Prima pagină > Apusul, Atitudine, Video, Ştiri > Primul oraş în care totul va fi supravegheat – New Songdo City

Primul oraş în care totul va fi supravegheat – New Songdo City

Tehnologiile de supraveghere s-au dezvoltat într-atât încât se vorbeşte deja despre oraşe supertehnologizate, în care controlul este total. Ele sunt numite U-city (Ubiquitous City). În Occident, cei mai mici paşi de implementare a unor tehnologii de supraveghere au născut puternice proteste; un întreg oraş construit în acest mod ar fi fost total respins.

Şi totuşi el este deja în construcţie în Coreea de Sud. Numit New Songdo City, el este situat pe o insulă artificială, la mică distanţă de Seul şi aproape de zonele industriale din Coreea de Nord. Include zone de afaceri în care se vor afla sediile unor mega corporaţii, dar şi zone rezidenţiale pentru angajaţii acestora.

„Coreea a mai atras o dată atenţia lumii atunci când a lansat telefonia mobilă. Acum trebuie să ne pregătim pentru următorul pas: RFID şi U-city”, a spus domnul An, director în cadrul Autorităţii Zonei Libere Incheon, agenţia guvernamentală care coordonează construirea oraşului.

În materialele publicitare şi pe siteul acestui „oraş al viitorului”, arhitecţii lui susţin că „oamenii care vor locui aici vor experimenta o calitate a vieţii fără precedent.”

John Kim, şeful proiectului de construcţie al noului oraş şi fost senior designer pentru Yahoo a declarat că „infrastructura informaţională a oraşului va fi un banc de test gigantic pentru noiile tehnologii informatice, iar oraşul în sine va fi un exemplu pentru stilul digital de viaţă”, pe care el îl numeşte U-life. „U-life va deveni stilul de viaţă al tuturor”, susţine Kim. „Va începe cu un smart-card. O cheie unică sub forma unei cartele cu care puteţi să vă încuiaţi casa, maşina, biroul, puteţi cumpăra tichete pentru metrou sau plăti parcarea, puteţi vedea un film sau închiria o bibicletă şamd.”

New Songdo va fi primul oraş echipat în întregime cu web 3.0, numit şi „internetul obiectelor”. Conceptul de informatică omniprezentă (Ubiquitous Computing, de unde şi termenul de Ubiquitous City – U-city) pe care se bazează web 3.0 prevede ca atât oamenii, cât şi toate lucrurile din jurul lor să aibe un corespondent virtual. Acest lucru face posibilă supravegherea lor totală.

„Această tehnologie s-a născut în mare parte în laboratoarele din Statele Unite”, spune  M. Townsend, consultant în cadrul unui proiect de transformare a capitalei Coreei într-un U-city. „Dar în Coreea ne aşteptam la mai puţin obstacole sociale şi legislative pentru implementarea ei. Cultura coreană ţine mai puţin la intimitate.”

B. J. Fogg, director al laboratorului tehnologic din cadrul Universităţii Stanford, vede construirea acestui oraş ca fiind o etapă de pre-testare a unei idei care în Occident ar fi avut mulţi oponenţi. „New Songdo City sună ca un imens test pentru a vedea cum reacţionează oamenii la astfel de tehnologii şi cum le folosesc. Este mai degrabă o oportunitate de a studia pe scară largă utilizarea tehnologiei RFID, care în Occident nu este deloc bine văzută. După mine, este un experiment pe scară largă, mai uşor de realizat în Coreea decât în SUA sau în Europa.”

  1. Ion
    26 ianuarie 2009 la 21:48

    As vrea sa vad un U-sity, dar n-as vrea sa locuiesc in asa loc.

  2. 27 ianuarie 2009 la 13:02

    Ma sperie ideea. Prefer casuta mea cu grajd si cu livada in spate.

  3. 27 ianuarie 2009 la 14:40

    nu as vrea sa vad un astfel de oras si nici sa locuiesc.
    Ma „bucur” insa ca „teoria conspiratiei” se dovedeste a fi un adevar si nu minciuna.
    Sunt convins ca vom trai scenariile filmelor sf… care pareau prea futurologice, prea extravagante, prea ireale.
    Irealul devine real.
    Omul – biorobotel!

  4. 27 ianuarie 2009 la 18:16

    mai mult ca sigur ca o sa-l vedem, totul e sa nu ma oblige sa locuiesc in el, caci sigur o sa iau calea muntilor si a cavernelor. Locuitorii orasului vor suferi de o fericire virtuala ;).

  5. 28 ianuarie 2009 la 1:00

    satanistii astia fac tot posibilul sa apropie”razboiul zilei cele mari”care cred ei ca il pot castiga…

  6. zahdiva1
    28 ianuarie 2009 la 15:01

    o sa vedem pe pielea noastra o parte a acelui oras, acum ca se urmaresc toate convorbirile, sms-urile si traficul pe internet :-<
    http://zahdiva1.wordpress.com/

  7. 28 ianuarie 2009 la 21:09

    E normal ca toti cei care ati raspuns acestui articol sa fiti speriati de idee si sa spuneti ca n-o sa locuiti niciodata intr-un asemenea oras, insa ganditi-va ca fiecare mare pas in fata facut de lume, de civilizatie a fost provit cu scepticism.

  8. Alx
    13 februarie 2009 la 15:16

    Nu este prima spaima a omenirii care se adevereste, sa nu uitam ca putem fi monitorizati prin telefonul mobil de care suntem atat de dependenti (convorbiri si locatie). Un mare argument pentru asta este faptul ca iti poti monitoriza copiii s.a.m.d. Si ar mai fi si alte lucruri care sunau infiorator la inceput si acum sunt perfect acceptate, intrebarea este va simtiti mai in siguranta?, mai frumosi, mai sanatosi? Eu nu si incep sa ma panichez de ideea ca nimeni nu propune nimic, nu vad unde pot protesta impotriva acestor metode de sclavie treptata, vad doar reclame si bizar in ultima perioada doar stiri si filme despre diverse conspiratii parca menite sa ne sature de astfel de idei si sa spunem toti: „dar mai lasati-ma domnule cu toate tampeniile astea”. Da exista planuri marete pentru populatia lumii, problema este cum protestam cum le putem combate, mai le putem combate sau deja suntem prinsi?

  9. 13 februarie 2009 la 15:46

    Alx,

    Buna remarca. Insa nu trebuie sa ne amagim, sperand la miscari de masa impotriva inrobirii tehnologice. Asa ceva nu exista si nu va exista, pentru ca oamenii vremurilor de astazi sint prea bine spalati pe creier pt a putea intelege ce se intampla (daramite sa poata lua o atitudine). Propaganda stapanilor „descoperirilor tehnologice” este foarte eficienta si amorteste orice ganduri sceptice. Ramane doar in picioare (ca intotdeauna) ATITUDINEA PERSONALA. Sa nu asteptam gloate revolutionare. Omul singur, daca intelege actiunea pierzatoare a tehnologiilor, sa incerce (atat cat poate) sa se lepede de ele, sa le scoata din viata sa. Eu si constiinta mea. Asta-i.

  10. nick
    13 februarie 2009 la 19:42

    nu va speriati.se poate si mai rau deatit.Mintea unor oameni e diabolica.

  1. 27 ianuarie 2009 la 15:19
  2. 27 ianuarie 2009 la 17:07
  3. 6 februarie 2009 la 1:57

Lasă un comentariu