Prima pagină > Ortodoxie, Ştiri > Încă o treaptă spre lagărul electronic: buletine cu CIP din martie 2014

Încă o treaptă spre lagărul electronic: buletine cu CIP din martie 2014

Acum o lună, pe 2 octombrie 2013, guvernarea Leancă a aprobat o Hotărâre cu privire la buletinul de identitate electronic. Noul act de identitate va conţine date cu caracter personal în format tipărit şi electronic, stocate într-un cip încorporat, precum şi elemente de individualizare şi securitate, ce vor permite realizarea funcţiilor complexe în diverse sfere de aplicare, inclusiv prelucrarea şi stocarea datelor. Forma buletinului electronic va fi identic cu actul de identitate actual. În plus, acesta va conţine cipul integrat şi mijloacele semnăturii digitale.

Astfel, pentru cetăţenii Republicii Moldova buletinul de identitate electronic va deveni singura cartelă multifuncţională ce va asigura perfectarea actelor juridice în format electronic, accesarea informaţiei din sistemele şi resursele informaţionale.

Proiectul de hotărâre a fost elaborat de Ministerul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor şi este o aliniere la standardele şi criteriile europene de tehnologizare a societăţii. Primul buletin de identitate electronic va apărea începând cu 1 martie 2014.

Pentru o perioadă – nu se știe care – buletinul cu cip nu va fi obligatoriu, la fel ca și în cazul pașapoartelor biometrice cu cip, care timp de un an a fost opțional, după care a devenit obligatoriu. Jocul practicat de guvernarea antihristică privind ”neobligativitatea” acestor tipuri de documente sînt făcute exclusiv cu scopul neutralizării protestelor din partea creștinilor care nu-și doresc subjugarea electronică în țara lor.

Intenția de a electroniza total identitatea cetățenilor RM nu este nouă. Încă în decembrie 2011 se anunța oficial:

Începând cu 2012, vom avea buletine de identitate biometrice cu cip. Acestea vor avea mărimea unui card bancar şi o fişă de însoţire, de care vom avea nevoie doar la alegeri, pentru a putea fi aplicată ştampila de vot. Schimbarea se va produce chiar de pe 1 ianuarie, dacă noul proiect de modificare a legii, elaborat de Ministerul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor va fi avizat de Guvern şi votat de Parlament„Odată cu definitivarea registrului electronic al alegătolrilor va dispărea şi această fişă şi în acest buletin de tip nou va fi toată informaţia, inclusiv adresa. Mergem pe calea statelor din comunitatea europeană”, a spus directorul general al CRIS „Registru”, Sergiu Răilean.

Vin în confortul cetăţeanului, iar pe de altă parte, creăm condiţii pentru a eradica actele de corupţie”, a menţionat ministrul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, Pavel Filip.

Vedem că din anumite motive neoficiale, cipizarea buletinelor nu a avut loc atunci. Aceasta urmează să înceapă la nivel național peste 4 luni.

MATERIALE la TEMĂ:

  1. geta
    2 Noiembrie 2013 la 21:28

    Uniunea Europeasa spune ca sunt ilegale:
    http://www.bna.com/eu-collection-fingerprints-n17179878805/

  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: