Prima pagină > Istorie, Ortodoxie > UNDE și CUM a murit „mitropolitul” Nicodim Rotov, tatăl duhovnicesc al „patriarhului” Kiril

UNDE și CUM a murit „mitropolitul” Nicodim Rotov, tatăl duhovnicesc al „patriarhului” Kiril

Pagini 106 1

”Mitropolitul” Nicodim Rotov şi iezuitul Miguel Arranz

Metaniile ortodoxe și cele catolice folosite de „mitropolitul” Nicodim Rotov

Pagini 106 2

Slujba de pomenire a ereticului Nicodim Rotov la Vatican

Notă „Popas Alternativ”: 

Nicodim Rotov s-a născut în 1929 și a murit pe 5 septembrie 1978. În 1960, la „recomandarea” KGB-ului sovietic, a fost numit șef al Departamentului Relații Bisericești Externe al „Patriarhiei Moscovei” (PM), funcție în care s-a aflat pînă în 1972. A fost reprezentantul oficial al PM la „Consfătuirile panortodoxe” de la Rodos din 1961, 1963, 1964 și la cea din Chambesy din 1968 care au pregătit terenul pentru „Sinodul Panortodox”. Este cunoscut ca cel mai ecumenist „ierarh” al PM din secolul 20, o bună parte din biografia sa fiind jertfită pe altarul întîlnilor și conslujirilor ecumeniste cu Vaticanul – a 2-a casă a „mitropolitului” Nicodim Rotov. Ilustrativ este cazul cînd pe 14 decembrie 1970, în catedrala „Sfîntul Petru” din Vatican, Rotov i-a împărtășit pe „preoții” catolici – faptă vădit anti-canonică și eretică. Pe lîngă acestea, Rotov a susținut că „ateismul de tip comunist” nu este rău, întrucît „conține în sine principii morale care nu contravin normelor creștine”. Lucrarea ecumenistă intensă a lui Nicodim Rotov nu constituie o excepție, o particularitate personală a acestuia, ci reprezintă o urmare firească sau, altfel spus, faza a doua a serghianismului (relevant despre serghianism aici) – erezia pe baza căreia fost formată (de către Stalin în septembrie 1943) actuala „Patriarhie a Moscovei” – condusă în prezent de eresiarhul Kiril Gundeaiev. Înainte de și pe vremea cînd era arhiepiscop de Vîborg, actualul „patriarh” Kiril a fost ucenicul favorit al „mitropolitului” Nicodim, fiind tuns de către acesta în monahism în 1969.

Moartea subită a lui Nicodim Rotov a avut loc în contextul vizitei acestuia în fruntea delegației PM cu ocazia intronizării papei Ioan Paul I. 

„Mitropolitul” Nicodim Rotov cu actualul „patriarh al Moscovei” Kiril Gundeaiev

Imagine similară

(de la stînga la dreapta) Kiril Gundeaiev (actualul „patriarh” Kiril), Nicodim Rotov, Alexei Osipov

FRAGMENT din interviul cu iezuitul Miguel Arranz, martor ocular al morții lui Nicodim Rotov, prezent la întrevederea acestuia cu papa, ca interpret pentru limba rusă al papei. Interviul a fost acordat în 2006 periodicului italian 30 Giorni.

Reporter: Cine a fost prezent la întîlnire ?

Miguel Arranz: [Pe lîngă Papa Ioan Paul al 2-lea și Mitropolitul Nicodim] Cardinalul Willebrands şi cu mine.

Reporter: Spuneţi-ne cum a decurs …

Miguel Arranz: Intrînd Ioan Paul I a zîmbit imediat şi s-a apropiat de mitropolit. L-a întîmpinat cu multă cordialitate. Nicodim i-a transmis conducătorului Bisericii Romano-Catolice cele mai bune urări ale Patriarhului Pimen al Moscovei, ale Sinodului şi ale întregii Biserici Ortodoxe Ruse, dorind noului papă mulţi ani de pontificat. El a exprimat marea nădejde că relaţiile frăţeşti dintre cele două Biserici, începute atît de bine în timpul pontificatului lui Ioan al XXIII-lea şi continuate cu Paul al VI-lea, ar putea înainta către o înţelegere reciprocă tot mai profundă, către eforturi comune ale celor două Biserici de a încuraja pacea. Papa i-a mulţumit pentru întîmpinare şi urări şi l-a rugat pe mitropolit să-i transmită patriarhului Pimen speranţa sa pentru lucrarea fructuoasă spre binele Bisericii Ortodoxe Ruse. I-a spus că întotdeauna i-a urmărit cu mare interes lucrarea ecumenistă şi de asemenea şi-a exprimat dorinţa ca lucrarea să fie continuată. După aceste schimburi [de urări], ei s-au aşezat pentru o discuţie confidenţială.

Reporter: Conversaţia particulară a fost scurtă?

Miguel Arranz: A durat circa un sfert de oră.

Reporter: Ce i-a spus mitropolitul Nicodim papei Luciani?

Miguel Arranz: Acest lucru nu se poate menţiona, este secret. Dar cuvintele sale au venit dintr-un sentiment de încredere totală. Aşa cum cineva merge la tatăl său.

Reporter: Aşa cum l-aţi văzut cu Paul al VI-lea?

Miguel Arranz: Da. Îmi amintesc de asemenea că el a vorbit în şoaptă Papei Luciani; într-adevăr, în anumite momente, el a scăzut tonul încă mai mult, ca şi cum ar fi evitat urechile indiscrete. El a vrut ca nimeni să nu audă conversaţia.

Reporter: Şi apoi ce s-a întâmplat ?

Miguel Arranz: Cînd s-a încheiat conversaţia, arhimandritul Lev a fost invitat înăuntru. Nicodim i l-a prezentat papei. I-am spus sfîntului părinte că Lev studiază la Roma, la (Universitatea) Gregoriană, şi că vorbeşte limba italiană. Atunci papa, stînd în picioare, a început o conversaţie cu arhimandritul despre studiile sale. Nicodim stătea de asemenea în picioare în apropierea lui. La un anumit moment, cînd conversaţia cu Lev se apropia de sfârşit, Nicodim s-a aşezat fără a spune un cuvînt şi, stând jos, s-a înclinat înainte, într-un mod liniştit, elegant, ca şi cum s-ar înclina, o plecăciune adîncă … atît de mult, încît atunci am fost uimit; ştiind cît de mult ţinea la protocol, am socotit că era un gest de respect… El s-a prăbuşit la picioarele papei. Am încercat să-l ridicăm. Chiar papa s-a aplecat asupra lui încercînd să-l sprijine. În acel moment cumplit, Papa Luciani nu a înţeles imediat ce se întîmpla. I-am spus despre problemele cu inima, în timp ce arhimandritul Lev, alergînd la servieta cu medicamente, a încercat să-i facă o injecţie cu un stimulent cardiac, fără succes. Ochii lui Nicodim era încă puţin deschişi. Aşa că am murmurat sfîntului părinte: „Daţi-i iertarea de păcate…”. Papa a îngenuncheat şi, în latină, i-a dat iertarea de păcate. Medicul care a intrat la scurt timp după aceea nu a putut să facă nimic altceva decît să-l declare pe Nicodim mort.

Reporter: Şi ce a spus Luciani, ce a făcut după acest moment dramatic?

Miguel Arranz: A fost uluit … „Dumnezeul meu, Dumnezeul meu, pînă şi asta trebuia să mi se întîmple mie”, a repetat el, şi era atît de copleşit în acel moment încît atunci cînd a venit medicul, cu Nicodim întins pe podea, el aduna pastilele de nitroglicerină pe care le scăpasem pe jos în acea tulburare. Mi le-a pus în palmă … Am spus: „Sfinţia voastră, nu mai sînt de nici un folos acum …”.

[…]

Reporter: Trupul mitropolitului a fost mutat în aceeaşi dimineaţă în biserica parohiei Sant’Anna din Vatican, care a fost pusă temporar la dispoziţia Bisericii Ortodoxe Ruse …

Miguel Arranz: Da. Îmi amintesc că era o mare mulţime care se împingea să intre. Nicodim era foarte popular la Roma.

[…]

Reporter: Se ştie însă că Nicodim nu a vrut niciodată să fie tratat în spital, el a făcut aceasta doar înaintea vizitei sale la Roma, în Cehoslovacia, şi după tratament, starea lui s-a înrăutăţit …

Miguel Arranz: El avusese deja 5 infarcturi. Ceea ce l-a ucis în acea zi a fost cel de-al şaselea infarct.

Reporter: După atît de mulţi ani, ce impresii v-au rămas despre acea întrevedere? Ar fi putut marca cu adevărat calea către comuniunea deplină?

Miguel Arranz: Nicodim nu venise să-i dea sfat papei. El avea un simţ puternic al locului fiecărei persoane în Biserică. Nicodim a vorbit despre Biserică, ca întreg, cu mare intensitate … o nouă viziune, Papa Luciani nu a dat înapoi. Ba mai mult, [papa] a avut un gest de lipsă de frică şi în acelaşi timp de deschidere şi simplitate … că un papă admite că un necatolic l-ar putea învăţa ceva şi că el afirmă aşa ceva în acel moment, cu acea spontaneitate dezarmantă, chiar public: ,,Vă asigur că niciodată în viaţa mea nu am auzit astfel de lucruri minunate …”.

Reporter: Aceasta a spus în audienţa către clerul roman din 7 septembrie …

Miguel Arranz: Da. Şi a repetat că a fost cu adevărat impresionat: ,,Un ortodox – a spus el –, dar cît de mult iubea Biserica! Şi eu cred că el a suferit mult pentru Biserică, făcînd foarte mult pentru unitate”.

sursa: catacombeleortodoxiei.ro

  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: