Prima pagină > Istorie, Ortodoxie > Cînd poate fi primit ca preot cel hirotonit de ereticii ecumeniști

Cînd poate fi primit ca preot cel hirotonit de ereticii ecumeniști

Publicăm un fragment din Scrisoarea nr. 53 a Sf. Teodor Studitul către citețul Ștefan și celor împreună cu el, scrisă în anul 809, din cartea „Dreapta credință în scrierile Sfinților Părinți – volumul 1”, Ed. Sophia, București, 2006.

Să cercetăm, dar, şi să ne grijim cu de-amănuntul de la cine sîntem datori să ne împărtăşim: dacă mărturiseşte dreapta credinţă, dacă nu a fost hirotonit pe bani, dacă nu este adevărat altceva din cele bănuite cu privire la viaţa lui şi din alunecările despre care s-a auzit în legătură cu el. Iar dacă are hirotonia dată de cutare, fie eretic, fie hirotonit pe bani, dar el nici eretic nu este, nici hirotonit cu bună ştiinţă de unul care ia bani, adică de un simoniac, ci mărturiseşte tot adevărul şi păzeşte şi credinţa, şi canoanele neştirbite, şi leapădă şi pe cei care le ştirbesc pe amîndouă, nu avem nici o pricină de îndepărtare faţă de el. Căci neosîndit este unul ca acesta, după sfinţii arătaţi mai înainte şi, prin ei, după toţi.

Deci astfel şi noi ne împărtăşim şi vă sfătuim şi pe voi să faceţi acelaşi lucru, dacă vom fi ascultaţi. Fiindcă dacă se cercetează prea mult, pe de-o parte, se alungă, precum s-a arătat, poruncile Părinţilor, iar pe de alta, încetează marele dar al preoţiei prin care avem numele de creştin; şi cădem iar în slujirea păgînească (ceea ce e nelalocul lui); şi în acest caz şi cei ce ţin cu scumpătate credinţa nu pot să găsească nici în Apus, nici în Răsărit ceea ce caută, fiindcă toţi sînt caterisiţi prin împreuna-liturghisire a unora cu alţii. Fiindcă e limpede că în vremea lui Tarasie, cu întîistătătorul romanilor au slujit împreună şi apocrisiarii [trimișii oficiali ai Bisericii din Roma la Constantinopol] trimişi de acolo, şi aceia poate au slujit împreună cu cei din Răsărit, şi de aici ruinate sînt toate cele ale preoției.

Sintetizînd cele scrise de Sf. Teodor Studitul, putem enumera criteriile după care un preot venit de la eretici poate fi primit de către cei ortodocși (adică de cei care nu se află în comuniune cu erezia și ierarhii/preoții eretici):

  1. Mărturisește întru totul dreapta credință (= este ortodox după credință)
  2. Păzește întru totul canoanele Bisericii (inclusiv calendarul bisericesc)
  3. Dacă nu sînt adevărate careva zvonuri privind eventuale devieri grave de comportament (sodomie, violenţă, vrăjitorie etc.)
  4. Nu a fost hirotonit pe bani (= simonie) de către un episcop care a fost hirotonit pe bani (este simoniac) și/sau care hirotonește pe alții pe bani
  5. Dacă a fost hirotonit de un ierarh eretic, la acel moment nu avea cunoștință despre erezia respectivă și despre credința eretică a episcopului pe care îl știa drept ortodox
  6. S-a lepădat de părtășia cu ierarhii, preoții și mirenii eretici și nu are nici o comuniune cu aceștia (nici în slujbă, nici în rugăciunile obștești și particulare, nici nu-i pomenește în vreun fel la slujbă și, în special, la proscomidie)

Notă: În vremurile noastre, principalele erezii în care au căzut de ceva vreme Bisericile Oficiale sînt ecumenismul (împreună cu nou-calendarismul ca parte componentă a ecumenismului) și (neo)serghianismul.

  1. AlinLucian
    1 februarie 2017 la 20:41

    Să ţinem cont totusi că acum intre ortodocşii intre care este doar diferenţa calendaristica, ceea ce la anul 809 nu intra in discuţie, ar trebui un pic revizuite criteriile. Iar in alta orsine de idei simonia e la moda dupa cum sunt sigur ca se stie.

  2. 2 februarie 2017 la 11:02

    #AlinLucian,

    Nu e clar ce vrei să spui.

  3. 19 februarie 2017 la 0:41

    Facandu-si asa zisa „ asociatie religioasa“ bosv a cazut in erezie degeaba tineti calendaru iulian, ca ati devenit eretici

  4. 19 februarie 2017 la 14:56

    stimate musafir cu dinți ascuțiți,
    de unde ai luat că aș face parte din BOSV? Sau grăiești din propriile senzații?

  5. 19 februarie 2017 la 15:08

    Am citit asta : // acest blog nu ține în vreo formă de Biserica Ortodoxă de Stil Vechi din România //, bosv parasinagoga adica eretici …

  6. 19 februarie 2017 la 15:21

    Adică te-ai lămurit că ai greșit?

  7. 19 februarie 2017 la 15:26

    Da, is lamurit ca am gresit, dar bosv is eretici forma lor i-a pacalit pe multi is mai periculosi ca ecumenistii barem aia(ecumenistii is pe fata, dar bosv is mincinosi si duc lumea in erezie prin falsitate si inselare cu asociatia lor)

  8. 19 februarie 2017 la 15:35

    Mă bucur că te-ai lămurit.
    Nu doar BOSV nu are toate în regulă.
    Nici actualii nepomenitori din România nu mărturisesc pe deplin eclesiologia patristică.

  9. 19 februarie 2017 la 15:46

    Pai tu o marturisesti ???ce parere ai de cnp si documente cu cip???

  10. 19 februarie 2017 la 15:48

    Dacă tot mă dai la socoteală, vezi aici:

    Prin ce ANUME este ANTIHRISTIC buletinul de identitate cu cod?

  11. 20 februarie 2017 la 19:21

    care e mesajul comentariului tău?

  12. 20 februarie 2017 la 20:42

    Ca unii deja is pe fata nu le mai pasa, era o prorocie de la batrani ca popi falsi vor pune stampila (666) pe mana la oameni

  13. 20 februarie 2017 la 20:47

    greu de priceput și de perceput consistența celor pe care le zici. Dar în fine.

  1. No trackbacks yet.

Lasă un comentariu