Prima pagină > Apusul, Ştiri > Braingate – „omul” FIAREI: un implant în creier pentru aplicarea gîndurilor

Braingate – „omul” FIAREI: un implant în creier pentru aplicarea gîndurilor

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Brown, Rhode Island , SUA, au trecut la etapa a doua de experimentări clinice a tehnologiei care permite persoanelor paralizate să gestioneze cu tehnica şi computatorul doar cu gîndul. La etapa actuală, tehnologia BrainGate (trimiteri spre creier) utilizează un mecanism special, care se implantează în creierul uman şi se conectează la un computator exterior prin fire.

Studiul asupra tehnologiei BrainGate este condus de oameni de ştiinţă din diferite domenii – specialişti din neurobiologie, mecanică şi specialişti în domeniul computerului. În versiunea actuală, pentru emiterea comenzii din creier, savanţii implantează o setcă din electrozi în zona scoarţei creierului, care reacţionează la funcţiile locomotorii. Electrozii sînt conectaţi în partea de sus a craniului. Trecute prin aceşti electrozi, comenzile ajung într-un computator special, care transformă gîndurile în acţiuni. De exemplu, prototipul din imagine poate gestiona cursorul pe ecran, poate mişca proteza de la picior sau să direcţioneze mişcarea scaunului electric cu rotile.

Însăşi oamenii care sînt în proces de lucru la acest experiment recunosc faptul că studiul lor are multe neajunsuri. În special, utilizarea firelor poate duce la infecţii serioase, întrucît acele fire trec sub pielea capului, apoi prin craniu şi sub pelicula de protecţie a creierului. Pe viitor se planifică a se crea un implant totalmente autonom, cu surse de alimentare proprii, iar comenzile vor fi efectuate printr-un dispozitiv radio. Lipsa firelor va contribui la reducerea gradului de risc a infecţiei după montarea implantului.

Cercetătorii au distins încă o sferă interesantă de utilizare a tehnologiei lor. Din anumite surse, terminaţiile nervoase la oamenii paralizaţi îşi mai păstrează funcţiile. Problema constă în aceea că semnalele de la creier nu ajung la aceste terminaţii. Autorii tehnologiei BrainGate speră să creeze un instrument de transmitere a comenzilor locomotorii prin implanturi suplimentare, care să aibă legătura cu terminaţiile nervoase neafectate, ce controlează picioarele paralizate. Utilizarea acestui instrument poate readuce controlul creierului asupra terminaţiilor paralizate, astfel ocolind părţile afectate ale sistemului nervos.

Oamenii de ştiinţă doresc să experimenteze tehnologia pe oameni. În statul american Rhode Island, unde se află Universitatea Brown, este un spital mare de militari. În acest spital se tratează mulţi veterani ai conflictelor de război. Tehnologia BrainGate poate să le ofere acestor pacienţi modalitatea de gestionare intuitivă a protezelor picioarelor şi a scaunelor cu rotile.

La moment, tehnologia BrainGate are în vizor doar utilizarea în scopuri medicale. Totuşi, daca ar fi totalmente fără riscuri, e posibil că oamenii îşi vor monta un asemenea implant binevol. Imaginaţi-vă că doar conectînd implantul la nervul ce reglementează simţul văzului, poţi transfera un film video direct în creier, fără nici un fel de ecran. La fel, s-ar mai putea prin intermediul semnalelor gîndului să deschizi uşa, să conectezi lumina.

Suplimentar despre tehnologia BrainGate pentru gestionarea tehnicii prin trimiterea directă a comenzii de la creierul uman cu ajutorul implantului montat în craniu – aflaţi pe site-ul oficial.

  1. Adrian P
    14 iulie 2009 la 17:38

  2. buer
    15 iulie 2009 la 14:43

    oameni ca tine s-au opus,mai demult, curentului electric, spunand ca e o inventie spurcata a satanei. pravoslavnicii au oroare de tot ce inseamna progres.

  3. 16 iulie 2009 la 0:09

    buer, cît eşti de original. Ai vreo referinţă istorică documentată că „oameni ca mine s-au opus, mai demult, curentului electric” ?

    Ai dreptate, ortodocşii consideră nebunie ceea ce voi, fii lumii, consideraţi progres. Fiecare cu dumnezeul său.

  4. Klezmer Popescu
    16 iulie 2009 la 0:52

    Sa speram ca dupa ce se vor aplica aceste implanturi la toate populatia globului, va fi in sfarsit pace in lume.

  5. 18 iulie 2009 la 23:17

    Unii, pe langa ca nu pricep ce vremuri traiesc, nici nu-si manifesta dorinta de a afla adevarurile acestei lumi. Ignoranta, idiotenie si mandrie desarta!

  6. 20 iulie 2009 la 16:10

    pe postul „science discovery”au fost date o serie de documentare”next world” despre o”minunata” societate viitoare de cyborgi(4 ore:))..in care daca mai traiesc useri atei gen”buer”, „klezmer” se vor simtii ca pestele in apa(fiarta)..saracii:O.

  7. Svetlana
    22 iulie 2009 la 19:44

    Auzi buere, chiar nu esti original deloc, asta numesti tu progres?, numai ca fii atent acesta va fi ultimul, de facto este regres cel mai progresat, dupa cite se vede ai o lipsa totala de analiza duhovniceasca, nici macar embrion de crestin otodox nu te numesti, vezi ca mirosi a fiu al gheenei, trezestete pina nu-i tirziu.

  8. eufrosin
    25 iulie 2009 la 15:38

    Ca de-obicei, cand presa anunta ca ceva este „posibil”, dar intr-un stadiu incipient, realitatea este ..putin diferita.
    Scanarea si citirea gandurilor se face demult, cu ajutorul unor receptoare ultra-sofisticate, de la mare distanta.
    Creierul emite constant un camp electromagnetic, care poate fi receptionat si decodat, cu ajutorul programelor specializate, incat pe monitorul computerului, sa apara exact ceea ce gandeste omul, in timp real.
    Agenturile practica demult chestia asta, pentru a fura ideile unor inventatori direct de la sursa, a verifica loialitatea comandantilor militari si-a altora aflati in pozitii cheie, dar ce-i mai rau, pentru a „intra” in mintea dizidentilor, violandu-le orice urma de intimitate, in acest fel. Mizeria asta e de regula cuplata cu tortura cu microunde, aplicata de la distanta incomozilor, lucru pentru care serviciile sponsorizeaza bandele civile infractionale.

    Nu e nevoie de cipuri, ci doar de o dracovenie care incape intr-o servieta, sa nu mai spun ca aceleasi lucruri sunt replicabile prin satelitii de spionaj la care toate tarile NATO au acces.
    Cam asta-i secretul cel mare al democratiilor vestice:
    Pot omora si chinui oameni in mod complet nedetectabil si ii pot „programa” pentru a comite fapte reprobabile, fara ca acestia sa isi dea seama de asta.

    Oameni care se afla sub tortura psihotronica, se plang de tendinta de a face anumite lucruri care nu sunt in caracterul lor, in pofida vointei proprii.
    Mijloacele crude de-acum 50 de ani, implicau tortura „hands-on”, pentru a rupe psihicul omului, ca apoi sa poata fi manipulat dupa placere.
    Tehnologia incredibila din ziua de azi, confera tortionarilor puteri sporite, fara a trebui sa vada macar sangele omului, ci parand ca joaca un joc video interactiv.

    In pofida puterii aparente de care dispun aceste arme, ele nu pot afecta constiinta si intimitatea omului, fara ca un pret foarte mare sa fie platit de catre operatorii lor.

    Americanii ii spun acestei legi „What goes around, comes around”
    iar noi Romanii: „Ce tie nu-ti place…”

    Cine vrea sa intre putin in detalii tehnice o poate face aici – existenta armelor psihotronice nu mai e un mister:

    http://www.carlisle.army.mil/usawc/Parameters/98Spring/thomas.htm

  9. 25 iulie 2009 la 17:39

    „buer” e ateu cu acte(blog), militant, asa ca putine sanse sa se trezeasca, e fan”new technology”, si din astia cu gandire primitiva, atee sunt multi din pacate.

  1. 14 iulie 2009 la 19:20

Lasă un comentariu