Prima pagină > Atitudine, Cuvînt Bun, Ortodoxie > De ce și-a tăiat acest tînăr limba sa ? 

De ce și-a tăiat acest tînăr limba sa ? 

Fraților creștini dreptmăritori, în ziua de ieri (15/28 ianuarie) Biserica lui Hristos l-a prăznuit pe Cuviosul Părintele nostru Pavel Tebeul, cel pe care s-a învrednicit a-l vedea Sfîntul Antonie cel Mare, a cărui prăznuire Biserica o va săvîrși mîine (17/30 ianuarie). Viața mult folositoare a acestui sfînt o puteți citi aici: http://paginiortodoxe.tripod.com/vsian/01-15-cv_pavel_tebeul.html

Iar luării noastre aminte socotesc de cuviință a scoate la lumină un fragment din viața sfîntului, în care se grăiește despre cazul unui tînăr ortodox care a suferit prigoană în sec. III. Inima mi s-a cutremurat și întărit atunci cînd a înțeles cît de viclean este dracul curviei și, totodată, cît de slab este acesta atunci cînd avem credință adevărată în Hristos Mîntuitorul nostru:

Iar Sfîntul Pavel a început a-i spune [sfîntului Antonie cel Mare, care venise la el]: „Eu m-am născut în Tebaida şi am avut o soră, pe care părinţii, fiind încă vii, au însoţit-o cu bărbat; iar pe mine m-au învăţat carte elinească şi latinească, precum şi dreapta credinţă, singuri ei fiind drept-credincioşi. Dar sfîrşindu-şi nevrednica viaţă, ne-au împărţit averea, care era foarte multă; iar după moartea lor, bărbatul sorei mele, fiind lacom, a poftit şi partea mea, şi gîndea să mă dea ca pe un creştin la păgînul voievod spre chinuire, ca astfel prăpădindu-mă din acestă viaţă, să-mi ia moştenirea. Atunci erau împăraţii Deciu (249-251) şi Valerian (253-259), care chinuiau pe toţi cei ce mărturiseau pe Hristos, şi era frică mare prin toată Tebaida, de vreme ce erau cumplite chinuri.

În acea vreme a fost prins de păgîni un tînăr creştin, pe care l-au chinuit mult; dar după ce n-au putut să-l întoarcă de la credinţa lui Hristos, mai pe urmă l-au pus într-o grădină mult înflorită şi frumos mirositoare, întinzîndu-l pe un pat frumos, cu faţa în sus; apoi i-au legat mîinile şi picioarele cu frînghii moi şi ducîndu-se toţi, au trimis la dînsul o fecioară tînără, ca să-l poată înşela spre amestecarea necurată; iar necurata fecioară cuprinzîndu-l şi sărutîndu-l, ba încă lucrul cel mai de ruşine, ce mi-e greu a-l spune, căutînd părţile cele ascunse ale trupului său, îl îndemna spre păcatul cel necurat; dar ce a făcut viteazul pătimitor, care suferise atîtea chinuri?

Văzîndu-se amăgit de patimă şi simţînd tulburarea trupului întru sine, a strîns tare cu dinţii limba sa, a tăiat-o şi a aruncat-o în obrazul desfrînatei şi îndată cu durerea cea mare a potolit patima; iar cu sîngele a umplut obrazul şi hainele acestei femei şi astfel, cu darul lui Hristos, a biruit amăgirea.

Iară noi ce facem (eu cel dintîi) ca să biruim patima desfrînării cea pierzătoare?

  1. Nikolai
    27 martie 2013 la 0:22

    Hristofor, eu cred ca ai facut bine stergandu-i de la blogroll pe pseudoconservatorii luptatori mincinosi impotriva ecumenismului saccsiv si apologeticum. Asemenea „luptatori” joaca un rol crucial de important ierarhiei apostate de care apartin. Ii tin alaturi de acesti apostati pe cei care pun la indoiala ortodoxia acestei jurisdictii a ortodoxiei mondiale cazute in apostazie.Exact ca-n Protocoalele inteleptilor Sionului „vom avea cel putin un ziar care lupta impotriva masoneriei si care e al nostru pt. ai aduna pe cei care vor sa lupte impotriva noastra tot sub steagurile noastre”. Un exemplu la saccsiv: lasa cel mult doua sau trei comentarii ale unui ortodox traditionalist pe care-l arata imediat cu degetul drept „stilist” dupa care-i da spam, adeptii lui saccsiv trec in masa la atac, sustinatorilor „stilistului” le sunt sterse comentariie, „stilistul” bineinteles ca nu mai apare avand spam iar adeptii lui saccsiv intreaba: une esti stilistule, nu mai ce zice, asa-i? „stilistul inchinator la calendar” nemaiaparand, sleahta lui saccsiv isi proclama solemn victoria.

  2. valerică
    14 aprilie 2013 la 18:28

    Nikolai, bine spus!

  1. No trackbacks yet.

Lasă un comentariu