Prima pagină > Istorie, Ortodoxie, Ştiri > Minunea de pe muntele Taborului

Minunea de pe muntele Taborului

Mărturia Maicii Ecaterina (Monica Fermo):

La fiecare sărbătoare praznicală avem bucurii foarte mari, oriunde le-am sărbători. Dar în Ţara Sfântă ele se înmiesc, aşa încât pluteşti ca purtat de un nor. Uneori nici nu ştii ce este cu tine, dacă eşti sau nu mai eşti pe pământ! Şi aceasta nu e valabil numai la mine, ci la toţi care au trecut prin Ţara Sfântă şi au avut bucuria să participe la sărbătorile acestea.

Pe lângă Sf. Lumină, una dintre marile revelaţii şi bucurii duhovniceşti ale sărbătorilor praznicale este Schimbarea la Faţă, care se petrece pe Muntele Taborului, în data de 6/19 august, după cum bine ştim, şi care descoperă o faţetă nevăzută a acestei sărbători pe care, desigur, într-un cerc de credincioşi, într-o biserică oarecare din lume, poate nu ai ocazia să o vezi, decât în cazul în care Dumnezeu ar vrea să ţi-o descopere în mod particular. Dar acolo, în văzul tuturor, al miilor de credincioşi sau necredincioşi care participă pe Muntele Sfânt al Taborului, în noaptea din 18 spre 19 august, în timpul Sf. Liturghii, coboară asupra Sfântului Munte un nor. Cei necredincioşi – cum i-am şi auzit pe mulţi din ei -, ar spune că este o manifestare meteorologică. Norul acesta este însă cu totul altceva decât norii aceia obişnuiţi, lăptoşi, pe care îi vedem coborând uneori dimineaţa peste munţii noştri. În primul rând, pentru că el are o formă de manifestare cu totul aparte. Începând de la ora la care se petrece în biserică privegherea, vezi, din vârful muntelui, dinspre Nazaret, pe cerul întunecat de noapte, la distanţă foarte mare, dintr-o dată, o bucată portocalie! Şi aceasta se tot mută şi vine exact perpendicular pe biserică şi stă până pe la douăsprezece-unu noaptea sub forma unei limbi portocalii, întunecate, la o distanţă destul de mare, de câţiva kilometri buni de Muntele Taborului. Şi cam pe când începe Liturghia, dar în mod special spre momentul Heruvicului, din orizont începe să se deplaseze acest nor, vine spre munte şi, când se apropie de noi, comportă diverse forme, diverse consistenţe, şi începe să se rupă din el câte o bucată, câte o fâşie, sau mai multe fâşii, mai multe mingi rotunde, lunguieţe, sub formă de îngeri, sub formă de păsări, şi să vină, pe deasupra turlei bisericii – biserica are în vârf, unde este turla, şi o terasă, fiind construită ca mai toate casele în zona orientală, cu terase în capătul clădirii -, unde lumea se urcă şi invocă Duhul lui Dumnezeu! Cuvintele sunt extraordinar de mici să exprimi ce simţi când bucăţile acelea ca de vată vin şi le atingi cu mâinile, le simţi pe chip… Ai vrea să te urci pe acea bucată şi să pleci, să nu te mai intereseze nimic!

Concomitent cu minunea aceasta, se răspândeşte în aer un miros extraordinar parcă de tămâie, dar nu este tămâie; parcă de răşinoase, dar nu este de răşinoase; e o combinaţie de conifere orientale, cu tămâie naturală, din răşina pomului. Bineînţeles, se găsesc şi aici cei care să pună la îndoială minunea, spunând că au făcut grecii vreo nouă şmecherie sau că e doar un proces meteorologic. Aici este însă o manifestare generală a bucuriei! Totul tresare de bucurie acolo, ceea ce nu se întâmplă nicicum în alte locuri, în alţi munţi, în cazul fenomenelor meteorologice.

Bineînţeles că după ce vii de pe Tabor, cu priveghere de toată noaptea, cu Liturghie, cu cântări făcute de greci, de arabi, de bulgari, de ruşi şi de români, care toţi cântă Schimbatu-Te-ai la Faţă, Hristoase, în munte, arătându-Le ucenicilor Tăi Faţa Ta, pe cât li se putea!…, nu mai poţi pune preţ de nimic lumesc, ci ai dori să trăieşti aşa veşnic! Şi în cazul acesta, ca şi în cazul Sf. Lumini, arătările acestea, formele acestea de mângâiere sunt tot pentru cei care cred, pentru că aşa cum spune în Scripturi, „am venit să dau celor ce au şi am venit să iau celor ce nu au”! Cum asta, că nu am înţeles niciodată acest cuvânt când eram în afara Bisericii! Păi bineînţeles că Domnul ia de la cei cărora li se pare că au puţină credinţă şi încep să comenteze şi să pună sub lupă existenţa lui Dumnezeu, prezenţa Sa şi manifestările Lui. Iar cei ce cu adevărat cred şi mărturisesc cu sinceritate Cred, Doamne, ajută necredinţei mele!, acelora li Se relevă bucuria cea mai mare! Într-adevăr, acolo, pe Tabor, îl înţelegi pe Sf. Ap. Petru când Îi spune Mântuitorului că nu-i mai trebuie să plece de acolo! Într-adevăr, nu mai vrei să pleci de acolo, de pe Tabor! Toate manifestările lumeşti, cât ar fi ele de mari, de intense, pălesc în faţa acestei manifestări, infim de mici în raport cu harul lui Dumnezeu! Vă daţi seama cum va fi atunci, în faţa Tronului Ceresc, când vom ajunge acolo…”

* Pe munte se află trei biserici, dintre care doar una este Ortodoxă (grecească). Din mărturiile martorilor, norul luminos se pogoară în fiecare an doar asupra Bisericii Ortodoxe, în timpul Sfintei Liturghii ce se săvîrşeşte pe data de 19 august, după calendarul bisericesc (aşa-numitul „stil vechi”). Mare este Dumnezeu!

  1. Petru
    5 septembrie 2008 la 8:47

    Exceptionala este descrierea acestei minuni! Multumim.

    „Din mărturiile martorilor, norul luminos se pogoară în fiecare an doar asupra Bisericii Ortodoxe, în timpul Sfintei Liturghii ce se săvîrşeşte pe data de 19 august (stil nou). Mare este Dumnezeu!”
    Cind scrieti cele de mai sus, vreti sa spuneti ca minunea se intampla in timpul acestei sarbatori a Schimbarii la Fata, conform calendarului Ortodox vechi, adica pe 6/19 August?

  2. 5 septembrie 2008 la 13:31
  3. 5 septembrie 2008 la 15:33

    Lui Petru:

    Acea afirmatie este doar o constatare a unui eveniment: minunea ortodoxa de pe muntele Taborului. Minunile ortodoxe se produc (cu binecuvantarea lui Dumnezeu) dupa masurariul de timp ortodox, care este calendarul ortodox, cel asa-numit „vechi”. In acest lucru nu este nimic de mirare. Si alte minuni ortodoxe (pentru ca pot fi si „minuni” false, dracesti) cunoscute se intampla dupa acelasi calendar.

    Doamne, ajuta!

  4. ideana
    6 august 2009 la 8:26

    Maica Ecaterina as vrea sa pasesc si eu pe urmele pasilor tai prin Tara Sfanta,as vrea sa traiesc si eu bucuria ta de acolo.Am fost si eu in pelerinaj si ,precum zici, ma simteam purtata de vant si simteam ca nu ating pamantul ci ca eu calc pe nori.Vreau sa cred ca aceste senzatii sunt mai mult decat sindromul Ierusalimului.Si tare mult mai vreaiu sa mai ajung macar odata acolo.

  5. 25 august 2009 la 12:28

    Am fost la Tabor anul acesta 18 august 2009. a fost extraordinar. a venit in jurul orei 3 dimineata un nor rosu din directia Nazaret apoi s a mutat in zare, in fata bisericii ortodoxe. apoi in timp ce preotii impartasau oamenii s a coborat un nor si a stat cam 25 minute si oamenii vroiau sa l atinga, si eu l am atins, im momentul in care il atingeai simteai ca nu ai greutate , mama a simtit miros de conifere amestecat cu tamaie. la plecarea norului, acesta s a ridicat catre curcea bisericii si s a ridicat la cer. a fost extraordinar, de parca l ai fi atins pe Dumnezeu. o experienta unica in viata, cea m ai minunata experienta din toata viata mea.
    Sidonia

  6. turist la Tabor
    22 septembrie 2009 la 9:29

    si eu am fost la Tabor pe 18/19 august 2009 si n-a aparut nici un nor, lumea a fost foarte dezamagita

  7. alt turist pe tabor
    26 octombrie 2010 la 20:18

    Eu nu am fost la Tabor niciodata si nu am vazut acest nor. Sunt foarte dezamagit

  8. Angela
    31 august 2011 la 18:56

    Sunt convinsa ca exista aceste minuni chiar daca nu am fost acolo. Multi au fost , au vazut si nu povestesc in van. Lumina Sfanta la Sfintele Pasti se vede si se poate atinge, a fost filmata, nu este un truc. In fiecare an vine sub alta forma, numai cine nu vrea , nu crede. Azi mi-a povestit o prietena care tocmai a fost pe muntele Tabor pe 18-19 august, de acest nor dumnezeesc care a coborat pana la nivelul oamenilor care stateau la slujba , luand diferite forme si transformandu-se continuu sub ochii celor prezenti. Ceea ce a miscat-o profund pe prietena mea au fost insa senzatiile nemaiintalnite pe care le-a simtit in palme si tot corpul la atingerea norului, si va asigur ca nu e vorba de halucinatii. Desi norul a coborat spre ora 3 dimineata si a stat cateva zeci de minute, unii nu l-au perceput. Nu inseamna insa ca nu a fost acolo, depinde de perceptia fiecaruia si de voia Domnului. Eu ma bucur pentru cei care au fost martori la aceasta minune si sper sa pot ajunge vreodata sa pasesc macar prin locurile unde a calcat si Domnul nostru .

  9. victoria
    18 septembrie 2011 la 13:15

    MULTUMIM CELUI CARE NE-A DESCRIS MINUNEA !EXTRAORDINAR NUMAI ASCULTIND SI CITIND MINUNILE TE INPRESIONEAZA PINA LA LACRIMI,DAR SA LE SI TRAIESTI !? AJUTA –
    NE DOAMNE SI NOUA SA AJUNGEM ACOLO!
    FRUMOASE SINT LUCRURILE SFINTE!

  10. deea
    29 iulie 2012 la 18:18

    si eu am reusit sa ajung acolo. intradevar te infioara cand vezi cum apare deodata noaptea in timpul slujbei un nor imens si alb pe cerul negru si care se indreapta spre biserica ortodoxa de pe munte, dupa ce ajunge in dreptul bisericii se lasa in jos peste credinciosi pentru ca acestia sal poata atinge.atunci cund norul trece printre miinile fiecaruia simti un miros puternic dar placut de mir.asta a fost in 2011 dar sper sa mai ajung si anul acesta pe acele meleaguri sfinte

  11. mari
    29 august 2013 la 12:28

    am fost acum 18/19. august 2013 pe muntele Tabor, este minune cu adevarat am vazut si simtit norul printre oameni, cu adevarat minune, se cutremura tot corpul cand vezi asa ceva , am atins norul cu mana, inatr-un interval de 2 ore , dar dupa ce Patriarhul Ieruisalemului a dat binecuvantarea, dupa ora 4 dimineata, nu pot explica in cuvinte , sa prinzi norul cu mana minune Dumnezeiasca

  1. 19 august 2008 la 16:48

Lasă un comentariu