el: „Fugi de aicea, căci ai fost batjocorit de satana”. Deci după ce Iacov a plâns de ajuns şi s-a sfărâmat cu inima, atunci bătrânul certându-l mult şi sfătuindu-l, l-a trimis la viaţa de obşte, iar el ascultând, a mers la obşte şi a slujit la bucătărie şapte ani, cu multă smerenie şi ascultare; după aceea a şezut singur în chilie alţi şapte ani, lucrând lucrul mâinilor cu măsură, şi păzind canonul dat cu multă scumpătate. Şi aşa învăţând calea lui Dumnezeu cea fără amăgire, cu multă desluşire, s-a făcut făcător de minuni prea ales; şi aşa şi-a săvârşit viaţa sa, mutându-se către Domnul.

Reclame
 1. Dorin
  26 iunie 2011 la 0:17

  pilduitoare viaţă… Slavă Domnului că l-a scăpat din batjocura necuratului!
  Să ne ferească Dumnezeu de asemenea ispită groaznică, pentru că uşor este a duce o viaţă cucernică după voia ta şi a cădea în înşelarea că Dumnezeu ar iubi modul cum îţi petreci viaţa!
  Învaţă-ne, Doamne, să ne petrecem viaţa asta pînă la moarte după Voia Ta şi nu a noastră!

 2. 27 iunie 2011 la 12:39

  Pedofiili au incepud deja sa iasa in strada!

  Pedofilii folosesc deja spaţiul virtual pentru a se organiza si militează pentru dreptul lor la … dragoste!

  In SUA au o organizaţie, NAMBLA (North American Man/Boy Love Association), care editează şi o revistă ce se poate comanda on-line.

  In Olanda există un post de radio on-line pentru boyloveri, “Your Boylove Pride Station”, dar şi o revistă lunară, OK Magazine.

  In Danemarca există, de asemenea, o asociaţie care militează pentru recunoaşterea lor ca “minoritate sexuală”.”Legea cunoaşte limite, dragostea – nu”, aşa sună sloganul campaniei.In Danemarca, discriminarea sau înjosirea unei persoane pentru orientarea ei sexuală este interzisă.

  Putini oameni stiu că Asociatia Americană de Psihiatrie (A.P.A.) a redefinit pedofilia. A.P.A. a modificat semnificativ criteriile pentru diagnosticarea pedofiliei, exact cum au făcut şi în cazul homosexualităţii.

  http://mihailandrei.wordpress.com/2011/06/26/pedofilie-nu-mai-este-o-dereglare/

  Cand ne confruntam cu o astfel de situatie, raspunsul trebuie sa fie pe masura.

  In orice caz, miza e mult mai mare, cu vadita intentie se sfideaza invataturile Bisericii, promovarea homosexualitatii si a pedofiliei e un act ostil, o declaratie de razboi adresata societatii.
  Nu cred ca putem spune “Doamne iarata-i ca nu stiu ce fac”, cel putin liderii poponauti stiu bine in ce se baga, cu rea intentie sfideaza.

  Cei ce sfideaza AUTORITATEA Bibliei, sustinand ca arsul in dos e o chestiune de orientare, de alegere sau din nastere, negresit, mai devreme sau mai tarziu vor plati pentru sfidare.

  „Să nu te culci cu bărbat, ca şi cu femeie; aceasta este spurcăciune”. (Leviticul 18,22 )

  Biblia este foarte clară cu privire la condamnarea comportamentului homosexual. Atât Vechiul, cât şi Noul Testament vorbesc la fel despre homosexualitate.

  „Asemenea şi bărbaţii lăsând rânduiala cea după fire a părţii femeieşti, s-au aprins în pofta lor unii pentru alţii, bărbaţi cu bărbaţi, săvârşind ruşinea şi luând cu ei răsplata cuvenită rătăcirii lor.” (Rom 1,27)

 3. crina
  15 iulie 2011 la 20:45

  Va rog sa postati acest anunt pentru a ajuta acesti tineri.

  Am cunoscut doi tineri din jud Constanta care m-au rugat sa le dau acest anunt : Apostol Ion 21 ani si Ilie Lavinia 20 ani,care sunt prieteni de citeva luni si vor sa se casatoreasca cit mai curind deoarece Lavinia este insarcinata in 7 luni jumatate, amindoi sint foarte,foarte saraci, traiesc si muncesc doar pentru a-si asigura mincarea de zi cu zi.Deci vor pe cineva care-i sa-i ajute sa se cunune si sa le boteze copilul si sa-i ajute cu ce este necesar pentru indeplinirea acestor indatoriri crestinesti caci nu au nici un fel de posibilitati sa-si rezolve singuri aceste probleme destul de costisitoare si in timp mai scurt.
  Daca este cineva care poate sa-i ajute crestineste,orice ajutor este binevenit (haine hrana sau bani,dar rugamintea mare este pentru nasi de cununie.
  Va las numarul de telefon unde poate fi gasita Lavinia 076 761 80 39
  Multumim din suflet pentru intelegere
  Dumnezeu sa va rasplateasca.

 4. Maria si Elena
  7 ianuarie 2012 la 19:20

  La multi ani!
  Craciun fericit.

 1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: